Skip to content

Nimic nou pe frontul de est

mars unionist la chisinau 563

Ce s-a întâmplat la Chișinău nu e nimic nou, nu e nimic spectaculos, nu e nimic ieșit din comun. De fapt m-aș fi mirat mai mult să fie procentul voturilor de aseară și să piardă integrarea europeană, ceea ce nu s-a întâmplat. E nevoie de puțin context aici și de puțină istorie, dar întâi să îți explic de ce sunt eu expert în Republica Moldova și de ce nu sunt experți toți cei care se dau experți în RîMî. (acesta este un peiorativ folosit de moldoveni, va fi tratat ca atare)

Am locuit în Moldova între 2015 și 2020

Undeva în anul 2010, Realitatea TV deschidea la Chișinău prima televiziune de știri din Moldova, Publika TV. Au instalat atunci soluția mea software pe care eu am gândit-o și dezvoltat-o pentru vremea respectivă la Realitatea.net. În 2015 m-am dus la Chișinău să continui acel proiect. Am continuat acel proiect la cel mai mare trust media din Moldova, conducând editorial și tehnic tot ceea ce apărea în internetul țării cu o independență editorială pe care mi-am negociat și asumat-o eu. Oricine face orice fel de analogie cu mine apărând în poze cu finanțatorul grupului, este într-o mare eroare. Ce am realizat acolo: am oprit ceva proteste ale unor oameni cu corturile în piața din centrul orașului, am primit diplomă de om al muncii din partea Parlamentului (asta e un fel de prima de Crăciun, se dau în diplome), am promovat țara peste hotare cu principala sursă de informare fiind siteurile mele, am fost tot timpul cea mai citată sursă și cea mai accesată sursă din internetul moldovenesc, de când am ajuns acolo, până când am plecat, am inventat noi modalități de promovare și soluții exclusive de prezentare a informațiilor care nici acum nu au fost egalate sau măcar copiate de către altcineva, chiar am făcut-o pe Maia Sandu președinte. Cred că dacă aș scrie o carte cu câte am făcut acolo, nu ar putea exista o copertă care să le cuprindă.

Contextul Moldovei este unul special, dar simplu

Moldova, a fost de fapt RSSM până prin 1992, când deodată nu a mai fost. Dar dacă te duci la Chișinău și acum vezi nu numai urmele RSSM, dar și lacrimile oamenilor care plâng după acest RSSM (Republica Sovietă Socialistă Moldova). Ce am învățat din istoria țării e că după ce au furat-o rușii, undeva prin anii ’70 au adus masiv ruși pentru popularea țării. Rușii au fost cei care au spălat pe creier societatea și au și blocat-o în gândirea sovietică cu acces doar la doctrina sovietică, chiar și după ce țara și-a declarat independența. Ce s-a întâmplat în 1992 nu a fost câștigarea independenței, ci securizarea de către ruși a celui mai important asset al țării, anume centrala electrică de la Cuciurgan (Prednistrovie) singurul producător de energie electrică al Moldovei, cu o capacitate instalată de vreo 800MW pe gaze. Aceasta centrală este deținută de Gazprom. Contextul special al acestei centrale este că ea înțeapă magistrala de gaze care aduce gaze din Rusia, după contorul rusesc, dar înainte de contorul moldovenesc și, deci, folosește gazele de import ale Moldovei, facturate de ruși. Practic, centrala funcționează cu gaze gratis, pe care le plătește Moldova și vinde Moldovei curent electric la prețuri preferențiale. Nu e ăsta un profit bun?

