Problema la București nu este Nicușor Dan
Bucureștiul este inevitabil cel mai mare oraș al României, dar și cel mai prost administrat oraș. De asta orice comparație dintre București și Cluj-Napoca a lui Boc, de exemplu, nu poate fi făcută. Și asta dintr-un singur motiv, în București nu există o singură unitate de conducere, ci șapte, iar din astea șapte niciuna din unitățile de conducere nu își asumă nimic. Vorbim desigur de primăriile de sector și Primăria Generală.
Împărțirea Bucureștiului e defectuoasă
Orașul e împărțit în primării de sector, pentru că la un moment dat așa erau mai ușor de administrat cei 4 milioane de locuitori ai orașului. Dar în loc să fie administrați locuitorii orașului, s-au împărțit de fapt resursele orașului și astfel avem acum 7 orașe într-unul singur, dar care cele 7 orașe nu sunt unite și nici nu răspund vreunui nume. Practic, nu au nici un fel de subordonare către ceva, iar autoritatea fiecărui sector este relativ independentă în comparație cu altele, în concurență, dar totuși limitată. Iar acesta este un lucru grav. Să definim termenii întâi.
Pentru ce mai răspunde Primăria Generală
Primăria Generală ar trebui să răspundă pentru tot Bucureștiul, pentru dezvoltarea sa unitară și în coeziune cu toate primăriie de sector. Însă nu este așa.
Primăria Generală răspunde de asfaltul de pe bulevardele și străzile pe care circulă STB.
Răspunde de STB, pentru că e un cost uriaș.
Răspunde de sistemul de termoficare, încasează facturile la apă caldă și plătește subvenționat producerea apei calde.
Răspunde pentru iluminatul public.
Răspunde pentru parcuri și pentru spații verzi.
În schimb, chiar dacă face aceste lucruri, Primăria Generală a delegat din responsabilitățile sale către primăriile de sector. Motivul absurd a acestor delegări este că Primăria Generală nu are fondurile suficiente și mecanismele necesare pentru a se ocupa de fiecare străduță în parte.
Pentru ce răspund primăriile de sector
În mod normal, primăriile de sector ar fi trebuit să raspundă pentru eliberarea de buletine de identitate și cam atât. Dar cum primăriile de sector sunt colectori de impozite locale, că noi nu plătim impozitul la Generală sau la ANAF, ci la Primăria de Sector, atunci s-au trezit că au prea mulți bani, la care nu vor să renunțe. Astfel au început să ceară de la Primăria Capitalei tot soiul de chestii.
Sectorul 4 a cerut și primit iluminatul public, iar astfel sectorul 4 e cu LED-uri, iar niciun alt sector nu are așa ceva.
Au primit serviciile de salubritate, de asta nu se ridică gunoiul în sectorul cel mai bogat din București.
Au primit niște parcuri, iar pe alocuri ele s-au transformat în tunuri imobiliare, vezi Sectorul 3 sau au fost lăsate de izbeliște, vezi sectorul 2. Herăstrău e la PMB, la fel ca și Cișmigiu, de asta arată așa prost.
Pentru reabilitarea blocurilor, de asta sunt sectoare, cum e sectorul 6, de zici că arată ca după război și sectorul 4, de zici că acolo e capătul curcubeului.
Poliția locală e la primăriile de sector, dar mai există și o polițe locală municipală, a Primăriei Generale și mai există și poliția națională. Numai poliții. Dacă numărăm ajungem la vreo 8 poliții în București, zici că suntem cel mai bine păzit oraș din lume.
De ce apar inechitățile între sectoare
Tocmai din această împărțire între sectoare, apar inechitățile. Eu nu cred că cei din sectorul 4 sunt mai bogați ca noi din sectorul 3, dar ei au iluminat public cu LED. De asmeenea nici sectorul 1 nu e mai sărac ca sectorul 2, dar în sectorul 1 nu se ridică gunoiul, iar spălatul pe jos se face doar pe Calea Victoriei, până la limita de sector.
