Să băgăm gunoiul sub preș
Aceasta este poziția societății în ceea ce privește evenimentele care îl implică pe Alexandru Cumpănașu. Acesta este mai nou vlogger, tiktoker și influencer. De ce este influencer, pentru că a atins pragul de subscriberi care îl bagă în categoria de influencer. La noi influencerii nu se categorisesc după influență – ce este influența – ci după numărul de subscriberi.
De ce este vlogger? Pentru că folosește telefonul pentru a filma videouri, iar tiktoker, pentru că postează pe tiktok.
În schimb mesajele pe care le postează pe tiktok sunt cel puțin dubioase. Nu e asta nicio problemă, foarte multă lume pune pe toate platformele sociale mesaje dubioase. De la tinerii sub 15 ani care postează porn pe instagram, la Cumpănașu care – hm – strânge în jurul lui acești tineri.
Alexandru Cumpănașu este periculos?
Cumpănașu nu este periculos pentru că postează pe tiktok, ci pentru că nu sunt alții care să posteze acolo. Influencerii adevărați nu cred în această platformă de 2 ani de zile, dar toată lumea a migrat din alte rețele sociale, pe tiktok, pentru că așa evoluează lumea. Evoluează, da.
Este periculos că postează Alexandru Cumpănașu pe tiktok? Deloc. Este periculos că nu sunt alte persoane care să posteze pe tiktok, iar Cumpănașu ocupă acest spațiu lăsat liber.
De ce se adresează Cumpănașu tinerilor pe Tiktok?
Pentru simplu motiv că școala nu se adresează tinerilor. Dacă nu știți, există o lege care interzice ca procesul de învățâmânt să fie înregistrat și vizionat apoi. Cu alte cuvinte, acesta se întâmplă o singură dată, atunci când ești la școală. Dacă nu ai învățat atunci, adio. Iar profesorii nu au voie să fie prezenți în rețelele sociale sau să îi invețe pe elevi având o altă abordare decât cea stabilită prin regulamentul școlii sau al inspectoratului.
Sunt atâtea cazuri de profesori care au fost sancționati, mai mult de elevi care au fost sancționați pentru că au înregistrat profesorii și i-au publicat pe internet. Atât timp cât aceste lucruri sunt interzise, iar școala este împotriva new media, atunci alte persoane găsesc loc și se adresează tinerilor.
De ce sunt tinerii pe tiktok?
Pentru că celelalte platforme sociale nu le oferă ce își doresc. De acum mulți ani erau conferințe și tot soiul de studii care spuneau că oamenii își doresc video, că vom avea conținut video. Acum îl avem, pe Youtube, pe Facebook. Dar platformele astea sunt greoaie atunci când vine vorba de skip, de atenția pe care o acordă publicul unui material video. Iar în momentul în care tiktok a venit și a oferit opțiunea de skip și o încărcare rapidă a următorului video, fără reclamă, a câștigat instant.
Iar oamenii vor pleca la fel dintr-o platformă în alta pentru această opțiune.
Drept urmare dacă ar fi apărut Cumpănașu pe orice altă platformă nu ar fi avut succesul de pe Tiktok.
Pe de altă parte, tocmai din cauza acestui skip, paradoxal, atenția pe Tiktok este mai mare. E aproape ca la televizor. Dacă te uiți la un film la televizor, în formatul Non-liniar, unde nu poți derula înapoi, ești atent acolo la film. Dacă te uiți pe Netflix, știinc că poți da înapoi, te mai surprinzi de fapt că te uiți în telefon în loc să te uiți la televizor.
De ce nu e nimeni altcineva pe tiktok?
Probabil că lumea se teme că îi va da Cumpănașu în judecată. Mi se pare normal. Ai scris de el, te poate da în judecată. Dar nici nu e nimeni altcineva pe tiktok. Compania are o mică reprezentanță în România și este dispusă să ofere suport și promovare pentru orice fel de persoană vrea să folosească acest mediu.
Vom vedea Ministerul Educației pe tiktok? Nu, pentru că acolo e un ministru pe care toată lumea îl contestă. Cred oamenii de acolo că educația tinerilor se mai poate face în școală? După un an când au stat acasă? Fără să mai integreze online-ul în procesul de învățământ? Atunci de ce le-au mai cumpărat copiilor laptopuri de școală?
Atitudinea corectă
Cumpănașu nu trebuie contestat. Aceasta îi dă doar putere. Iar el fix de asta are nevoie. Cumpănașu are nevoie de alternativă, de concurență. Poate vreun profesor să intre pe tiktok și să îi facă concurență? Știți vreun profesor pe acolo? Dacă da, dați-i inimioare, spuneți ca să-l promovăm, dați-i share.
Ce a fost săptămâna asta de pregătit la istorie, sau la română? E vreun curs pe tiktok? E vreo analiză a vreunei poezii acolo? Sunt implicați elevii să facă dueturi și să învețe de la unul la celălalt?
Avem ditamai platforma gratuită, învățământul este gratuit, dar nu avem voie să folosim altceva decât tabla și creta pentru a le explica elevilor asta. În tot timpul ăsta, adulții îl ignoră pe Cumpănașu, bagă sub preș iar pe cei mici nu îi bagă în seamă mai mult ca femeia asta de la Iași.