Romtelecom si broadband-ul, numai daca sunt cereri
Ca Romania are una din cele mai mici penetrari de internet broadband din Europa o stim de ceva timp. Iar oficialii europeni au obligat, rugat, urgentat, injurat (enter words here) Guvernul de la Bucuresti sa vina cu o solutie pentru implementarea comunicatiilor de banda larga pentru mai mult de 20% din romani, cat sunt acum. Cum noi avem un ministru al comunicatiilor care are si un nume interesant, Vreme, Valerian Vreme, iar vremea e probabila, nici el probabil nu a facut nimic in acest sens.
Azi Romtelecom a facut o conferinta de presa in care a anuntat reduceri de preturi (renegociati-va abonamentele) la pachetele lor, pachete noi, dar si predispozitia la a imbunatati continuu reteaua si de a atrage noi clienti.
I-am intrebat scurt, cand si cum, ce procent estimeaza de penetrare a broadband-ului lor, pentru ca sunt prezenti peste tot. Mi s-a raspuns la fel de simplu: Daca piata va cere servicii de broadband le vom oferi.
Asa incat, aveti net cu tzaraita in creierii muntilor si sunteti vreo 20 de pensiuni? Faceti cerere de broadband de 100 mb/s si Romtelecom isi va schimba reteaua in cel mai scurt moment. Infrastructura e facuta, trebuie numai sa fie folosita.
Bine, aici discutia ar fi mai larga si ar trebui ca statul sa se implice in ceva pentru a atrage fonduri europene pentru a sustine dezvoltarea infrastructurii de comunicatii din Romania. Ar trebui sa acorde facilitati firmelor de comunicatii din Romania, atata timp cat acestea isi dezvolta reteaua si duc fibra optica nu numai pana la Rachitele ci si putin mai departe de asta.
Iar firmele de comunicatii ar trebui sa vina in ajutorul comunitatilor cu diverse chestii: internet rapid, wireless-uri gratuite in carciumi, parcuri sau locatiile institutiilor publice. Pe ei nu-i costa absolut nimic, kilometrii aia de cablu si asa sunt cumparati, curentul la echipamente e deja platit de institutie (pensiune, carciuma, primarie, etc), doar oamenii sa se bucure.
M-ar bucura sa creasca gradul de implementare al broadband-ului in Romania ca astfel n-am mai vedea 2 milioane de unici pe luna care viziteaza maxim doua pagini, ci am vedea 2.5 milioane care viziteaza 30 de pagini pe luna. Si lumea s-ar putea bucura si de continut de calitate si de continut video si de orice vorbim noi la conferinte in cerc restrans (noi, fitzosii cu boradband acasa) si de o dezvoltare mai buna a online-ului romanesc.
Stiti, reteaua asta nu merge la un singur capat, unu face un site misto. Trebuie si ca cititorul sa aiba cu ce sa-l vada.