Comisia Europeană vrea ca începând din 2024, toate dispozitivele electronice să se încarce folosind un singur cablu, cu un singur standard de încărcare, iar tot ce va mai diferi va fi puterea cu care se încarcă acestea. De fapt și aici e o discuție. Dar povestim imediat.
Ăsta e un cablu USB-C, toată lumea are așa ceva. Îl folosim la telefoane pentru a le încărca, pentru cei care au telefoane mai noi de 2 ani, dar și pentru laptopuri, pentru cei care și-au luat laptopuri de anul acesta. Dar nu toate laptopurile. Singurul lucru care mă bucură e ca s-a ajuns la un consens în intermediul Europei, iar Comisia Europeană a hotărât un standard de încărcare pentru dispozitivele electronice, ca acesta să fie format din mufa USB-C și cablurile USB-C. Termenul de implementare al acestui standard, este cu produsele vândute din 2024. Teoretic mai e timp până atunci dar noi suntem deja acolo, cel puțin la aspect tehnic. Dar mai avem de lucru însă.
Teoretic conform acestei directive vom putea încărca laptopul și telefonul de la același cablu. Adică ăsta. Practic, acum avem fiecare dispozitiv electronic, fiecare telefon, fiecare laptop cu încărcătorul lui și cu mufa lui separată. Dar mai ales cu puterea lui. Laptopul cere minim 60W putere pentru a se încărca și pentru a funcționa, telefonul cere undeva la 18W putere pentru a se încărca, ce este mai sus intră la tehnologia de fast charge, care diferă de la telefon la telefon. Am mai vorbit despre asta aici. Practic, începând din 2024, vom putea încărca și laptopul și telefonul de la același fir, conectat la același încărcător fără a mai avea nevoie de încărcător separat pentru fiecare în parte, fără a mai avea ocupate locuri în priză doar pentru un încărcător. Comisia Europeană spune că astfel se rezolvă și problema poluării cu prea multe încărcătoare, dar și face o economie de energie.
Dar avem deja soluții pentru încărcarea pe USB-C. Am aici un monitor extern Philips cu USB-C și hub integrat pentru laptopuri. Cu alte cuvinte, în laptopul ăsta am doar două cabluri. Un USB-C și cablul HDMI pentru display. Teoretic pot scoate display și pe USB-C. Dar ACER, pentru că laptopul acesta este ACER spune că nu știe să recomande niciun cablu USB-C care să susțină și export de imagine prin această tehnologie. Ce am găsit eu e un cablu USB-C de la Telur, firmă românească, pe care l-am pus în mufa USB-C a monitorului și astfel am curent în laptop și acces la dongle-ul de pe monitor.
Monitorul are și dongle, cu placă de rețea, display port, HDMI – aici în partea de jos și alte 4 mufe USB-A standard, undeva în partea lui stângă, unde poți conecta tot soiul de periferice de care ai nevoie: mouse, căști, camera video, tastatură.
Dar dacă eu aș vrea să folosesc din laptop o singură mufă, cea de USB-C, aș putea să fac acest lucru folosind un dongle extern.
Mi-am luat acum ceva timp un dongle extern, pentru a avea o eficiență în managementul de cabluri și pentru a avea relativ o ordine pe birou când vine vorba de a monta laptopul și pentru a nu mai avea cablurile împrăștiate peste tot. Știi despre ce vorbesc. Și la tine stau cablurile peste tot aruncate, așa cum au fost ele montate. Dongle-ul ăsta de la Baseus, a fost undeva la 120 de lei când l-am cumpărat eu, găsești link în descriere. Și cu ajutorul lui pot să conectez un singur cablu, adică acesta, la laptopul meu, iar mai departe în el intră restul de periferice ce pot fi conectate. Când vine vorba de dongle-uri nu sunt foarte multe opțiuni pe piață la prețuri acceptabile care să fie și eficiente. În schimb am reușit cu acest dongle să fac această conexiune: Cablul USB-C de la monitor intră aici în mufa USB-C a dongle-ului pentru power, apoi în cele 3 USB-uri am băgat 4 dispozitive: coolerul de sub laptop, mouse, căști și camera video, placa de rețea pentru cablu de rețea și mufa HDMI pentru monitor extern. Astfel, cu un singur cablu acesta, mă conectez la laptop și mai departe către toate dispozitivele. Celelalte cabluri pot să fie ascunse sau să nu le văd eu, astfel încât să nu mă deranjeze sau să nu trebuiască să scot 5 mufe din laptop atunci când vreau să plec cu el. Și am economisit și o priză din ștecher, pentru că folosesc doar curentul de la monitor.
Monitorul ăsta, este un Philips curbat, de 34 de inchi, cu o rezoluție WQHD, de 3440 pe 1440, adică 2k, dar în aspect ratio de 21:9. E perfect deci pentru a viziona filme in aspect cinematografic, pentru că nu mai ai acele bare negre sus și jos și vezi filmul pe ecranul lat. Este bun și pentru jocuri, pentru că astfel ai o perspectivă mai largă asupra jocului. Dar Philips spune că este foarte bun și pentru exceluri. Știam eu că monitoarele astea au fost inventate pentru exceluri de fapt și nu pentru filme sau jocuri.
Pentru mine e prima experiență cu un ecran super wide, știu că am venit mai târziu în lumea ecranelor super wide, dar aveam televizorul din spate pe care îl foloseam pe post de monitor secundar, dacă aveam nevoie de el. Dacă ai grijă de consumul energetic, atunci află că monitorul ăsta nici nu consumă prea mult curent, chiar la jumătate față de televizorul din spate, mai ales că furnizează curent și pentru laptopul meu și toate perifericele conectate aici.
Poate că monitorul ăsta nu are o rată de refresh prea mare, dar Philips știe să facă display-uri când vine vorba de nivelul de calitate al imaginii. Nu îmi obosesc ochii când mă uit la el și nici nu mă pierd cu mouse-ul între două monitoare. Monitorul se poate regla pe înălțime, dar și pe adâncime, dacă vrei să-l dai mai în spate.