Au mai făcut și alții review-uri la Samsung Galaxy Note 20 ULTRA 5G. Dacă vrei detalii tehnice poți să te duci să citești în altă parte. Iar review-urile se fac tot timpul comparativ. Telefonul ăsta este mai bun în comparație cu … Sau nu este mai bun, dar au încercat să facă acest lucru, în comparație cu …
Altfel, dacă nu este comparativ, e ca și cum ai citi detaliile tehnice ale unei mașini din showroom, încuiată, pe care doar o vezi și nu poți să o atingi. Versiunea video este aici, versiunea text este mai jos. Samsung Galaxy Note 20 ULTRA 5G a venit aici prin Orange Smartphone Testers.
Samsung Galaxy NOTE 20 Ultra 5G, este telefonul momentului. Cel mai recent lansat de gigantul coreean.
Telefonul momentului înseamnă că toată lumea vorbește despre acest telefon. Și pe bună dreptate se face cam o lună de când se vorbește despre el după ce a apărut pe piață. Înainte s-a vorbit atunci când a apărut ”din greșeală” pe siteul oficial, dar în limba rusă.
Este telefonul prea scump?
Versiunea asta, de 256 giga stocare, 12 giga de ram, Mystic Black, 5G și Dual SIM, este 6300 de lei. Adică 1300 de euro.
Mult? Puțin? Cel puțin mie mi-e cam frică să ies cu telefonul pe afară, la plimbare, pe stradă. Așa, singur.
Și îmi mai e frică și dacă tastez la telefon în timp ce merg.
Ce e cel mai mișto la telefon? Procesorul? Memoria?
Prima mea impresie a fost oooo, în final un telefon unde merge Facebook. Adevărul e că abia acum se încarcă Facebook cum trebuie, dar suspectez că asta se întâmplă din cauza celor 12 giga de ram. Nu neapărat a procesorului. Pentru aplicația Facebook nu ai nevoie de atâta procesare, cât ai nevoie de memorie pentru a stoca toate informațiile pe care le cere Facebook de la tine.
Dar telefonul vine cu un procesor produs de Samsung. Exynos 990, octa core pe arhitectură de 7 nanometri. Procesorul este rapid. Se simte asta. În comparație cu telefonul meu de anul trecut se vede că este mai rapid, dar nu se poate compara cu Snapdragon 865, fie el și fără plus. Qualcomm au ei un ceva prin care știu să facă procesoarele să meargă bine.
În schimb procesorul telefonului se încălzește. Nu știu cât de normal e să se încălzească astfel, dar la iarnă nu vor îngheța degetele pe telefon, cu siguranță.
Display-ul telefonului este interesant
Opțiunea aceea de 120 hz se vede cel mai bine pe instagram. Nu am găsit alte aplicații care să se simtă într-adevăr o diferență în care să zici wow, minune, wow refresh. Dar într-adevăr, scroll-ul pe instagram este chiar plăcut și display-ul ajută asta.
Ecranul, acest Gorilla Glass Victus este cel lăudat de către Gorilla Glass că rezistă la o căzătură de la 2 metri înâlțime, în mediu controlat
În practică, nu rezistă la o căzătură pe trotuar, au pățit-o cei de la CNET.
6.9 inchi cu o rezoluție de 1140 pe 3088 de pixeli, la nivel maxim. Eu îl folosesc însă la rezoluția de Full HD Plus, 2036 pe 1080 pentru a avea parte de acest refresh rate adaptiv pe anumite aplicații. Refreshul adaptiv înseamnă că pentru anumite aplicații vezi ecranul la 60 de herți, așa cum sunt ecranele normale, iar pe alte aplicații cum am spus eu instagram, îl vezi la 120 de herti. Pe jocuri telefonul s-ar putea vedea mai bine și ar putea folosi mai intensă capacitatea ecranului, dar eu nu mă joc.
Partea bună e că telefonul vine cu ecran protector din fabrică. Dar aici el se observă pe lateral (video) și dacă nu ești atent se poate despinde. Cei de la CNET fără ecran de protecție, au reușit să zgărie ecranul principal. În schimb eu nu am mers cu telefonul prea mult în buzunar, dar zgărieturile care mi-au apărut pe ecranul de protecție mi se par foarte naturale. De asta e un ecran de protecție.
Pe spate însă telefonul este dotat cu o oglindă pentru cei care vor să se uite în oglindă.
Și este primul telefon pe care îl văd cu o astfel de oglindă.
Sticla este dată de Gorilla Glas 5, cu 2 generații în urma sticlei de pe față, dar nu are și un ecran în spate. De asta dă senzația de oglindă în această versiune Mystic Black. Iar mie mi se pare foarte interesant să vezi cum te poți oglindi pur și simplu într-o oglindă cu spate negru, nu argintiu așa cum au oglinzile normale. (imagini cu telefonul, dar și cu marginile)
Bateria lui Samsung Galaxy Note 20 ULTRA 5G este mare
Bateria este interesantă, 4500 de miliamperi oră, ceea ce o poziționează în categoria bateriilor mari.
Încărcătorul pe cablu este de 25W, pe Wireless primește o putere de 15 W. Dar. Aici apare un dar. Bateria este atât de mare, pentru că telefonul este un mare consumator de curent. Am spus că se încălzește. Dar de exemplu, la un drum de 2 ore cu mașina, cu Waze pornit, când am avut telefonul descărcat complet, am ajuns în București după două ore de condus, cu doar 8% baterie. Asta deși telefonul a fost cu ecranul pornit, pe care rula Waze, dar conectat la încărcătorul mașinii.
De altfel, telefonul se încarcă în cam două ore cu încărcătorul lui și am avut surpriza să descopăr că nu vrea să primească curent de la alt încărcător. De exemplu de la acest încărcător alb, al unui producător chinezesc de telefoane. Am un sertar întreg cu încărcătoare de telefoane. Putem oare să ajungem la un compromis să nu mai fie nevoie să ne aglomerăm cu atâtea încărcătoare? Înțeleg nevoia de putere, consumul, doar am văzut mai sus, dar sunt convins că există soluții. Europa a obligat toți producătorii să folosească aceeași mufă, același standard. Am putea să shăruim și încărcătorul. Parcă văd acum la birou, de obicei colegii întrebau cine are încărcător de iPhone, acum vor întreba, are cineva încărcător USB-C, de Samsung Galaxy Note 20 ULTRA 5G? 🙂
Funcția de încărcare wireless a altor dispozitive se numește de fapt power share. Atunci când vrei să încarci alt dispozitiv, folosind bateria telefonului. M-aș fi bucurat să îmi încarce ceasul, Samsung Watch 3. Practic, spatele ceasului nu e drept, nu poate sta telefonul corect peste ceas, astfel încât să îi transfere curent. Sau mai întâlnești și eroarea asta, cu alte cuvinte telefonul consumă prea mult curent. Dar încarcă cu scucees alte telefoane care au posibilitatea de a se încărca Wireless.
Telefonul știe să se încarce wireless la 15W putere, dar am avut cazuri când cu ecranul pornit, cei 18W ai încărcătorului meu de pe masă să nu fie suficienți.
În schimb telefonul este rapid
Am testat internetul 5G de la Orange și am obținut 600 mbs download și 100 megabiti pe secundă upload. Da, avem acoperire 5G în București, cel mai bine în zona Pipera, acolo unde chiar este nevoie de acest internet rapid. Note 20 este pregătit și pentru viitoarele frecvențe 5G, cele care oferă acoperire mai bună și viteze mai mari. Rețeaua 5G de la noi este în fază de dezvoltare, chiar dacă este oferită comercial de către operatori, în anumite zone și în anumite condiții de acoperire a antenelor. Așteptăm licitația pentru spectrul de frecvențe, pentru a putea vedea și implementări ale rețelei 5G aici.
Camera foto de pe telefon este un subiect intens discutat, pe această versiune Galaxy Note 20.
Am spus încă de la preview că va fi o cameră foto ieșită mult în exterior. Dar este cel mai bun loc unde vreau să-mi țin degetul atunci când folosesc telefonul. Pe alte telefoane există acei bumbi care se pun pe carcasă, aici este din fabrică.
Camerele foto au un efect atunci când fotografiază și simți că s-ar închide diafragma, întocmai ca la o cameră foto.
108 megapixeli este cea mai mare rezoluție a camerei de aici din mijlocul telefonului. Poți seta telefonul dacă vrei să scoată poze la această rezoluție, dar în schimb acest cumul de camere, cea de 108 plus cea ultrawide de 12 megapixeli și cea tele tot de 12 megapixeli îți oferă un zoom de 50x extrem de clar. Drept urmare dacă vrei să vezi ce au vecinii prin casă sau să prinzi numărul de înmatriculare al acestei mașini de la 500 de metri, acum e momentul.