Blocajul informațional din Moldova

Tot în vremea RSSM au fost instalate în Moldova antene de bruiaj împotriva televiziunilor și radiourilor românești, ca acestea să nu ajungă pe cealaltă parte a gârlei (a se citi Prut). Acestea au fost date jos undeva foarte târziu. Nu știu data exactă, dar înțeleg că este undeva spre finalul anilor 1990. Ceea ce înseamnă că cei de peste Prut nu au avut acces să vadă revoluția de la noi, evenimentul Piața Universității, să descopere bucuria de a fi înspre un țel european sau ce beneficii poate să aducă Europa.
Ok, au fost date jos antenele de bruiaj, stâlpii lor pot fi văzuți în continuare chiar în apropriere de Chișinău și în restul orașelor mari din Moldova. Acest lucru înseamnă că în sudul țării se prind posturile de radio de la Galați – PROFM Galați, în nord Radio Iași se prinde din centrul orașului Bălți, iar în centru Radio România Actualități se prinde până la ultimul deal înainte de Chișinău. Ca să înțelegi de ce este important acest lucru, lumea din aceste zone care are acces la limba română din media românească, vorbește limba română fără accent și foarte corect.

Lipsa mediei românești din Moldova

Pe vremuri în Moldova emitea TVR2. A fost președintele Voronin cel care a interzis postul TVR2 să mai emită în Moldova. Însă după ce nu a mai fost Voronin, licența de emisie a TVR2 a fost câștigată în instanță de Realitatea TV și preluată de ceea ce a devenit România TV. Pentru foarte mult timp, România TV a fost singura televiziune românească din Moldova care avea licență de emisie în această țară. Specificul televiziunii însă a omis transmiterea unor programe pentru Republica Moldova, iar acest blocaj informațional de lungă durată nu a făcut ca televiziunea să câștige audiență acolo.
Practic în acest moment, în Moldova nu este nicio televiziune de limbă română. Nu există nicio televiziune care să emită acolo în limba română, deși există norme foarte clare de la CAA-ul lor (CNA) care reglementează acest lucru. Toate televiziunile locale emit bilingv, chiar și Moldova1 care este televiziunea de stat emite foarte mult în rusă.
Ai putea spune că există PROTV Chișinău care emite în limba română, dar ei au reclame în rusă. De ce să ai reclame în rusă pe un post tv care se dă român.
Blocajul informațional este atât de mare, încât chiar PROTV nu transmite în timp real în Moldova, ci cu delay de 20 – 40 de minute ca în caz că se întâmplă ceva la PROTV și afectează Moldova, să fie repede blocat de echipa locală. TVR Moldova nu aș considera-o o televiziune moldovenească, pentru că eu știu că nu este un SRL moldovenesc pentru asta, ci sunt oamenii angajați de București, pe bugetul de aici.
Între timp, cred că de puțin timp, atunci când eram eu acolo nu existau, au apărut și alte televiziuni românești în Moldova, pe cablu. Printre acestea Realitatea, Euronews România, Prima News și Digi24. Partea funny e că Euronews România este la concurență acolo cu Euronews Rusia, iar patronul Euronews parcă e ceva rus.
Practic dacă ne uităm la o grilă TV din Moldova (luăm Orange ca referință) găsim extrem de puține televiziuni românești care să influențeze societatea moldovenească, dar găsim foarte multe televiziuni rusești care sunt la ele acasă acolo. Și asta chiar dacă sunt interzise 1tv.ru, rossia 24 și altele de stat. Altfel 1tv.ru a emis free to air până acum un an sau doi.

Online-ul moldovenesc se informează din România

În 2014, aveam la Libertatea, 20% din traficul lunar provenit din Republica Moldova. Ăsta a fost unul din motivele care m-au convins să mă duc acolo cu ideea că voi face succes. Și am făcut. M-au luat pe mine – român – drept profesor de limba română și a trebuit să învăț generații de jurnaliști să scrie și să gândească românește și în limba română. Greșeala de management a companiei a fost că nu a mărit salariile, astfel încât cei care au lucrat cu mine atunci sunt acum în principalele siteuri din Moldova și fac succes în alte părți.
Dar moldovenii aleg să se informeze din limba rusă.
Neavând acces nativ la media în limba română și pentru că nu au învâțat de la televizor sau de pe internet limba română, aceștia au ales să se informeze din rusă. Informându-se din rusă, cu toate eforturile mele, chiar dacă siteurile mele de limbă română erau cele mai accesate comparativ cu orice alt site de acolo, moldovenii au fost expuși direct nu unei propagande rusești, ci unui limbaj de ură la adresa românașilor (ăsta e un peiorativ), în timp ce limba română este acolo considerată limba țăranilor, iar limba rusă a persoanelor elevate.
Este această logică a comodității, unde e mai simplu să accesezi un agregator de știri care îți furnizează informația în limba rusă, decât să cauți să vrei să vezi ceva în limba română.

