Pestera Ursilor
In calatoria din Redescopera Romania noi am avut foarte putin timp sa vedem chestii. Pentru ca aveam multe obiective de vazut si putin timp nu apucam decat sa vedem foarte fugitiv lucrurile, sa facem poze, iar mai apoi sa aprofundam povestea. In schimb am fost total dezamagit cand am vazut ca asta se aplica si pentru restul turistilor.
Spre exemplu la Pestera Ursilor din Chiscau, la 10 minute de Scandic Distileries, vizitele se fac numai in grupuri organizate, alergate prin pestera. Vizita dureaza doar jumatate de ora, timp in care oamenii n-au voie sa faca poze, dar trebuie sa asculte prezentarea ghidului. Prezentarea o veti asculta si voi mai jos.
Istoria zice ca pestera a fost descoperita in 1975 in urma unei dinamitari a muntelui pentru cariera de marmura. In pestera este tot timpul actiune, adica se formeaza stalagmite si stalactite (stalagmitele sunt cele de jos, stalactitele sunt cele de sus), dar si lumanari frumoase. Umiditatea mare si data recenta la care s-a descoperit pestera ii face pe oamenii de stiinta sa studieze in continuare cum s-a format si cum evolueaza in continuare.
Pestera e chiar spectaculoasa. Si norocul nostru mare a fost ca l-am avut pe Doru alaturi de noi ca sa ne spuna o groaza de povesti despre cum se formeaza elementele pesterii, despre cat de veche este si despre ce reprezinta fiecare forma de acolo.
Bine, eu nu cred povestea cu ursul ramas cu capul in sus, dar mai ales, al carui schelet care sa reziste agatat in tavan (vedeti in ultimele poze), dar daca asta e miscarea lor de marketing, atunci sa o lasam asa.
Dupa numarul de poze va dati seama ca pestera e mult prea vasta. Iar jumatate de ora nu ajunge unui om care plateste 15 lei pe bilet sa o viziteze, sa se uite la fiecare formatiune calcaroasa si sa se si bucure de priveliste. Dar va puteti bucura de pozele mele.
La intrarea si iesirea din pestera sunteti intampinati de vanzatorii ambulanti autohtoni care va ofera cani cu steaua, ursuleti, afine si lasere fara baterie.