Deci cum fiecare sector are bugete diferite și accesări de fonduri diferite, se dezvoltă de capul lui, fără nicio logică, până la limita de sector. Cea mai bună dovadă o vezi pe Sos. Giurgiului, unde pe o parte ai sectorul 4, luminat și curat, iar pe partea celealtă ai sectorul 5, un loc neiluminat, rău famat, ghetoo, de evitat, vai doamne ferește.
Primarilor de sector nu le pasă. Ei au un buget acolo, fac niște chestii să dea bine la cetățenii lor, iar când nu pot să facă încep să țipe împotriva lui Nicușor Dan. Și săracul Nicușor nici nu știe ce să le zică, că nu el le-a dat chestii de făcut la sectoare, dar nici nu le poate zice ceva, pentru că el nu e în stare să aibă grijă de 2 parcuri, STB, apă caldă și iluminat public.
Așa încât noi trăim într-un oraș cu 6 boieri locali, neguvernați de nimeni, care nu dau socoteală nimănui, care fac după cum îi taie capul, fără să aibă vreo strategie comună, vreo identitate comună vreun plan comun.
Concurența între sectoare
Este relativ absurd să ai într-un singur oraș, concurență între sectoare. De fapt poți avea, dar doar pe principiul, cine termină mai repede o lucrare. De exemplu cine reabilitează mai repede străzile astea sau cine reabilitează mai repede blocurile și așa mai departe. Dar nu cine pune mai multe luminițe de Crăciun, cine toacă mai mulți bani pe bănci doar pentru farmecul de a fi schimbate.
Iar toate astea se întâmplă că primăriile sunt de fapt cele mai puțin controlate instituții publice. De la Pendiuc de la Pitești nu am auzit de vreun alt primar acuzat de ceva. Iar în București de fapt e mafia atât de mare, încât orașul pur și simplu nu are prefect. Dacă în județe măcar prefectul este ăla care decide ce trebuie să facă primarul (vezi Las Fierbinți), în București prefectul e cum ar veni * * * * * * de serviciu, persoana care stă să aprobe tot ce le trece prin cap primarilor fără să îi întrebe ceva.
Problema nu e la Nicușor Dan
De asta zic că problema nu e la Nicușor Dan. El nu e în stare să termine pasajul de la Doamna Ghica, iar subalternul său, nici nu vrea să se apuce el de pasaj că e treaba lui Nicușor. La sectorul 3 nu pot apărea niște poduri peste Dâmbovița sau noi străzi că nu se dau avize, iar noi stăm să ne blocăm între niște chestii birocratice, care s-ar rezolva dacă nu ar mai exista primăriile de sector.
Teoretic primăriile de sector ar trebui să se ocupe doar de buletine. Asta e singura funcționalitate pe care o văd pentru împărțirea administrativă a orașului. Iar toate celelalte să fie concentrate în companii metropolitane. A încercat Firea să le facă, dar au și furat ei.
Altfel nu ai cum să dezvolți orașul unitar. Degeaba dă Negoiță cu soluție anti-țânțari în sectoul 3, dacă Mihaiu din sectorul 2 nu dă cu soluție și vin țânțarii de acolo aici. Degeaba avem noi politici de mediu, dacă groapa de gunoi arde gunoiul și nu e nici o primărie municipală care să reclame asta.
Mi-am amintit că se plângea Alex pe Facebook că becul lui de pe stradă nu mai funcționa. Și o înjura pe Clotilde pentru asta. Dar nu e treaba femeii, e treaba lui Nicușor. Nu știe nimeni asta, pentru că dacă nu se știe, înseamnă că putem să nu muncim și să stăm linișiți la locurile noastre. Mai mult, a dispărut dispeceratul ăla de reclamații al PMB, pentru că nu poate face nimic. Nici primăriile de sector nu fac ceva.
Mi-am amintit că am reclamat pe Facebook, că așa se fac reclamații, că s-a spart un capac de canal în mijlocul intersecției de la Distor. Ghici ce, s-a rezolvat de seara până dimineața. Dar nu cum te-ai aștepta. Una din cele 3 – 4 instituții care răspund de acel capac de canal a decis să acopere canalul ăla cu bitum, ca și cum nu ar fi existat.
Am rezolvat și asta. Rămâne tot așa că înainte era mai bine.