Dupa un timp strungul se strica iar, iar maistrul se enerveaza si il intreaba pe muncitor de ce naiba a stricat strungul. Muncitorul incearca sa ii explice ca strungul nu s-a schimbat din cauza sa, ci din cauza ca munceste prea mult. Maistrul il intelege, il linisteste si ii spune ca chestia merge in continuare si va putea prelucra piese la strung.
Muncitorul a continuat sa lucreze in continuare la strung, dar piesele sale nu mai erau asa de bune ca inainte, nu mai ieseau asa de repede, nu erau foarte bine finisate. Dar ieseau, pentru ca trebuia realizata norma de lucru. Din pacate muncitorul a inceput sa nu se mai intereseze de strung, a inceput sa nu mai fie atent la ce lucreaza, a inceput sa faca lucrurile robotic, iar daca acestea nu mergeau le arunca.
Seful sectiei a vazut ca se consuma prea multe resurse pentru piesele prelucrate la strung si l-a intrebat pe maistru de ce nu mai merge productia bine. Maistrul a sustinut ca productia merge bine, ca se face numarul de materiale la norma, mai mult ca si strungurile merg bine.
Mai tarziu strungul ala s-a stricat de tot, muncitorul i-a spus maistrului ca exista si un strung mai nou si mai rezistent pe piata si l-a rugat sa ii cumpere un strung nou, ca sa faca treaba mai bine si mai usor. Maistrul s-a uitat la strungul nou si a spus … nu, lasa ca merge si asa. N-avem nevoie de un strung nou, ne putem face treaba si acum.
Asa s-a terminat comunismul. In imposibilitatea de a face ceva bun, in consum mare de resurse, iar toata lumea era obisnuita cu las-o ma ca merge si asa. S-a schimbat ceva de atunci? Nu, inca lucreaza lumea la strung manual, desi unii roboti au incercat sa faca asta. S-a intamplat la Dacia, dar au facut scandal cand au dat afara oameni. N-au vrut sa accepte o schimbare si o retehnologizare pentru ca asta insemna sa faca altceva decat sa lucreze la acelasi strung si sa fie nevoiti sa lucreze cu chestii proaste.
Ceva diferit azi? Nu n-am vazut decat incercari infime … dar asta e economia