Daca va duceti la mare, indiferent daca e vara sau iarna, faceti putin dreapta, spre Vama Veche, treceti granita si mergeti la Dalboka. Acolo nu veti gasi mare lucru, niste mori de vant, un vant puternic, o localitate dubioasa rau, dar daca coborati panta asta …
veti gasi doua carciumi, facute pe fonduri europene si o crescatorie de scoici.
E un loc ascuns, atat de trendy pe cat era Vama Veche, inainte de a fi salvata. Acolo nu ajunge oricine, iar cine ajunge este rasplatit pe masura cu mancare buna rau.
Eu mi-am luat ieri niste zargan. Nu stiam ce e, era doar cel mai scump din meniu. Stiuca de mare este. Iar gustul mancarii preparate la gratar, te face sa te oftici cand nu vei intelege de ce nu gasesti asa ceva de mancare in tara ta.
Si nu ca nu s-ar gasi. Probabil face cineva, undeva, dar nu o face cu dragoste, nu ti-o serveste frumos in farfurie, nu iti vorbeste cu “bine prietene”, incercand sa puna cat poate de bine un accent romanesc in bulgareasca lui. Si dupa asta nu te suprataxeaza. Am mancat de 30 de leva. Si pentru ca puteam plati cu lei, euro sau leva, i-am lasat pe masa 150 de lei. Habar n-am cat trebuia sa ii las sau cat e cursul valutar, dar atat de bine m-am simtit acolo, incat pentru o masa mica, asta a fost suma pe care am considerat ca e bine sa o las.
Partea buna din toata plimbarea asta e ca drumul la bulgari e proaspat asfaltat si necirculat asa incat e o adevarata placere sa conduci. Partea distractiva e panta extrem de abrupta pana la Dalboka. Asa incat, daca nu sunteti siguri pe voi, mai bine lasati masina sus pe deal si coborati cu picioarele. Aerul curat vă va face cu siguranta foarte bine.
Nu de alta, dar altceva pe litoralul romanesc nu ai ce face. Vama Veche e pustiita si inundata.