In aceste zile tumultoase, in cealalta parte de tara, mai exact la Jimbolia se injecteaza acid in pamant, la adancime de 2500 de metri, de catre compania ruseasca Gazprom. Acestia au o sonda in localitatea Jimbolia Veche si acolo incearca sa gaseasca titei. Pentru asta injecteaza acid in pamant la ultimle nivele ale sondei, la adancimi de 2.533 – 2.536 metri, respectiv 2.522 – 2.526 metri. Pana acum nu au generat titei, doar gaze cu continut mare de dioxid de carbon (CO2).
Potrivit Energyreport.ro rezervele exploatarii de la Jimbolia Veche sunt estimate la 1,72 milioane de barili. Concesiunea este deținută în proporție de 51% de către NIS Petrol SRL, subsidiară a companiei sârbe NIS Gazprom Neft, controlată de rușii de la Gazprom, ceilalți doi parteneri fiind Zeta Petroleum (39%) și compania românească Armax Gaz SA (10%).
Cetatenii din Jimbolia nici nu stiu ce ii asteapta, atat timp cat acidizarea se practică în formaţiunile cu permeabilitate de la valori medii până la valori mari (gresii cu conţinut de carbonaţi peste 20%, nisipuri consolidate al căror ciment este constituit din carbonaţi de calciu şi magneziu, calcare şi dolomite), prin stimularea rocii-mamă intenţionându-se să se îmbunătăţească caracteristicile de curgere ale zonei din imediata apropiere a peretelui sondei.
Si totusi la Jimbolia nu s-a dus nimeni sa protesteze. Cu toate acestea, atat timp cat sonda nu a generat pana acum nimic, exista pericolul ca sondarile sa se opreasca. Pentru ca la sonda Jimbolia-100 au fost identificate, pentru perforare și testare, patru niveluri de adâncime de interes. Primul, la 2.559 – 2.565 metri, a fost deja testat, iar testele nu au generat fluxuri de petrol.
Tot din siteul mai sus mentionat, aflam ca: „Operatorul concesiunii, NIS Petrol SRL, subsidiară a NIS Gazprom, a anunțat că au fost efectuate primele operațiuni de perforare, cele de la nivelul de adâncime cuprins între 2.559 și 2.565 de metri. După perforare, sonda nu a generat un flux natural de petrol. Rezultatul nu este o surpriză, dat fiind că acest nivel de adâncime este compus din gresie marnoasă. Operatorul are acum în plan stimularea prin acidizare a sondei, cu o soluție acidă specializată, o metodă utilizată cu succes în trecut la sonda Jimbolia-6 din apropiere”, spuneau atunci cei de la Zeta Petroleum”.
Voi ce ziceti? Sunteti de acord?
Practica tratării cu acid a straturilor de subsol în care se forează, în scopul creşterii productivităţii sondelor, se folosește încă din secolul XIX. În schimb, atunci când este vorba de formațiuni cu permeabilităţi de la valori scăzute până la valori medii (carbonaţi, calcare, dolomite), metoda de stimulare cel mai des folosită este fracturarea hidraulică.
In alta ordine de idei, poate oamenii normali la cap o stiu, iar ceilalti nu vor sa o auda. Chestiile astea cu extras resurse naturale din pamant se fac de cand lumea si pamantul. Prin metodele pe care le vedem pe piata. Asta cu protestele e fix ca aia de la americani care s-au bucurat prima data cand le-a adus Columb o oglinda. Sau la fel ca la astia din Evul Mediu care credeau ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Oh, Soarele chiar se invarte in jurul Pamantului nu?