Soluția găsită de CMTEB pentru a avea apă caldă iarna asta

Soluția găsită de CMTEB pentru a avea apă caldă iarna asta

Zilele astea a fost o știre la televizor că sunt blocuri în București fără apă caldă și căldură. De fapt, de ce mă mir. Am scris despre asta, în repetate rânduri.

Nicușor Dan, de unde scoți banii pentru apa caldă?

Problema cu RADET nu poate fi rezolvată

Dar de data asta există și o soluție: Pe siteul regiei de transport și furnizare a agentului termic, CMTEB, nu mai sunt trecute avariile. Bună soluția lui Nicușor Dan, ca să nu mai vedem avariile. Drept urmare nu ne mai speriem când nu e apă caldă. Dar nu e numai asta.

Pentru că la mine nu se încălzesc caloriferele am stat să mă uit pe același site, care sunt parametrii de căldură să înțeleg cum stă treaba.

Pentru a nu pune în pericol sistemul de încălzire, CET-urile livrează apă caldă la temperatură mai mică. Nu știu să o explic fizic, dar situația stă în felul următor: Dacă CET oferă apă caldă la 90 de grade, atunci crapă țeava. Dacă o dă la 80 de grade, cum se întâmplă acum, atunci nu crapă țeava. Dar CMTEB – compania de transport a apei calde în București, bagă apă rece în țeava de apă caldă, pentru a asigura presiune. Ca să ajungă apa până acolo unde este nevoie.

image

Dar tot de la televizor există și imaginea asta:

Și aici vin cu întrebarea tehnică pentru cei care se pricep. Se dă această țeavă ciuruită. Câtă presiune trebuie să se bage ca apa să curgă mai departe de această gaură? Și cât este pierderea prin această gaură, pentru a putea fi compensată mai târziu cu apă rece?

Calculez variantele astea și ajung la concluzia că iarna asta nu vom avea apă mai caldă ca acum, nici măcar căldură mai puternică ca acum. Și acum nici măcar nu este frig încă.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply