Skip to content

Poate un telefon low cost să concureze cu flagshipurile

photo5888723484115317913

E o întrebare legitimă aici în titlu. De fapt, care este principala diferență între flagshipurile de peste 1000 de euro și … telefoanele de săraci.

Telefonul acesta îl am prin programul Orange Smartphone Testers. Și este un telefon surprinzător de bun, de rapid, de … folosibil. 

Nu am lungit acest video cu prea multe explicații tehnice, pentru că știu că nu vrei să auzi povești și vrei să știi dacă telefonul este bun sau nu. Hai să descoperim împreună. 

De ce este surprinzător? Pentru că te aștepți ca la prețul mic pe care îl are să nu fie atât de performant. Costă doar 1600 de lei la Orange, fără abonament. Dar are în el mai multe componente împrumutate de la flagshipurile de top. 

Ecranul este un Gorilla Glass 5, anul ăsta a apărut Gorilla Glass 6. Vine cu ecran de protecție din fabrică și undeva în cutie este ascunsă și o carcasă de silicon pe care eu nu am descoperit-o în videoul de unboxing 🙂 

Ecranul deci este unul de top, chiar dacă este de anul trecut. Anul trecut a fost pe telefoanele scumpe, acum încă se produce, chiar dacă are o versiune nouă, dar acum cu acest ecran sunt echipate toate aceste telefoane cu prețuri accesibile. 

Pe vremuri telefoanelor astora li se spunea telefoane pentru lumea a treia. Nu mai sunt deloc telefoane pentru lumea a treia, pentru că vine cu stocare de 128 de giga de ram. Spațiu suficient pentru … orice. Chiar pentru orice. Și dacă te uiți la memoria ram, descoperi că are tot 6Giga de ram, la fel ca telefoanele flagship de anul acesta. Memoria ram o folosesc aplicațiile și e atât de multă cât să nu se blocheze nici o aplicație cât de neoptimizată ar fi ea. 

Pe tipul ăsta de telefoane se instalau aplicațiile gen Facebook Lite și toate aplicațiile cu lite în coadă. Acum merg fără probleme și aplicațiile mari, cele greoaie. 

Diferența dintre procesorul ieftin și flagship

Și asta pentru că aici există procesorul Snapdragon 750 cu 5G, pe cip de 8 nanometri. Iar asta este de fapt inima telefonului. Procesorul face ca telefonul să fie rapid și să concureze cu flagshipurile, cu telefoanele cele scumpe. Cu alte cuvinte, la cum arată telefonul ăsta acum, nu va ști nimeni că nu ai un flagship și că ai un telefon la preț accesibil. 

Tehnic procesorul este un octa-core, la 2.2 ghz. Suficient pentru aplicații să funcționeze bine. Ba chiar vine și cu rată de refresh de 120 hz, pe care o setezi pentru o navigare mai ușoară. 

Dar care este diferența dintre procesorul ăsta, Snapdragon 750 și procesoarele flaghsipurilor care acum au ajuns la versiunea Snapdragon 865. Teoretic sunt niște diferențe date de cifre. Pe telefon diferențele astea date de cifre nu se văd atât de rău. Ce este vizibil, o ușoară sacadare a ecranului în aplicație. O ușoară întârziere în recepționarea unei comenzi. Dar hey, cine stă să măsoare milisecundele dintre un tap pe ecran și procesarea acelei comenzi. 

Practic poți rula aceleași aplicații ca pe flagshipuri, ai aceeași capacitate de stocare, la preț care e  chiar și de 3 ori mai mic? 

Și poți să faci și poze extraordinare. Telefonul are 4 camere pe spate. Adunate în acest cerc, iar husa de protecție care vine în cutie, îmbracă cercul astfel încât să nu murdărești obiectivele camerelor foto. Iar asta mi se pare chiar extraordinar. E cam primul telefon care are grijă de camerele foto. 

Sunt pe telefon, deci, o camera de 64 de megapixeli, una de 8 megapixei ultra wide și 2 obiective de 2 megapixeli pentru macro și pentru calcularea adânciii.  Filmează 4K la 30 de fps și are și o bună stabilizare a imaginii. 

Pe față este o cameră de 16 megapixeli, suficientă pentru orice tip de selfieuri. 

Xiaomi mai trebuie să lucreze și cu siguranță vor optimiza softul de făcut poze, ca pozele de pe obiectivele astea să iasă și mai bine. Eu folosesc aplicația de pe Google Pixel, există apk-ul undeva pe internet, pe care am instalat-o pe Xiaomi, a fost compatibilă și cu acest telefon și fac poze mai clare folosind aplicația lui Google, decât aplicația de poze a lui Xiaomi. 

Dar au mai făcut un lucru foarte bun. Nu au pus senzorul de amprentă sub ecran, ci l-au integrat în butonul de power care este pe lateral. Iar senzorul ăsta de amprentă este extrem de rapid. Dacă îl scoți ca mine, din buzunar, până ridici telefonul sus, este deja deblocat. 

Alte optimizări bune sunt aplicațiile implicite de mesaje și apel. Adică nu mai sunt aplicațiile standard ale lui Xiaomi, ci sunt direct aplicațiile lui Google, care acum le oferă în marketplace. Mai puțin stres și dezvoltare pentru utilizatori. Iar contactele se actualizează imediat. 

Celălalt lucru foarte tare la acest telefon este că nu te obligă să mai dai … încă o dată prețul telefonului și pe căști, așa cum fac flagshipurile, pentru că este grosuț, dar are mufă de căști. Așa că poți folosi căștile tale, nu mai cumperi și altele noi. 

Dar telefonul este mare. Trebuie să te obișnuiești cu el că este mare. 6.5 inchi are dimensiunea lui, iar aici încape și acest difuzor foarte mare pentru a auzi conversația telefonică foarte tare. Trebuie să fii totuși atent că o pot auzi și alții. Dar difuzorul este și pentru multimedia. Se aude bine atunci când asculți muzică, de exemplu. 

Și pentru că e mare au băgat în el și o baterie de  4820 de miliamperi, care ține cam 2 zile în condiții de utilizare intensă. Și iar e primul telefon după mult timp cu care mă pot lăuda că ține 2 zile. 

Încărcătorul este unul de tip quick charge, 33 wați, dar softul Miui 12 știe să optimizeze această încărcare pentru o mai bună funcționare. 

Nu știu dacă și tu ești la fel de încântat ca mine de acest telefon. Spune-mi în comentarii cum ți se pare. Eu l-aș recomanda cu căldură pentru oricine nu vrea să dea mulți bani pe telefon și vrea performanțe la fel ca cele de top. 

1 thought on “Poate un telefon low cost să concureze cu flagshipurile”

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version