Skip to content

Idiocracy

Noaptea e un sfetnic bun.

Ati vazut Idiocracy? Filmul? Sper ca da, la cat am insistat eu aici.
Si daca da, imi veti da dreptate in cele ce voi scrie, daca nu, veti intelege.

E simplu. Idiocracy e un film ce trateaza problema scaderii IQ-ului oamenilor in imediata perioada a anilor 2000. Adica lumea se prosteste in fiecare zi un pic mai mult. Si de ce. Pentru ca lumea doreste sa fie mai relaxata, sa faca lucruri mai usor, sa faca exclusiv lucrurile ce nu ii consuma prea multa energie, sau prea mult timp de gandire. Din cauza asta au aparut calculatoarele, din cauza asta au aparut masinile, din cauza asta avem metrou, autobuz, tren, tramvai …

Utilizatorii de internet sunt de doua tipuri. Cei care stiu calculatoare si cei care nu stiu. Cu acelasi criteriu se pot caracteriza persoanele care stiu engleza, fata de cele ce nu stiu. In principiu, nu e diferenta intre persoane. In fond este.
O persoana ce va sti calculatoare, va citi orice mesaj de eroare inainte de a da click pe el, o persoana ce nu stie engleza, are de ales intre doua solutii, yes or no, continue or cancel. De cele mai multe ori se alege yes, sau contine. Si asta in ideea in care internetul e doar o chestie virtuala ce nu te afecteaza, pentru ca nu exista decat sub forma unor impulsuri electrice.

Utilizatorii ce stiu calculatoare nu se vor plange niciodata de faptul ca nu au acces nu stiu unde, de faptul ca li se mista calculatorul greu, de faptul ca nu stiu ce mesaj a aparut pe calculator si ca nu stiu ce sa faca in continuare. De obicei la orice problema exista solutii, iar daca nu poti sa le faci de unul singur, apare Google in discutie, care ofera toate solutiile la orice.
Ceilalti, vor avea tot timpul mesaje de eroare pe calculator, reclame si programe instalate. De asemenea si ei vor folosi google pentru a isi cauta rezolvarea problemei, insa Google te pune de asemenea sa citesti ceea ce gasesti la ei.

Pe acestia din urma, intotdeauna internetul ii va afecta, pentru ca, pentru acestia, internetul va iesi din sfera virtuala si le va marca viata, vor trece prin depresii si / sau bucurii cauzate de internet, vor merge pana mai departe, recurgand la gesturi necugetate.

Google s-a apucat sa cumpere tot ceea ce inseamna internet. Daca Microsoft este ownerul absolut al tuturor calculatoarelor din lumea asta (doar 2% din calculatoare nu folosesc Windows – Reuters), Google vrea sa fie proprietarul solutiei prin care calculatoarele din lumea asta comunica intre ele, sau al solutiei prin care utilizatorii calculatoarelor acestea comunica intre ei.  Pe langa toate astea, exista restul. Hai sa ne  gandim la doi norisori, unul Google si unul Microsoft. Ei doi sunt bine, nu interactioneaza, in schimb, intre ei, sunt restul. E nebuloasa numita internet. Pentru ca e o nebuloasa se gasesc multi care sa fure de acolo, care sa profite, care sa faca ceva prin care sa castige din internet. Ei se bazeaza exact pe ce scriu mai sus si anume, pe utilizatorii care nu stiu engleza, respectiv nu stiu calculatoare. Pentru asta exista situri ca hi5, ca ispita, facebox, ca sentimente si asa mai departe. Siturile astea in mare parte sunt comunitati, se bazeaza pe comunicare, insa le lipseste exact acest lucru. Comunicarea. Daca pe hi5 mesajele sunt inca gratuite, nu asta se intampla peste tot.

Bun, avem comunicare, insa comunicarea  costa. Ce vor face utilizatorii in acest moment? Nimic, se vor limita la partea gratis, sau vor dori ca sa isi limiteze cheltuielile, deci, vor comunica mai putin. Ceea ce inseamna ca ne vom lovi de comoditate si de lenea de a merge mai departe.

Pentru asta vom merge mai departe si vom cauta pe internet poze sexy, pentru asta vom merge mai departe si vom cauta pe internet pustoaice de 12 – 13 ani ca sa profitam de ele, sau invers, pentru asta vom merge pe internet incercand sa facem bani si asa mai departe. Insa, acum apar vorbe care incearca sa spuna ca nu asta e ceea ce vrem noi, ca nu asta e ceea ce trebuie sa cautam, ca nu asta facem.
WRONG!

Peste 40 de ani, se vor schimba multe. Eu le vad exact in sensul asta. In care noi vom fi grabiti, vom dori sa facem lucruri simple si rapide, partida de sex sa nu dureze mai mult de 5 minute (pentru unii nu dureaza nici acum), deplasarea pana un anumit loc va fi prea incomoda, asa ca vom multiplica si / sau aduce acel loc mai aproape. Vor creste fast-food-urile, din cauza timpului vom uita sa facem de mancare, iar mancarea va fi preparata de roboti, vom fi mai grasi, mai lenesi.

Pe trenurile de metrou va scrie Powered by Google engine.
Pe urechile noastre deja scrie enhanced by Vodafone.

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version