Tragedia din Voievodatul Neamțului
Teoretic nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul tragediei de la spitalul din Piatra Neamț dacă nu eram în lumea asta conectată. Și așa, atunci când s-a întâmplat, s-a aflat cu întârziere, pentru că ”presa de la București” a trebuit să ceară aprobări, să verifice dacă poate difuza o astfel de informație. Eu așa înțeleg povestea de acolo.
În schimb cauzele sunt altele decât o neglijență și lipsa a unei autorizații și așa mai departe. Cauza este firea noastră. Felul nostru de a fi și de a marginaliza. Lucru care în 2020 funcționează, dar atunci când produce victime, se află. Dacă eram într-o lume mai puțin conectată aflam probabil peste două zile că a fost un incendiu acolo. Așa am aflat în acea seară și odată cu noi a aflat toată lumea.
Drept urmare, pentru că suntem în această lume conectată, orice tragedie, orice lucru rău ajunge să fie cunoscut de toată lumea. Iar asta e principalul motiv pentru care orice fel de improvizație nu ar mai trebui să fie făcută. De asta expresia atât de românească, ”las-o că merge și așa” nu ar mai trebui să existe. Pentru că dacă se întâmplă ceva, se află.
Iar pentru asta nu faci lucrurile pentru tine, pentru că vrei tu să fie bine, ci pentru că se află. Dacă nu poți progresa pentru că nu vrei, imboldul de ”se află”, trebuie să fie suficient ca să te facă să execuți lucrurile corect.
Voievodatul Neamțului a fost tot timpul astfel. Încă de pe vremea lui Ștefan. Acolo a fost cetatea care a ținut piept turcilor și turcii au zis, lasă-i mă pe ăia acolo că nu se poate ajunge la ei. Lasă-i să stea acolo. Și răzeșii acolo au stat.
Piatra Neamț, ca multe alte localități din țara asta este un oraș uitat, de care nu se interesează nimeni. Unde există voievozi locali, acum ei sunt numiți baroni locali, care au în subordine locuitorii și care fac lucrurile să se desfășoare local după bunul lor plac.
De altfel, îmi amintesc că orașul nu este legat de nici un drum național cu două benzi pe sens, măcar cu o bandă jumătate pe sens. Este acea redută a lui Ștefan care nu a fost cucerită nici de români, nici de unguri, nici de turci. Cine a auzit de DN 15, drumul național care ajunge în Piatra Neamț. Cine a mers vreodată pe drumul ăsta?
Piatra Neamț, în afara primelor televiziuni HD – de cartier – din România și a unor matinale foarte amuzante (din anii trecuți) de la acele televiziuni, ar fi un oraș pe care eu l-aș pune la același nivel cu Miercurea Ciuc sau Covasna. Orașe în interiorul României, închise, blocate, fără acces la instituțiile centrale ale statului. Uitate de Guvern, din cauza acestei împărțiri defectuoase în județe și cel mai important: fără drumuri de acces.
Moldova e cunoscută pentru că nu are drumuri de acces. Iar așa cum vedem în acest an, circulația este cea care face atât o transportare mai ușoară a viruslui, dar mai ales ajută în dezvoltare. Scriam că România se sufocă pentru că nu are drumuri. Până nu vine războiul sau cutremurul cel mare, nu se poate construi nimic.
La Piatra Neamț putea să fie bine, dacă nu era această structură medievală, tradusă în 2020, unde nu mai ai boier și voievod, acum ai prefect și consliu județean și primar. Pinalti?
Iar lipsa acestui acces atât la România, cât mai ales la dezvoltare, produce victime. Însă acum începem să avem telefoane cu camere. Iar când apar aceste victime se află repede. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat acolo. Dar se poate întâmpla oriunde, iar în 2020 scuzele nu exisă. Vine armata de hateri care îți generează o părere proastă.
Dar oricum, știrea a fost, a fost rulată două zile. S-au găsit explicații, lumea a uitat deja.
Iar orașele vor rămâne blocate, închise, în cetăți, în voievodate, fără acces la … nimic.