De altfel și pentru munca de spion este bun telefonul, cu ajutorul zoomului am prins ce … făceau acești polițiști aici. Și dacă mai aveam puțin timp, cred că puteam și să aud ce vorbesc. Filmează în 4K la 60 fps sau chiar în 8K la 24 fps, aspect cinematic.
Stabilizarea imaginii pe telefon este excepțională când vine vorba de video.
Iar când vine vorba de întuneric, acum câteva zile, am făcut această poză într-o beznă completă de la o pană de curent. Aici se vedem lumina lunii, dar și oamenii prin case cu lanterna de la telefoane. Poza făcută din mână, fără să fie ăe vreun trepied sau ceva fix.
Știe să facă poze la lună, dar mai ales sunt impresionat de pozele pe care le face noaptea.
Nu am apucat să fac poze la stele noaptea, până la realizarea acestui review, dar cu siguranță le vei vedea pe conturile mele de pe rețelele de socializare.
Da, telefonul se balansează când stă pe masă, dar cu siguranță va apărea o husă de protecție care să rezolve problema asta. Dar tu cum l-ai prefera? Cu husă de protecție sau cu această oglindă.
Android 10 cu update-uri pentru următorii trei ani
Dacă vorbim de software, Android 10, asigurat de Knox, soluția Samsung de securitate pe telefon. Vine cu update-uri pentru următorii 3 ani și deja a venit cu o actualizare zilele astea, care ar trebui să rezolve anumite bug-uri ale telefonului.
Mie nu-mi place senzorul de amprentă, de fapt îmi recunoaște degetele mai greu decât celălalt telefon al meu și este poziționat pe ecran mai sus decât celălalt telefon al meu, dar aici cred că ține de o obișnuință care vine în timp. (imagine cu mine când deblochează telefonul)
Când vine vorba de S-Pen, una din aplicațiile cele mai interesante este penup. Apare atunci când scoți pixul să scrii pe telefon. Iar aici poți desena, poți edita poze, poți face prezentări.
De altfel o opțiune a stiolului este aceea de a include imaginea salvată direct într-un PPT, în PowerPoint de la Microsoft. Apropo, aplicația PowerPoint de la Microsoft pe telefon mie mi se pare mai facilă decât pe desktop, mai ușor de folosit, mai intuitivă și pare cu mai multe opțiuni sau mai bine poziționate.
Iar Note 20 pare perfect pentru a construi prezentări pe telefon.
Și odată gata prezentarea o poți trimite chiar și prin Nearby Share. Nu sunt eu pasionat de scris pe poze. Dar știu că unele persoane sunt pasionate de stylus și faptul că pot da autografe pe poze. Tu la ce folosești S-pen-ul din telefoanele de pe gama Note, sau de pe tablete? Spune-mi în comentarii.
Note 20 e unul din primele telefoane care reușesc să se conecteze la laptopuri și astfel poți folosi telefonul ca procesor principal. Odată ai opțiunea de Your Phone de la Microsoft, unde poți vedea toate notificările telefonului pe calculator, dar și ecranul de pe Note 20, astfel încât poți controla ecranul telefonului de pe calculator. Pentru asta telefonul face un fel de conexiune de genul remote desktop cu calculatorul și cere o lățime de bandă constantă pe telefon de 4 7 megabiti pe secundă, prin wireless. Așa poți vedea de pe laptop ecranul telefonului și îl poți controla ca și cum ai sta pe telefon, dar fără să mai întrerupi anteția de la birou.
Altfel ai și DEX de la Samsung, care îți dă tot un fel de remote desktop, dar de data asta pe cablu, unde tu folosesti procesorul telefonului, dar ecranul laptopului sau ce dispozitiv folosești tu. Și poți să ai … telefonul pe android, pe tot ecranul laptopului. Android pe laptop, la dimensiune mare.
Sau poți proiecta ecranul telefonului, tot prin dex, direct pe Televizor.
În experiența de la Samsung ai parte și de acele emoticoane specifice, de data asta ele sunt strânse în meniul de AR.
Smart Things îți detectează și îți organizează dispozitivele inteligente de prin casp. Ceea ce va face Androidul pe următoarea sa versiune.
Da, îmi place telefonul. Îmi place mult telefonul. Mai puțin că se încălzește, dar sper că vor rezolva asta printr-un update. E scump? Depinde cum îl compari, dar cu siguranță este un telefon care pare fragil, care are nevoie să fie îngijit și care are nevoie de o husă.