Greșeala strategică pe care a făcut-o Maia Sandu

Mai mult ca sigur, din cauza orgoliilor, pentru că nu a putut să se înțeleagă în limba română cu ceilalți cetățeni români de acolo, oamenii lui Maia Sandu au închis principalul grup media din Moldova. Acum, indiferent de acuzații, nu poți închide principalul grup media dintr-o țară. Practic, tot ce am muncit eu acolo e acum oprit, in stand-by și mă tot gândesc dacă am făcut backup la baza de date să nu se piardă 14 ani de știri și istorie.
Logica consilierilor lor este corectă, închidem televiziunile care nu ne convin și care ne pun întrebări, că moldovenii și așa sunt proști și nu știu ei.
Însă mai bine combați din interior o sursă media care nu îți convine, decât să o închizi. Avem atâtea cazuri în România și din fericire noi nu suntem într-o situație atât de gravă.

I-am spus personal acest lucru și Maiei Sandu, în 2019 și i-am oferit soluții de promovare și discuții, dar rezultatul este acesta:

Aici putem vedea cum toată Moldova, mai puțin zona centrală a țării (unde se prinde România Actualități), unde este și Capitala dezvoltată și bogată, au votat cu rușii, au votat nu la referendumul de integrare europeană. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că le-ai luat oamenilor principala sursă de informare în limba română din țară și pentru că i-ai forțat să revină la sursele de informare pe care le cunoșteau din trecut, adică rușii.

Ce urmează pentru Moldova

Urmează un tur doi al alegerilor foarte interesant. Maia Sandu are doar vreo 40% din voturi, în timp ce 60% din voturi sunt împotriva ei. Practic, toți ceilalți candidați la alegerile prezidențiale erau pro-ruși. Dacă la primul tur, toate voturile acestora erau împărțite între candidații carismatici pe care îi vedem, acum aceste voturi se vor uni în fața unui singur opozant pro-rus al Maiei Sandu, iar Maia Sandu se va lupta încă o dată cu hidra rusă, așa cum a făcut în 2020. Dacă atunci au avut acces la populație să le ceară votul prin principalul grup media din Moldova, acum acesta nu mai există și s-a văzut la referendum cât de greu a trecut. Deci, populația nu are acces la informația corectă despre ce candidat să aleagă.

De ce a fost scorul atât de strâns la referendum

Referendumul nu a fost câștigat din Moldova. Moldova a respins aderarea la UE, a respis UE. Pentru că UE nu există pentru Moldova. Au la Chișinău ceva birou al UE care e plin de birocrați, plin de oameni plini de ei (!) care în loc să comunice ce realizări face UE pentru Moldova și cât de important este de fapt UE, stau și se ascund în birouri și sub acte. Alfel ar fi fost mișto ca la acest referendum UE să nu facă știri la televiziunile românești, care nu sunt urmărite acolo, ci la televiziunile locale și da, normal, să le dea bani acestora pentru asta. Pentru că oamenii trebuie să mănânce.
Românii din diaspora care au și pașapoarte moldovenești sunt de fapt cetățeni români, nu moldoveni, pentru că moldovenii nu au drept de muncă în Europa. Au vize relaxate, dar asta nu înseamnă drept de muncă. Moldovenii din diaspora sunt de fapt români.

Și avem acum încă o luptă între oamenii răului – rușii și oamenii binelui – corupții de la UE, întruchipați de Maia Sandu. Dar aceștia din urmă uită să se laude cu realizările lor, uită să comunice de ce e bine să fii cu Europa și se comportă la fel ca și cu copiii mici. Doar știi, ce îi interzici copilului mic să facă, acel lucru îl va face.

Pe final. Știe cineva ceva de oamenii ăștia? De acum 10 ani, ar fi putut fi la conducerea țării. Uite cum au fost reduși la tăcere.

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version