Statele Unite, tara tuturor posibilitatilor?
Sunt Statele Unite tara tuturor posibilitatilor? Categoric da!
Ai posibilitatea sa alegi sub ce pod sa dormi, ai posibilitatea sa alegi coltul de strada pe care sa cersesti, tomberonul in care sa cauti mancare, trecatorii in fata carora poti sa te postezi cand ies de la Starbucks sa le ceri 50 de centi sau dealerii de droguri din fata sectiilor de politie.
Daca va ganditi cumva ca filmele pe care le vedeti la televizor sau stirile de la CNN prezinta ceva deformat sau cizelat din realitatea americana va inselati. E fix ca in filme, e fix ca la televizor. Cand am vazut prima data clipurile promotionale din aeroport si ambasada cu We are America m-am iritat, ce atata propaganda. America e a americanilor si a mexicanilor si a imigrantilor si a cersetorilor si a celor care au evoluat de la statutul de cersetori si au un cort si dorm sub podul de pe strada 8.
Ca sa nu mai folosesc metafore, dar sa va aduc aminte de filme, cand ati vazut ultima data filme cu zombii? Va amintiti ca zombii sunt niste humanoizi taiati pe fata, cu hainele jupuite, cu mainile intinse in fata care merg pe strazi, se lovesc de ziduri si mormaie tot timpul ceva. Ei bine, transpusi in realitatea americana, zombii astia apar pe strazi imediat dupa lasarea intunericului si merg cu mainile intinse cu un pahar de cola/starbucks gol, mormaind in fata fiecarui trecator: spare 50 cents, have anything to spare? Si sa nu credeti ca sunt unul, doi, trei sau concentrati in fata unui hotel sau intr-o anumita zona. Sunt peste tot, in centru, la periferie, peste tot. Nu stiu ce fac ziua, atunci cand se vad oameni la costum si tineri spalati, dar seara peisajul se schimba.
Sa nu credeti ca America e chiar asa de nasoala. Nu. Toata lumea respecta niste reguli de bun simt extraordinare. Daca ii spui zombieului aluia ca n-ai nimic de impartit, ala zice sorry si pleaca mai departe. Pe strazile pe care circula mijloace de transport in comun nu e pic de mizerie, nu e nici un muc de tigara, iar noaptea lucratorii companiilor care au sediul pe strazile respective isi spala trotuarele inainte de a trece masinile de curatat strada. Reversul medialiei e ca pe strazile adiacente gunoiul poate atinge si un metru inaltime, in functie de ce populatie conlocuitoare exista in preajma.
Judecand dupa numarul urias de cersetori de pe strazi si dupa coada de la o cantina sociala vazuta a doua zi, ai crede ca in State sa locuiesti e gratis, sa muncesti e o jignire, pentru ca oricum exista cantine gratis, exista cetateni care sa iti dea 50 de centi, iar un dublu whooper cu cartofi si cola de 1 litru e 7 dolari. O nimica toata.
Si acum nu ma mira cand in drum spre aeroport in dreptul unei lucrari de modernizare a autostrazii era o pancarta mare pe care scria: putting America back to work!