Am fost la Rosia Montana. Pentru ca am vrut sa vad cu ochii mei pentru ce se zbate atat lumea cand vine vorba de Rosia Montana. Asa incat m-am suit in masina, dupa munca si am pornit la drum. Care drum e relativ usor pana la Alba Iulia. Si ajungi la Alba Iulia si zici ca nu mai e mult. Moment in care opresti un politist pe strada si-l intrebi: unde e Rosia Montana? Si politistul iti raspunde: tot inainte.
Asa incat te pui iar pe drum si speri ca ajungi repede. Dar pana sa ajungi repede dai de niste serpentine si niste drumuri atat de proaste, incatte intrebi daca mai ajungi cu masina intreaga. Si cand te plictisesti de condus si speri ca ai ajuns sau ca nu mai e mult, dai de imaginea asta ce strajuieste drumul:
Si dupa ce iti revii din soc, dai sa mergi mai departe. Si drumul din poveste mult mai este. Prima data pentru ca indicatorul rutier, dar si Google Maps, de Rosia Montana te indica (el corect) prin munti, pe drum forestier, pe drum accidentat catre localitate. Diferenta e ca drumul ala noaptea, trece prin mijlocul carierei, iar daca nu ai cu ce si nu-l cunosti e mai bine sa nu-l faci. Eu l-am facut pana la jumatate, cand am considerat ca am facut destul offroad si ca merit sa revin la asfalt. Asa am ajuns si la minele romane, acolo unde fura toata lumea tot ce gaseste. Dar asta e un subiect ce il dezbatem imediat.
Pana una alta, cu chiu cu vai, am reusit sa gasim drumul, prin Abrud si sa ajungem in Rosia Montana, undeva la 2 noaptea. Localitatea pustie. O singura masina trecea cu regularitate prin localitate, probabil urmarindu-ne pe noi, asteptand sa vedem cine sunt intrusii care vin acolo si ce cauta acolo la ora aceea tarzie din noapte. Aceeasi masina am vazut-o dand ture si a doua zi.
Dimineata am plecat prin localitate sa vedem cum e viata acolo, cum se comporta oamenii si sa intelegem care este cu adevarat scandalul din jurul povestii aurului de la Rosia. Pe langa strazile pustii, am gasit un magazin alimentar unde un nene, de la 9 dimineata tragea la masea. La vederea noastra, a salutat si a plecat. In schimb vanzatoarea magazinului a fost mai mult decat incantata pentru ca i-am facut vanzare de cativa lei. Nu acelasi lucru pot spune de singura carciuma din oras, unde tipa care servea s-a aratat destul de deranjata de faptul ca are si alti clienti decat cei normali, iar o cafea de 3 lei si o apa nu sunt pe placul ei. Asta desi ceilalti clienti erau la o cinzeaca, care cred ca are acelasi pret.
Rosia Montana este o localitate pustie, parasita, distrusa. In centru este un singur bloc de locuinte, partial locuit. In rest casele sunt parasite si ramase asa de zeci de ani. Daca au ramas in picioare bine, daca nu s-au naruit singure sub greutatea zapezii din iarna si atat. Mai sunt cateva blocuri, unele parasite si distruse, fara geamuri, altele in care doar cateva apartamente minuscule si probabil pline de igrasie lumineaza noaptea.
Cine se opune proiectului Rosia Montana
Am incercat astfel sa vad ce au de spus cei care se opun proiectului Rosia Montana. Au o casa mare (cea mai frumoasa din comuna), fix in mijlocul localitatii. Insa usa era inchisa. La ora 10 dimineata, fix, a venit un microbuz cu turisti maghiari, care au intrat in acea casa. Nu am avut cum sa intru pe langa ei. Am asteptat seara, dar nici pana la 6 seara turistii unguri nu plecasera din casa respectiva.
A doua zi am incercat la fel sa ma duc sa vad ce au impotriva. Dar cum era duminica, zi de sarbatoare, nimeni nu are nimic de opus.
Ca sa fie clar. Sunt de parere ca daca te opui unui lucru, incerci sa iti manifesti aceasta opozitie. Nu stai incuiat intr-o casa, primind la tine doar pe cine vrei tu sa primesti si sa le spui doar ce vrei tu sa auda. Teoretic e ca toata lumea sa poata sa vina sa iti asculte povestea.
