Protestele organizate pe Facebook nu pot fi controlate
Și iarăși apar vorbe că unii sunt iohaniști, că unii sunt băsiști, că unii sunt manipulați și controlați nu știu cum. Nu este adevărat.
Vă amintiți voi de protestele de acum câțiva ani din Marea Britanie, organizate prin BlackBerry Messenger? Acele proteste nu au putut fi controlate. Câteva grupuri de zeci de mii de oameni care s-au pus în mișcare. Acolo un mesaj suficient de puternic a reușit să miște și să ofere suficient stimul ca oamenii să lase confortul casei și să iasă și să distrugă chestii.
Aici avem grupuri pe Facebook cu zeci, sute de mii de oameni. Oameni care nu sunt niște oi manipulabile. Ăștia gândesc și își vând likeul scump. Aștia știu ce fac, dar mai ales ce comentează. N-am văzut pe unul să comenteze împotrivă, ci doar oameni care doresc mai multa infromație despre acest subiect pe care nu îl înțeleg. Iar în momentul în care îl înțeleg, dau like și acționează.
Momentul când un like se transformă în acțiune, nu poate fi controlat. De asemenea nu poate fi anticipat. Pentru că pe Facebook nu poti dezvolta o structură de partid. Acolo nu exista o singură voce care vorbește, dictatorial, ca în partid, iar restul oamenilor îl ascultă orbește. Acolo există discuții, diferite păreri, iar Facebook are capacitatea asta uimitoare, de a strânge laolaltă oameni cu diferite voci, dar care gândesc la fel. Oameni care se unesc în jurul unui țel, oameni care vor un singur lucru.
Iar oamenii aceștia nu au și nici nu își doresc un singur conducător – Liviu Dragnea. Oamenii aceștia vin dintr-o muncă colaborativă, dintr-o muncă în cloud, unde din toate părerile cernute, rezultă o părere care are cele mai multe likeuri. Părere care are și comentarii și comentarii care întaresc, critică și îmbunătățesc părerea respectivă.
Atenție. Părerea și nu omul.
Iar acest lucru se numeste evoluție.
Iar acum avem o mișcare a evoluției și o mișcare a conservatorismului și a întoarcerii în timp.