Skip to content

Sunteți pregătiți pentru Diana Șoșoacă prim-ministră?

468299124 1187151522971608 189357535721233204 n

În aceste momente dramatice, pline de ură și de înjurături din partea unei pături sociale care a fost complet inactivă până acum, apare un alt factor ce ar trebui să ridice steulețul roșu de alarmă pentru toată lumea.

Nu am avut campanie electorală

Surprinzător sau nu, anul ăsta nu am avut campanie electorală. Nu știm ce partide candidează, nu știm nici cine sunt candidații lor, nu știm ce program electoral au aceștia. Am ajuns pe siteul psd, dar și pe cel al pnl, ca să văd candidații – pentru că votezi omul și nu partidul – dar și programul electoral. Adică ok, ce planuri sunt pentru următorii patru ani. Nu avem așa ceva. Niciunul din partide nu are așa ceva. Alegerile sunt duminică, iar de la PNL, cu chiu cu vai am aflat că este Burduja candidat, iar. El are siteul său de prezentare.

USR a făcut campanie electorală pentru parlamentare aseară, miercuri seara. Sper că și voi v-ați întâlnit cu lideri USR marți seara pe drum spre casă, eu m-am întâlnit cu Clotilde Armand la metrou. De altfel, USR făcea campanie electorală doar pentru prezidențiale la Craiova, când m-am văzut cu ei ultima dată. Aseară am primit doar niște pliante cu nume. Sper că erau în ordinea de pe liste, nicio promisiune.

Ideea că nu avem nicio promisiune, e destul de tristă. Din punctul ăsta de vedere al unui Guvern și Parlament, nu poți să vii să ceri voturi, să te apuci de lucru, pe principiul că vedem noi mai târziu de asta.

Din același motiv, faptul că nu știm cine sunt candidații electorali pe care trebuie să-i votăm duminică este și mai trist. Practic nu am pe cine să aleg. Aș fi vrut un anume candidat, dar nu știu pe ce poziție este în listă. Pentru că asta înseamnă că nu intră în parlament.

Rezultatul de la europarlamentare a fost un test

Testul cel mai bun al partidelor a fost la Europarlamentare. Acolo oamenii puteau să își dea seama ce face un partid sau altul. Dar au văzut că s-a dus Șoșoacă în PE și s-au bucurat că au scăpat de ea de aici. Și din acest motiv nici nu s-au mai gândit că trebuie să facă ceva campanie electorală ca să poată convinge poporul să iasă la vot.
Trezirea de zilele astea? Nu a fost o trezire. Din contră, a fost un pumn în burtă, iar acum principalele două partide din România, cele care au guvernat în ultimii 4 ani țara, sunt în agonie. Și PSD și PNL stau chirciți la pâmânt, fără lideri și nu știu cum să se ridice. Nu știu ce să spună.

În acest timp Diana Șoșoacă se întoarce.

Diana Șoșoacă premier

Ea a declarat că vrea să câștige AUR un număr de fotolii în Parlament, pentru a putea face guvernul, alianță cu el și astfel să devină Diana Șoșoacă premier. Ar fi un motiv în plus de răzbunare a ei pentru oricine din țara asta care au supărat-o: jandarmerie, poliție, armată, pe toți s-ar răzbuna.
Între timp, pentru că trebuie să fie la PE doar la plenare, Șoșoacă își continuă campania electorală prin țară, în spiritul ei caracteristic. De la PE nu a învățat nimic. Acolo nu mai vorbește, stă liniștită, bifează de prezență și atât.

George Simion este un premier mult mai bine pregătit

Pentru George Simion examenul de accedere în executiv s-a dat la inundațiile de la Galați. Ca un adevărat lider de partid și viitor premier s-a dus în mijlocul oamenilor, a dat indicații, a muncit cu ei, a făcut rost de materiale. Mi-a plăcut asta. Adică nimeni altcineva nu a făcut același lucru. Ciucă și Ciolacu s-au dus acolo doar ca să constate și s-au întors înapoi. Pe oamenii ăia nu i-a mai ajutat nimeni.
George e și fost șef de galerie. Are cunoștințe, a învățat ce înseamnă lucrul în echipă, dar mai ales, cum să conduci o echipă. Este probabil cel mai bine pregătit pentru această muncă de echipă, ce o reprezintă un guvern, dintre toți. Ne cunoaștem personal, are soluții, are idei, învață mult și a muncit mult ca să ajungă unde este acum. Funcția de execuție este cea care i se potrivește cel mai bine și nu ar dezamăgi de aici. Important este doar să fie suficient de inspirat și să aleagă pe cine trebuie lângă el, în ce alianțe viitoare va face. Pentru că noi încă avem vorba aia: Spune-mi ce prieteni ai, ca să îți spun cine ești.

Care sunt viitoarele alianțe electorale

Alianțele viitoare for fi foarte interesante. Eu văd AUR și SOS la cel puțin 40%, urmare a acestei isterii din aceste zile. Văd un PSD care nu cred că va lua mai mult de 20% și un PNL care e undeva la 13%. Pe lângă acestea, avem un UDMR care are acum 6 județe din România, procentul lor riscă să se ducă spre 10%. Și dacă ne uităm la USR, aici o să mai fie încă vreo 15%.

În schimb la parlament vom avea și partide noi. Există ceva partid POT, de care nu am auzit și nici nu știu ce e cu el, de care vorbește toată lumea. Dacă acesta este partidul lui Georgescu și își mișcă electoratul de pe TikTok, acei 2 milioane de oameni cu care nu vorbește nimeni, atunci are șanse ca singur să își facă majoritate parlamentară.

De fapt la orice alianță electorală va veni UDMR pe lângă și le va asigura majoritatea parlamentară. Suntem insă cu un parlament prea polarizat și prea diversificat? Ăsta e farmecul regiunii noastre. Uite la bulgari, ei sunt de 4 ani în crize politice și totuși merg mai departe. Uite la moldoveni, acolo au căștigat rușii, dar până în vară încă mai sunt pro-europenii la putere.

Diferența e dată de unguri, care sunt prea bine stăpâniți și de austrieci, unde avem partide ne-europene la putere și care uite că reușesc să dea unde de șoc în Europa, dar totuși ne primesc și pe noi în Schengen.

Concluzii

Suntem în situația în care avem prea mulți poli politici diferiți care nu pot face alianțe împreună. PNL poate face alianță cu USR, dar ajunge doar la 30%.
AUR ar putea face alianță cu POT și SOS și ar ajunge la un 53%.
PSD sigur nu va avea viitorul premier și nici nu prea are cu cine să facă alianțe.
UDMR va lua suficient de mult în voturi încăt să le asigure o majoritate partidelor respective.

Concluzia e că trebuie să votezi cu cine vrei, dar să ieși la vot. Altfel, avem POT care vine să ne schimbe sticlele de apă și ce alte chestii am mai auzit aici.

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version