Nu e covid, e poluare
În primăvară am avut niște teste pozitive. Aia e zic, am mai trecut prin asta, nimic special. După perioada asta mă tot simțeam afectat. Mă rog am dezvoltat și o sensibilitate interesantă, cum că simt mult mai repede mirosuri și mă afectează mult mai ușor particulele de tot felul. Am zis că iar e normal, doar am făcut 3 pneumonii în viața asta și știu cum se mănăncă răcelile astea.
Dar nici nu am ieșit anul ăsta din București. Nu am fost în stare să calculez sau să compar orașul cu altceva.
Și am ajuns la Cluj. Am fost la Untold. De când am intrat în oraș am simțit altă adiere a aerului, am simțit altă concentrare de oxigen, am simțit aer curat.
Nu mi-a mai curs nasul, nu am mai tușit dimineața, nu m-am mai înecat din senin cum se întâmpla la București.
Ceea ce m-a făcut să mă gândesc, dar dacă poluarea din București e de vină. Eu inițial am crezut că am nu știu ce sensibilitate, dar de fapt e aerul de afară care îmi provoacă o tuse compulsivă, care îmi face ca nasul să curgă aiurea sau să stea înfundat și care să îmi dea stări de sufocare.
Acum mai sunt alte 2 probleme. Senzorii de calitate a aerului din București nu funcționează sau sunt amplasați în copaci. Normal că aceștia nu simt poluarea, dar mai ales nu o anunță. Iar senzorii particulari nu sunt promovați decât atunci când are compania respectivă campanie de vândut purificatoare de aer. Doar vedeți cum apar știrile despre aer poluat exact atunci când există campanie de vânzări.
Eu nu am vrut până acum să-mi iau purificator de aer, pentru că nu îi văd rostul. Ce fac, stau cu aer curat acasă ca să mă sufoc când ies afară? Nu mai deschid geamul ca să nu am aer curat, pentru că funcționează mașinăria asta care zice că știe ea să facă aer curat?
În continuare consider că investiția într-un purificator de aer este inutilă. Tu vrei să ai aer curat în oraș, afară, nu chestii de genul purificatoare de aer care să îți dea senzația ciudată la tine în casă.
Ce ar trebui să facem? Ce nu face primăria. Campanii de plantat copaci, campanii de udat spațiile verzi, campanii de spălat și udat străzile. Poluarea nu e din eșapamentul mașinilor, e din praful care e pe străzi și pe care nu îl spală nimeni. Și cum nu plouă, el e tot aici, peste tot.
Și nu e covid, e poluare. A apărut scuza de covid, ca să ignorăm normele de poluare. Iar omul nu mai are afecțiuni din cauza poluării, că îi bagi scuza cu covid.