Văd că se ascut cuțitele și au intrat în cantonament toți primarii de sectoare, care vor de fapt bugetul Primăriei Generale a Capitalei. Pentru cei care nu știu ce se întâmplă în jurul lor, Bucureștiul este condus de o Primărie Generală și este împărțit administrativ în 6 sectoare. Sectoarele astea au fiecare câte un primar, câte un consiliu local, câte un buget separat și diferit și se administrează singure.
Primăriile de sector, de capul lor
Fiind împărțit în 6 sectoare, cu bugete diferite, orașul arată idiot, prost și neadministrat de fapt. Bucureștiul este segmentat și împărțit între bogații din nord, clasa muncitoare de pe vremea comunistă din sectoarele 3 și 6, săracii din sectorul 5 și cartierele pline de praf 4 și 2.
Fiind astfel împărțit, sectoarele arată diferit. În sectorul 1 sunt excremente de câini pe trotuare, pentru că … bogați, nu înțelegeți voi. În sectorul 2 este praf și țânțari, pentru că curățenia o face altcineva. Explic imediat. În sectorul 3, avem trotuare colorate și palmieri, aici e cel mai bine. În sectorul 4 e iluminat public pe LED, ca în Las Vegas, cel mai luminat sector, dar nu e apă caldă că nu au fost cuminți. Și tot acolo metroul nu are aer condiționat, că e ruta pentru corporatiști, iar ei nu merită. Sectorul 5 e cu săraci, acolo nu mergem, iar sectorul 6 e plin de pensionarii ăia securiști care stau în blocurile alea, de unde nu ies. Până mai adineauri în sectorul 6 nu exista metrou, acum există și oamenii nu știu ce să facă cu el.
Vedem deci cum fiecare sector este de capul lui. Are propria salubritate, propria identitate, propria imagine, propriul aspect și nu se pot asemăna sectoarele între ele. Mai mult, Sectorul 4 a dat în judecată Sectorul 3 pentru că în 3 se face un pasaj rutier, la fel ca în sectorul 4. Dar în sectorul 3 e pasajul gata, în timp ce în sectorul 4, nu este. Funny la București.
Fiecare primar de sector face după cum îl taie capul
Pentru că sunt astfel împărțite, fiecare primar de sector a cerut și a primit de la Primăria Generală chestii de făcut. Teoretic, Primăria Generală trebuia să supervizeze tot ce fac oamenii din sectoare, dar i-a lăsat de capul lor. De asta avem în sectorul 4 iluminat LED, alb. De asta în sectorul 5 nu avem iluminat public. De asta în sectorul 1 nu se ridică gunoiul și așa mai departe.
Și atunci, de ce mai avem nevoie de Primăria Generală?
Nu mai bine renunțăm la Primăria Generală, spargem Bucureștiul în 5 localități cu denumiri diferite? Uite că m-am gândit și la nume:
- localitatea francezilor,
- localitatea indienilor,
- localitatea Negoiță,
- localitatea Băluță,
- localitatea Ciuciu,
- și localitatea Pantelimon sau Voluntari, aici poți alege tu.
Tot pe tine te las să alegi căror sectoare le corespund aceste nume.
Primăria Generală se mai ocupă acum doar de iluminatul public, mai puțin în sectorul 4 și vedem că acesta nu există, nu se îmbunătățește și nici nu luminează.
Tot la Generală găsim termoficarea și vedem că nu avem apă caldă. Nu că n-avem apă caldă că nu ar exista, ci că de vreo 5 ani încoace, se plâng că rețeaua e defectă, dar în loc să o repare, doar reduc temperatura din centrală, de parcă centralele de energie termică ale orașului sunt ca centralele de apartament să le poți da mai încet.
Aici găsim semafoarele și marile proiecte de transport urban și transportul public. Nici astea nu merg. Autobuzele alea au fost cumpărate stricate, iar Mercedesurile au deja 15 ani de când merg în fiecare zi. Bune autobuze, bune rău.
Încerc, atunci când scriu asta să găsesc motive pentru care mai există Primăria Generală. Pentru că scopul pentru care ar exista, să asigure unitate între proiectele derulate de sectoare, nu este. Scopul pentru care Bucureștiul să se dezvolte într-un sens nu există. Proiecte pentru bucureșteni nu are.
Primăria Generală doar stă să dea bani la primăriile de sector, ca acestea să facă chestii de capul lor, pe care nu le verifică nimeni oricum. Iar toate lucrurile astea nu sunt nici în interesul bucureștenilor, nici pentru a dezvolta unitar orașul.
Dar mai rău, Primăria Generală nici nu dă tot în concesiune primăriilor de sector. De exemplu, dacă în sectorul 4, străzile sunt în administrarea de sector și s-au asfaltat, în celelalte sectoare, străzile sunt în administrarea Primăriei Generale și nu mai asfaltează nimeni nimic.
Pe cine înjuri
Pentru că sunt chestii care privesc direct cetățeanul, uite problemele pentru care Primăria Generală este înjurată:
- trafic
- gropi, asfaltare, marcaje rutiere
- transport public
- termoficare, apă caldă
- apă rece, canalizare (aici e companie privată)
- iluminat public
- parcuri
- țânțari, șobolani și alte lighioane
- consolidări de clădiri
- pază și securitate
Pentru ce probleme sunt înjurate primăriile de sector:
- salubritate
- străduțele dintre blocuri
- țânțari, șobolani și alte lighioane
- spațiul verde din fața blocului
Am uitat ceva? Scrie-mi în comentarii.
Așa încât, nu mai bine renunțăm la Primăria Generală și facem un alt sistem de administrare teritorială în aglomerarea asta urbană numită București? Că oraș, doar cu indulgență poate fi numit. Ah. Dacă se gândește cineva să zică, dacă nu îți convine pleacă, îi răspund așa: dacă ție îți convine să stai în nămol și mizerie, mie nu-mi convine, iar eu am dreptate și tu nu.
Dar suntem deschiși la discuții. Putem oare discuta?
Update. Am mai descoperit o părere de acum 11 ani. Nu că nu s-a schimbat nimic, dar absolut nimic nu s-a schimbat de 11 ani în București. Și tu îmi zici că a făcut Nicușor Dan ceva?
Unde anume stai tu in Bucuresti de este namol si mizerie? Si daca este, primarul general este cauza sau oamenii din acea zona+primaria de sector?
Oare tot ce anunta (aproape zilnic) fiecare primar + general este apa de ploaie si nimic nu se face in orasul asta? Chiar atat de obtuzi sa fim si sa nu vedem diferentele enorme intre ce se intampla acum si cum era acum 3 ani? mai citeste si tu, proiectele PG (care exista si sunt publice !!!) si abia apoi spune ca nu se intampla nimic
Iesi pe strada. Praful ala de langa masina se numeste namol.
Mizerie gasesti peste tot, de la muc de tigara, la cosurile de gunoi care nu sunt golite.