Nevoia de viteza

Romania se mentine undeva in locurile fruntase ale folosirii internetului in lumea asta.
disperati de internet

In schimb,  nu suntem chiar primii pentru ca infrastructura costa si nu se chinuie nimeni sa o faca gratis sau benevol. Pana la urma noi suntem un caz mai aparte si ceva mai special.

Undeva la inceputul anilor 2000, aparusera puzderii de sali de internet cafe. Orice cartier avea, orice oras, orice comuna mai rasarita stransese cateva zeci de calculatoare intr-un loc, le conectase intr-o retea iar acolo veneau oamenii sa descopere minunatiile internetului.

Pentru ca la un moment dat au fost prea multe a aparut concurenta intre internet cafe-uri. Pentru a face fata concurentei, intr-o piata in care preturile nu puteau creste, ci erau blocate la maximul de 10 mii ora de internet, a inceput astfel batalia pe servicii. Ce sala de internet avea conexiune mai rapida, ce sala de internet avea calculatoare mai bune, ce sala de internet te lasa sa fumezi, sa te joci sau iti dadea webcam, acea sala de internet castiga mai multi clienti. Profit nu prea faceau, dar astfel se acopereau costurile de banda, curent si intretinere. Totodata publicul se educa, descoperea internetul fara sa fie nevoie de a se risca sa isi strice ceva in calculatorul personal. In principiu toate salile de internet aveau softuri de gestiune a timpului, dar si solutii de a limita uzura sistemelor de operare a calculatoarelor ( va amintiti de deep freeze?).

la un moment dat lumea si-a cumparat calculatoare acasa si a vrut conexiuni de internet, astfel incat salile de internet s-au conformat marindu-si reteaua in blocurile din apropiere, iar astfel au aparut retelele de cartier. Plecand pe infrastructura si cu experienta unei sali de internet, retelele de cartier au stiut ce sa le ofere clientilor: conexiune stabila, retea buna, trafic nelimitat in reteaua interna, dar si o banda cat mai larga de conectare la internet. Recuperandu-si relativ repede banii din investiitiile in noile conexiuni (imi amintesc ca eu imi plateam cablul de retea da la calculator pana la cel mai apropiat switch), retelele de cartier, noii furnizori de internet din orase au inceput sa achizitioneze banda larga de internet. Platind astfel serviciile, dar si existand cerere mai mare, pentru un consum mai mare de internet si furnizorii principali de internet din .ro au trebuit sa isi mareasca capacitatea.

Cam astfel a crescut internetul in .ro.

Ce va fi in continuare, pe fondul unui consum foarte mare de trafic, dar si cum stau retelele de internet din Romania?
Daca ne uitam la RDS, ei sunt cu reteaua nationala in limita superioara  a traficului. Reteaua inelara pe care au creat-o acum ceva ani de zile s-a umplut, au conectat foarte multe orase, iar astfel au ajuns cu traficul in limita fizica a echipamentelor. Pentru ca sunt deja suficienti utilizatori de internet, o investitie in dezvoltarea retelei pe exemplul de mai sus nu prea mai  pare fiabila in acest moment. Da, cererea este mare, consumul este la fel de mare, dar pe principiul romanesc: las-o ca merge si asa, se asteapta probabil o alta tehnologie de transfer a datelor sau echipamente la preturi mai mici ce pot oferi solutii de conectivitate mai bune.

De ce restul lumii nu este la fel? De ce in top 10 nu vedem state ca Statele Unite, Anglia, Germania? Pentru ca ma gandesc ca ei au ceva mai bun de facut decat sa stea sa vada repede un videoclip pe Youtube sau pe ei nu i-a prins drogul de comunicare online la fel cum ne-a prins pe noi de cand s-au dezvoltat solutiile de chat, irc, Yahoo! Messenger si asa mai departe. Sau probabil ca ei au putut comunica tot timpul cu atata libertate cu cata au dorit, in timp ce noi n-am avut voie sa vorbim cu vecinul de palier de frica sa nu auda cineva si sa ne toarne la securitate, iar cand acest lucru a devenit posibil, am facut-o pe internet, vanzand in asta un lucru bun.

Ca noi NU AVEM servicii pe internet, este perfect adevarat. Daca ne uitam in SATI sau ALEXA, vedem la ce folosesc oamenii conexiunile astea ultrarapide de internet. La filme, youtbe, porn, hi5- deci tot porn, iar mai nou Facebook.

Concluzie: Daca multe companii isi restrictioneaza accesul la internet pentru o eficienta mai buna, romanii ar trebui sa isi dezvolte serviciile online, astfel incat sa nu fie necesara aceasta restrictie, iar astfel ar ramane timp si pentru youtube, porn si munca. Nu?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply