Votul din ura
Rezultatele votului de la Timisoara cred ca ar trebui sa ne dea de gandit. Din cate ii stiu eu, banatenii sunt oameni cu capul pe umeri care gandesc bine inainte ce trebuie sa faca. Si daca de la Timisoara a pornit revolutia, acum shpe zeci de ani (o chestie din aia, in urma careia nu mai e Ceausescu si comunist, eveniment confiscat de Iliescu si gasca de astazi), aceeasi comunitate astazi incearca sa traga un semnal de alarma, cum ca Romania ar trebui sa se duca intr-o alta directie.
De altfel nu sunt singurul si Carmen imi impartaseste ideea. Insa ea are si experienta votului din Bucuresti, acolo unde mosii si babele au condus:
La sectia de vot de care apartin am vazut numai pensionari. Nici macar un tanar! Asta dupa ce abia vorbisem cu un cuplu de medici din familie care-mi spunea ca n-are nici in clin nici in maneca cu votul. Nu stiau ei prea bine ce-i ARD, auzisera mult de USL, dar nici vorba sa aiba incredere sa le acorde voturile lor. Mi-au spus ca efectiv nu au ce vota si nici cu cine vota in Romania.
Asta spune multe. Trist.
Tinerii si oamenii cu scaun la cap din tara asta se vor descurca-n viata ocolind sau indurand legile parlamentarilor alesi de pensionarii fara discernamant social sau politic.O babeta de patru ori cat mine, cu geaca mustarie si boneta roz pe cap isi facea semnul crucii la iesirea de la urne. “Sa trecem peste astia, ne-au taiat pensiile, salarele’. ” Am vazut instant rezultatele votului de astazi. Vot care nu inseamna analiza, pertinenta, decizie echilibrata, asteptari pe termen lung si incredere pentru o societate spalata, care sa merite votul si lupta tuturor.
Oamenii nu citesc, nu se informeaza indeajuns de mult incat sa aiba de unde alege si le e sila sa stea cu ochii pe politicienii anului 2012. Cei care se vor in Parlament nu se fac vazuti pe cat si cum ar trebui de cei care, ulterior, ar vrea sau nu sa-i aleaga la vot. Iar mass-media acelorasi vremuri e mai tulbure ca niciodata; indepartati de definitia jurnalismului, “gazetarii” de astazi ne arata ce vor, cum si cat vor ei. Nu cat/ce trebuie sau cat/ ce are nevoie publicul.
Asadar, EU CU CINE VOTEZ?