Muzeul mineritului la Rosia Montana
Si cum la ora 10 nu era prea multa agitatie in comuna, au venit in centru trei masini cu turisti romani, care s-au indreptat direct catre muzeul mineritului din centru. Cum s-a deschis am intrat si noi. Am gasit acolo elemente de istorie de cand se face minerit la Rosia Montana. Incepand cu perioada romana si terminand cu perioada moderna. Acolo am aflat si povestea RMGC, ce vor ei sa faca aici si cu ce anume sunt de acord eu.
Pe scurt, Rosia Montana este o localitate miniera. Nu este o localitate turistica – nu are nici un fel de hotel sau nici un loc de cazare. Nu este o localitate de vizitat, pentru ca nu ai ce vizita acolo. Asta daca nu cumva sunteti fanii caselor daramate, a carciumii nasoale, sau a locurilor pustii din mijlocul muntilor.
La Rosia Montana nu este aur
Am stat de vorba prin urmare cu cei de la RMGC incercand sa aflu ce isi doresc ei de la Rosia Montana si ce vor ei sa se intample acolo. Cei de la RMGC au un aviz de explorare geologica. Drept urmare, ei au explorat sa vada daca la Rosia Montana este aur. Solutiile de explorare spun ca acolo s-ar afla aur. Nu se stie cat, nu se stie unde. Se stie doar ca undeva in acea zona, in continuarea carierei deja construita si abandonata de statul Roman, dar si in continuarea minelor romane vechi. Drept urmare, asa cum ziceau si cei de la RMGC, la Rosia Montana nu este aur, decat daca ne apucam sa-l cautam si sa-l scoatem la suprafata.
Proiectul Rosia Montana este un proiect de 14 ani. In acesti 14 ani, de la primirea avizelor de exploatare se vor dezvolta carierele Cetate, Cârnic, Jig şi Orlea. Cele 4 cariere vor fi exploatate în două etape: Cetate şi Cârnic în primii 9 ani, iar după anul 9 se vor deschide carierele Orlea şi Jig şi va continua exploatarea în cariera Cetate. Exploatarea minereului din cariere se va face până în anul 14. Închiderea carierelor şi haldelor de steril se va face progresiv, halda Cetate începând cu anul 5, halda şi cariera Cârnic din anul 9, carierele Orlea şi Jig în anii 12-14.
Impactul economic al proiectului Rosia Montana este impresionant. Investiţia necesară pentru a realiza proiectul minier de la Roşia Montană este de aproximativ 1.7 miliarde de dolari – achizitia de echipamente, constructie, dezvoltare de drumuri, infrastructura, etc. 1.8 miliarde de dolari vor intra la bugetul statului Roman ca venituri directe. 2.4 miliarde de dolari vor intra in economia romaneasca ca bani alocati furnizorilor de servicii si bunuri.
Pe de alta parte, o poza din Abrud, localitatea de langa Rosia Montana sper ca vorbeste de la sine.
Impactul de mediu al proiectului Rosia Montana
Aici vine vorba de cianuri. Si exista o groaza de oameni care atunci cand aud de cianuri sar in sus si zic ca vai doamne ne otraveste, ne omoara. Pe cine? Unde? Cum? Cine? Ce?
Proiectul Rosia Montana este unul asigurat. Asa cum iti faci tu asigurarea CASCO la masina, asa este asigurat si proiectul Rosia Montana. Drept urmare, daca s-ar produce vreun accident, desi acest lucru practic este imposibil, nu vor exista probleme. Pe de alta parte, am fost si am vazut fostele iazuri de decantare din zona. Pentru ca Rosia Montana nu este singurul proiect minier care foloseste cianuri. Cianuri s-au folosit in Romania la extragerea aurului dintotdeauna. Iar in celelalte iazuri de decantare, iazuri cu cianuri, iazuri care au fost pline cu steril, acum creste iarba, sunt lacuri cu pesti, iar lumea pescuieste si mananca acei pesti. Si nimeni nu a patit nimic. Veti vedea pozele in galeria foto. Sunt curios daca detectati unde a fost lacul de decantare si unde oamenii acum pescuiesc in liniste.
Stiti cu totii ca Rosia Montana este celebra pentru raul de culoare rosie care curge prin localitate. Acest rau rosu este urmare a lucrarilor miniere de peste 2000 de ani ce se efectueaza acolo, lucrari care nu au avut ca scop protectia mediului si astfel se polueaza ce este la Rosia Montana dar si raurile din aval. Acest rau nu va mai curge rosu o data cu inceperea lucrarilor la Rosia Montana, pentru ca RMGC se angajeaza sa construiasca in zona o statie de epurare a apei de mare capacitate.
Lucrarile de la Rosia Montana includ carierea deja existenta, acea cariera de unde acum oamenii fura metale si ce mai gasesc. Acea cariera pe care probabil v-o amintiti plina de masini abandonate acolo de statul Roman si transformate in monstri metalici. Dar includ si crearea unor noi cariere Jig şi Orlea, care vor modifica configuratia zonei. Adica taie un deal deja existent acolo si il muta putin mai departe. Asa se face decand lumea si pamantul. Se ia dealul si se muta, dupa ce se extrage din el ce trebuie.
Dupa finalizarea lucrarilor aceste cariere vor redeveni spatiu natural. Se va alege umplerea lor cu apa sau transformarea lor in spatiu natural normal.
Impactul asupra comunitatii Rosia Montana
Dupa cum va spuneam la inceput, localitatea Rosia Montana este o localitate abandonata. Mai sunt cativa oameni acolo care locuiesc din istorie si care n-au vrut sau care nu au avut de ce sa se mute. Pentru ca locuintele lor nu au de ce sa fie afectate de lucrarea miniera. De altfel, asa cum s-a vazut si la referendumul local, comunitatea nu se impotriveste proiectului Rosia Montana si asa cum vedeti si in poza de mai sus, atat timp cat in zona nu se gaseste nimic de lucru, toata comunitatea sustine proiectul Rosia Montana. Intr-adevar, sunt in Rosia Montana patru familii (daca am inteles bine) care se impotrivesc proiectului si asta pentru un singur motiv, acela ca RMGC nu le-a cumparat si lor casele. Dar ce nu stiu familiile astea, este faptul ca daca ei vor sa isi vanda casele catre RMGC, acestia sunt obligati sa le cumpere.
In alta ordine de idei, RMGC a cumparat si a amenajat si reabilitat deja casele de care avea nevoie pentru demararea proiectului. Si cum in acest proiect RMGC are nevoie de peste 2300 de oameni noi, localitatea Rosia Montana va prospera. Se vor construi noi case pentru acestia, noi drumuri, noi facilitati. Chiar si acum, desi n-ar avea nici o obligatie, RMGC au amenajat in comuna generatoare electrice care preiau consumul electric in caz ca reteaua electrica va pica, asa cum se poate intampla la vreo furtuna sau iarna grea.
Concluzii
Este nevoie de investitii in Romania. Este nevoie de acest proiect, iar atat timp cat proiectul este asigurat de case de asigurari, iar impactul asupra mediului este minim el trebuie sa porneasca.
La Rosia Montana nu este o zona turistica, este strict o zona industriala. Zona turistica este cativa zeci de kilometri mai incolo, la Arieseni. Si va recomand sa va duceti daca vreti sa va rupeti de lume.
Pe rmgc.ro gasiti si restul detaliilor pe care probabil nu le-am retinut in atat incat sa vi le prezint aici.
RMGC va amenaja la Rosia Montana, in functie de cum functioneaza proiectul, camere de filmat sau platforme pentru vizualizarea lucarilor de catre public.
Ungurii veniti in vizita la Rosia Montana se refera la proiectul RMGC ca fiind “un proiect care ne fura aurul nostru ” (n.n – aurul ungurilor).
Investitiile pe care RMGC le aduce in Romania sunt mult mai mari decat banii pe care RMGC si i-ar lua inapoi din aurul extras in urma proiectului. Statul Roman este actionar in acest proiect. Statul Roman este actionar in acest proiect.