Skip to content

Vodafone X Salvamont continuă parteneriatul pentru salvarea turiștilor de pe munte

361919600 661240542717782 3408196439383350204 n

Vodafone are un parteneriat cu Salvamont de foarte mult timp, prin care susține serviciul de căutare și salvare pe munte. Anul acesta au dotat Salvamont cu drone care pot aduce semnal pe munte, pentru a oferi acoperire și pentru a găsi mai repede persoanele care au nevoie de ajutor sau se află în zone greu accesibile. Toate acestea fac parte din investițiile de peste 5 miliarde de euro, pe plan local, în ultimii 25 de ani.

Parteneriatul cu Salvamont continuă

Dacă iarna la munte e zăpadă, vara sunt lacuri, lacuri de acumulare și un număr mai mare de turiști care se aventurează pe creste în căutarea răcorii, a liniștii. Cum știm toți acești turiști pleacă pe munte, ca și cum ar pleca în parc, fără să fie pregătiți, fără să aibă exerciții fizice înainte. Și cu toții ne amintim de turiștii în șlapi, pe creste, chiar cu trolerul pe traseele montane. Cum aceste persoane au nevoie de ajutor, Salvamont trebuie să intervină în cele mai complicate și cele mai grele situații.

Din acest motiv acum Salvamont România beneficiază în premieră națională de noi echipamente de ultimă generație: cel mai performant detector subacvatic din lume, o dronă subacvatică de calibru industrial și un dispozitiv revoluționar menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise.

La un an de la dotarea echipelor Salvamont România cu drone și tehnologie Vodafone pentru misiunile de salvare montană peste 80% din echipele Salvamont România folosesc drone și tehnologie Vodafone în misiunile de salvare montană, reducând astfel de până la zece ori timpul necesar pentru căutare. Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane.

Ce echipamente a primit Salvamont

AQUAEYE VODASAFE – Detector subacvatic

Aparatul, foarte mic, compact, ușor de utilizat și intuitiv se bazează pe înaltă tehnologie și Inteligență artificială, fiind recunoscut ca vârf de gamă în sectorul său de activitate. Este un echipament revoluționar în domeniu, folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare pe o rază de 50m sub apă. Continuând tradiția utilizării inteligenței artificiale, algoritmii de detecție sunt antrenați pentru a face diferența între oameni și alte obiecte aflate în apă, marcând poziția exactă a persoanei pierdute, astfel acoperind o suprafață de peste 8000 m2 într-o singură operare.

AquaEye Vodasafe este un scaner subacvatic avansat, care utilizează cele mai noi tehnologii cu ultrasunete și inteligență artificială pentru a identifica corpurile umane sub apă.

AquaEye trimite un impuls sonar la 50 de metri și ascultă ecoul de întoarcere. AquaEye decide apoi care ecouri se potrivesc cu ecourile dintr-un corp uman și indică locația persoanelor dispărute pe ecran.

AquaEye poate scana 1 hectar de apă în mai puțin de 4 minute.

Sonarul portabil AquaEye le permite salvatorilor să acceseze rapid o misiune și să identifice potențialele victime în câteva secunde de la intrarea în apă.

AQUAEYE transmite un impuls sonar la o adâncime sau o distanță de 50 de metri și evaluează ecoul care se întoarce folosind tehnologia sonar de ultimă generație asistată de AI. AQUAEYE marchează victimele potențiale cu un X și ținte care nu sunt clar identificate, dar au șanse mari de a fi o victimă cu un O.

  • Timp de căutare: 12 ore de căutare activă per încărcare
  • Pluteste
  • Frecventa de cautare 100 kHz to 400 kHz
  • Face o harta cu distanta si unghiul unde se afla un om
  • Face si o harta pe culori: negru – nu sunt obstacole, albastru – obstacole moi (plante), rosu / galben – poate fi om, obiect dens, de cautat, alb – ceva f dens metal, piatra

ROBOT – Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device)

Acest aparat este revolutionar si va schimba modul in care se salveaza oameni din ape deschise si lacuri de munte. Conform studiilor la nivel international, inecul este a treia cauză principală de deces accidental la nivel mondial, provocând aproximativ 236.000 de vieți în fiecare an.
Robotul este operat de un om, barcile tradiționale având nevoie de mai mulți oameni și mai mult timp petru a devein operaționale. Robotul este gata intr-un minut pentru salvare. Este mai rapid de 6 ori fata de un salvamar. Poate asigura plutire pentru 4 persoane în apă plată.

Capabilitati:

  • Se poate opera pana la 1000m
  • Poate tracta pana la 250kg
  • Timp de operare 1h
  • Poate fi aruncat din elicopter de la 20m
  • Greutate 12.5kg
  • Rezista la valuri de pana la 3m
  • Lumini de interventie
  • 2 motoare
  • Pot fi atasate accesorii, camere, senzori de gaz, lumini, sistem audio
  • Are GPS si telecomanda cu mai multe moduri de viteza
  • Util si in locuri in care nu se poat ajunge cu barci sau ambarcatiuni mici

DRONA SUBACVATICA

Dronă subacvatică de calibru industrial. Folosita pentru a inspecta pana la o adâncime de 150 de metri

  • 8 motoare
  • Baterie 5 ore
  • Lumini si faruri
  • Brat robotic
  • Sistem topografic
  • Motoare antiblocare in apa
  • Sistem de rotire automat si eliberare
  • Senzori viteza, temperature
  • Camera video cu transmisie live

SCUBAJET

  • Sistem de tip propulsie subacvativa cu jet, este un sistem de tractiune pentru salvator in locurile greu accesibile de sub apa sau in locurile indepartate unde este nevoie de energie si putere suplimentara pentru a ajunge si nu poate intra o ambarcatiune.
  • Este un sistem modular tip lego care permite diferite configuratii in functie de misiune, are mai multe tipuri de motoare, elice si baterii, totul green, electric. Arata timpul ramas, temperature apei, adancimea unde se afla si viteza de deplasare.

În paralel, sprijinul noilor echipamente subacvatice și echipelor de salvare, dronele oferite de Vodafone sunt folosite pentru transportul de echipamente și salvarea victimelor de pe întinderi de apă, în spațiile deschise.

Pregătire pentru salvatorii Salvamont

Vodafone continuă să ofere și sprijin pentru formarea salvatorilor montani, cel mai recent exemplu fiind exercițiul ”Aquares 2023”, primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatica cu specific montan. Desfășurat în perioada 18 – 19 iulie, exercițiul a presupus activități practice de căutare – salvare din ape deschise de munte cu salvatori acvatici și scafandri, folosirea câinilor de salvare în mediul acvatic montan, respectiv organizarea punctului medical de triaj și de prim ajutor.

Totodată, soluțiile digitale cu drone Vodafone și Salvamont deschid noi orizonturi în ceea ce privește domeniile de utilizare. La un an de la lansarea programului, dronele sunt folosite, în premieră națională, pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Acțiunile recurente au drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potențial instabile sau dislocate de pe versanți. În cadrul etapei de analiză, zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate și inspectate ulterior de alpiniști profesioniști.

România a devenit, în ultimul an, singura țară din Europa cu acoperire națională pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se folosește de Inteligența Artificială pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din soluțiile puse la dispoziția Centrului Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează și procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute).

Peste 14.000 de apeluri în fiecare an la Salvamont

În prezent, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane și este necesară intervenția echipelor Salvamont. Peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont (disponibilă gratuit pe Android și iOS), un ghid complet de informare și orientare montană, care oferă, în același timp, și opțiunea SOS – funcționalitatea care le permite utilizatorilor să folosească un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora.

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version