Muzeul Comunicatiilor si Informaticii | Primul calculator din Romania | Ce este Enigma?

Muzeul Comunicatiilor si Informaticii | Primul calculator din Romania | Ce este Enigma?

In Otopeni, langa Soseaua de Centura, cu acces de pe podul Otopeni exista Unitatea Militara de transmisiuni Otopeni. E un punct strategic, construit langa Fortul 3 de aparare al Bucurestiului de la 1900. Tot langa acest Fort a fost realizat intr-o cladire lasata in parasire, Muzeul Comunicatiilor si Informaticii.

Acest muzeu este de fapt o sectie a Muzeului Militar National, deschis acolo de entuziasti ai comunicatiilor radio si pe fir din Romania. Pe unul dintre acestia il veti cunoaste in materialul video de mai jos.

Programul de vizitare al muzeului este unul normal, dar neafisat pe nicaieri. Si cum muzeul nu are vreun tarif de intrare, o donatie este foarte bine primita atunci cand vreti sa il vizitati. Ce puteti vedea acolo? Aproape tot. De la ultima centrala telefonica a lui Nicolae Ceasusescu, la primul calculator (cum puteai numi la vremea aceea ce aveti voi acum in fata ochilor) din Romania, la tehnica de comunicatii din primele razboaie mondiale. Si mai mult decat atat, exista la acel muzeu una din masinile Enigma din Romania si una din putinele din lume, care inca sunt in stare de functionare.

Daca nu ati vazut inca The Imitation Game, puteti sa mergeti sa-l vedeti la cinema. Despre asta este filmul. Despre aceasta masina Enigma, jucaria cu care armata germana reusea sa codifice in timp real, dar si sa decodifice in timp real mesajele transmise prin caile radio. Este ceea ce noi numim in momentul de fata https, encriptie pe 128 de biti sau orice alta metoda de criptare cunoastem in prezent, certificate de securitate si altele. Exact asa au inceput aceste solutii de comunicare securizata.

Ei bine, atat in film, dar si la muzeu, veti putea vedea cum mesaje trimise in timp real chiar daca erau interceptate, nu ptueau fi descifrate de interceptor din cauza lipsei unei chei de decriptare. In film se vorbeste despre un model care pare a fi aceasta cheie de decriptare a mesajelor trimise de nemti, dar in realitate nimeni nu si-a asumat ca aceasta ar fi fost solutia prin care aliatii au castigat al doilea razboi mondial impotriva Germaniei.

Pana una alta, filmul The Imitation Game este mai mult decat un film istoric, o poveste despre al doilea razboi mondial. Este de fapt un film psihologic care te invita inca de la inceput sa fii atent si sa analizezi fiecare detaliu. Pentru ca la final sa afli mai mult decat ti se putea parea.

Revenind la Enigma, povestea ei o aflati la finalul acestui material video. Iar explicatiile, fie ele si carismatice sunt date de administratorul muzeului, de fapt una dintre cele doua persoane care va pot intampina intr-o vizita intr-un muzeu militar.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply