Nimeni nu înțelege cum în 2022 încă mai avem un război convențional cu arme și bombe și rachete unde mor oameni. Este mult peste puterea noastră de înțelegere a unor oameni care sunt conectați la internet și care au parte de cunoaștere, de înțelegere și de informație.
De fapt, dacă vrem să găsim o explicație stupidă, ar fi asta: Rusia avea armele de pe vremea sovietică, pe care oricum trebuia să le distrugă, a găsit să arunce cu ele în Ucraina.
Polarizarea lumii sau deglobalizarea ei
Sub scuza identității ruse sau a faptului că ucrainenii nu sunt un stat, o națiune; rușii i-au atacat ca să-și ia teritoriile înapoi. De fapt nici măcar asta nu au făcut, au vrut să distrugă doar ce s-a construit pe vremea sovietică în Ucraina. Și ce s-a construit după vremea sovietică, pentru că intră la pachet.
În schimb o altă retorică a rușilor a fost prea puțin mediatizată, iar lumea nu i-a acordat importanță. E vorba de influență.
Oarecum războiul din Ucraina a izbucnit că rușii nu s-au făcut auziți. De fapt ei s-au făcut auziți, dar nimeni nu i-a băgat în seamă. Și e ca la școală. Dacă bătăușul clasei vine beat la ore și nu e băgat în seamă, se apucă și ia la bătaie pe unul mai mic pe care îl găsește lângă el. Acum tradu narativul acesta la nivel de stat, la nivel de comportament, la nivel de declarații.
În retorica de a fi băgați în seamă, rușii ar fi vrut și ei la ciolanul mare de la masa marilor puteri. Doar că au venit cum ar veni cu burta pe afară și cu cămașa murdară și scoasă din pantaloni. Cum la masă celelalte puteri sunt toate la costum, nu a băgat nimeni în seamă Rusia.
Și acum rușii vin și spun că nu e bine ca lumea să fie în jurul unui singur pol de conducere: Statele Unite, drept urmare vor și ei să fie un pol de conducere și o putere care să fie băgată în seamă. Dar dacă mă uit în istorie, Statele Unite niciodată nu au fost altceva decât un pol de conducere și o democrație care s-a impus exact prin ideea lor de libertate. Tocmai asta îi supără pe ruși: de ce o democrație se impune ca un model de funcționare și nu un stat autoritar. De ce o democrație este principala putere a lumii și de ce funcționează o societate corporatistă, birocratică și ineficientă, dar nu funcționează o societate socialistă grupată unui singur conducător. De aici războiul.
Rușii vor acum (și a spus asta Lavrov) o lume multipolară, unde să existe Statele Unite ca un pol de putere, dar să fie și ei, dar să fie și China ca un alt pol de putere. Între timp lumea s-a separat de Rusia și ocolește complet această țară. Din același motiv și relațiile cu China au de suferit. Nu pentru că nu este China un pol de putere, ci pentru că în China sunt toate fabricile din lumea asta, iar fluxul de aprovizionare ce trebuie să ocolească Rusia va genera costuri ridicate.
Războiul economic
Trolii ruși susțin că Europa este într-un război economic cu Rusia, de unde va suferi foarte mult. Parțial retorica lor este corectă. Atât timp cât Europa va continua să depindă de ruși va suferi foarte mult, pentru că războiul economic tot rușii l-au pornit. Iar acest război este nu neapărat nevăzut, ci nedeclarat.
Războiul a început anul trecut, când rușii s-au prins de vulnerabilitatea Europei față de gazele pe care le importă din Rusia. De fapt Europa nu e vulnerabilă fizic la aceste importuri. Este vulnerabilă virtual sau la bursă. Gazele fiind tranzacționate la bursă de către traderi și intermediari, i-a făcut pe ruși să profite de această ”breșă” și să crească artificial prețul gazelor.
Rușii nu au redus niciodată volumul de gaze contractat de Europa, dar nici fluxul de aprovizionare către consumatorii finali și către clienții finali. Însă și-au golit depozitele pe care rușii le dețin în Europa, iar în acest moment bursa a luat-o razna. Pentru că așa e normal. E aceeași stare de anxietate pe care o ai când intri în low baterry mode pe telefon. Știi că ajungi în jumătate de oră acasă, să încarci telefonul, dar dacă nu ajungi acasă și se descarcă telefonul până atunci.
În momentul în care rușii au văzut că bursa reacționează cum vor ei, aruncând prețul energiei în aer, aceștia s-au considerat puternici. Și au trecut la șantaj.
Drept urmare lovitura a venit de pe piața energiei, iar Europa în continuare nu știe cum să reacționeze. Deși are multe alte opțiuni de aprovizionare, din cauza comodității, acestea nu sunt activate. Iar activarea lor nu va fi atât de rapidă și nici ușoară.
Cortina de fier a fost pusă
Deși după 1989 speram să nu mai vedem o cortină de fier, aceasta a fost pusă din nou. Din fericire, de data asta, noi suntem de partea bună a cortinei de fier, atât timp cât aceasta este plasată doar la granițele Rusiei.
Nimeni nu își dorea această cortină de fier. Mai ales chinezii nu își doresc această cortină de fier, dar este reacția normală și inevitabilă a acțiunilor care se întâmplă în acest moment.
Iar această cortină de fier ar trebui să intensifice deglobalizarea. Practic, fiecare țară din cealaltă parte a acestei cortine de fier, ar trebui să își dea seama cum ar putea funcționa mai departe, cum se va aproviziona cu energie și mărfuri. Soluția salvatoare ar trebui să vină de la Europa, care ar trebui să lucreze ca o singură națiune, nu ca un conglomerat stupid de multe națiuni și limbi diferite. Exemplul vine de la Statele Unite, unde sunt multe națiuni și doar două limbi (engleza și spaniolă), dar unitatea și de fapt diversitatea îi face să lucreze ca o singură națiune.
Dacă Europa va funcționa, atunci această cortină de fier, de data aceasta va funcționa corect. Nu ca după al doilea război mondial, când s-au făcut două europe, una deșteaptă și una săracă.
Economia rusă este artificială
O altă teorie a trolilor ruși spune că rubla s-a întărit, drept urmare nu e nicio panică în Rusia. Corect, foarte de acord. Dar atât timp cât noi ne bucurăm de aceleași produse oriunde în Europa sau în lume, iar rușii nu se bucură de același lucru, atunci eu sunt cel câștigat.
Rubla lor o fi puternică acum, dar a apărut această globalizare, unde te duci și vrei să bei Coca-Cola, vrei să bei aceeași bere peste tot, vrei să ai ce ai acasă, peste tot. Atunci asta mai e globalizare, sau acasă de oriunde?
Cum se va termina?
Oricum se va termina nu va fi bine pentru ruși. Nu e vina lor, a populației. E vina celor care i-au indoctrinat și limitat puterea de cunoaștere, puterea de înțelegere, dorința de a evolua.
Cât despre noi? Ne va fi greu. Foarte greu. Dar așa e la război. De ce e război? Eu nu înțeleg și nici nu pot să explic. Doar văd că avem un rus beat, în club, care face scandal și sparge tot în jur, iar noi va trebui să plătim la comun faptul că ăsta sparge totul în jurul lui.
Si abia acum te’ai prins de treaba asta si doar de atat? :))) Daca imi permiti, as mai completa eu cu vreo 3-4 articole scrise in tot intervalul asta, dar cine e curios le gaseste la mine pe blog, inclusiv unul scris azi cu legatura directa si “solutiile” gasite de Vest pentru a combate efectele de bumerang ale sanctiunilor Rusiei! 🙂