Încă un an în care Bucureștiul va fi invadat de gâze, gândaci, mai nou de șobolani
În 2017 la doar două ore după ce publicam acest articol, Gabriela Firea dădea comunicat de presă preluat din senin de toate televiziunile, prin care anunța că de fapt abia în august începe stropirea împotriva dăunătorilor.
În anii următori, primăriile de sector au avut grijă – pentru că se pregăteau campaniile electorale – să stropească și să alunge astfel dăunătorii. Dar cum insectele nu știu în ce sector se află, în lipsa unei decizii unitare la nivelul Capitalei, aceste stropiri zonale nu rezolvă deloc problema de ansamblu.
Anul acesta nu a început stropirea împotriva dăunătorilor, iar toți țânțarii se vor dezvolta în următoarea perioadă, datorită umidității, datorită mizeriei. Dar nu numai țânțarii. Cunoaștem cu toții ploșnițele care sunt emblematice pentru București și sunt menționate chiar și de marii autori ai timpurilor noastre. Ploșnițele sunt acei gândaci care put.
Nicușor Dan promite că începe dezinsecția. Compania care trebuia să o facă, s-a desființat
După lupte seculare anul acesta s-a votat în final, bazat pe șantaj, un buget local pentru Capitala României. Partea proastă e că acest buget nu a cuprins și lucrările de mentenanță ale orașului. De altfel poate ai citit că asfaltările se vor face de primăriile de sector, din banii lor. Pentru că Primăria Generală nu vrea să facă acest lucru. În acest timp, primăriile de sector au bugete limitate pentru asfaltări. De fapt pentru plombări. Iar o plombare, înseamnă să faci o lucrare proastă, acolo unde sunt gropi. Cu scopul normal de a muta apariția gropii ceva mai târziu după ce ai asfaltat-o.
Din Gândul aflu că directorul ce trebuia să se ocupe de deratizare și combaterea insectelor din București și-a dat demisia după ce nu a primit banii solicitați, ci doar ce bani a vrut Nicușor Dan să îi aloce.
Asta dintr-un simplu motiv. Nicușor vrea să plătească doar lucrările din acest an. Dar compania respectivă, fiind una din acele companii municipale, are multe datorii acumulate. Deci ei nu pot nici să se apuce de lucru anul ăsta, atât timp cât au datorii acumulate, dar nici nu pot să acopere din datoriile precedente.
Există soluție? Sigur. Dar astea trebuiau discutate acum ceva timp, nu în prag de vară, nu atunci când începem să fim atacați de insecte în centrul orașului. Sau să fim atacați de rozătoare.
Zona Unirii e plină de șobolani
Într-un mod paradoxal, deși ar trebui să fie curat, centrul orașului e plin de șobolani. Asta odată de la mizeria din Centrul Vechi, apoi de la mizeria acumulată în toate spațiile cu gard viu din zona Unirii, acolo unde șobolanii și-au făcut cuiburi. Astfel încât să nu te mire dacă vei vedea șobolani atunci când vă duceți la terasele cu fițe de pe Dâmbovița sau în oricare din parcurile din oraș. Videoul de mai jos e din 2017, postarea de pe reddit e din 2020. Asta doar ca să ai o idee despre cât de prost este administrat orașul București.
De ce nu se face dezinsecție
Potrivit articolului din Gândul, văd ca singura firmă care mai poate face dezinsecție prin București e asta a primăriei, care acum nu mai are director. Foarte bine. Poate fi alta? Desigur, dacă poate identifica cineva o firmă care poate acoperi tot orașul imediat, da. Dacă se poate organiza o licitație, fără contestări în două săptămâni, și mai bine. Atribuire directă? Și asta e o soluție, doar să se apuce cineva de treabă.
De ce s-a ajuns in situația asta, iar?
Pentru că așa a mers până acum. Toate firmele astea nu sunt făcute ca să fure bani. Ele sunt făcute ca să își facă treaba, respectiv să facă curățenie și mentenanță în oraș. Ideea lor e foarte bună. Dar, acum în loc să fure primarul, primăria, o singură persoană banii, acest lucru s-a descentralizat în mai multe firme. Așa se fură mai mult și bineînțeles mai ușor. Astfel încât toate firmele astea au acumulat datorii, acestea nu vor fi plătite prea curând. Iar acum suntem în situația fatidică, în care Bucureștiul nu poate funcționa, pentru că firmele care trebuie să îi asigure mentenanța nu pot funcționa pentru că nu primesc bani. Și mai au și datorii.
Va putea funcționa Bucureștiul însă? Probabil. Dar în momentul de față nimeni nu are o viziune practică asupra faptului cum trebuie să se treacă de acest impas. Nicușor este cel care ar trebui să o facă. Nu o face. E ocupat însă de cât de lung are părul.
Să îți mai dau un exemplu? La mine primăria spală trotuarul meu, dar nu spală și strada. Pentru că strada este bulevard, iar bulevardul este la Primăria Generală. Drept urmare primăria de sector nu are cadru legal să intervină pe bulevard. La fel și cu asfaltările.
2021 va fi încă un an în care vom sta cu geamurile închise prin care să ne ferim de insecte. Iar afară, în parcuri, autan funcționează până la un punct. Sau poate apar anumite primării, care vor face dezinsecție în zonele lor.
Deci in concluzie nu s-a schimbat nimic in bine cu Nicusor…