Google nu vine in Romania si ne-a parasit de tot

Stirea de zilele trecute aruncata la misto sau in ideea in care sa se laude ei (jurnalistii) primii ca va veni Google in Romania si ca isi va deschide birou aici, e facuta pur si simplu la misto, fara sa se documenteze, fara sa intrebe pe cine trebuie sau fara sa aiba habar cineva ceva despre Google.


De ce zic asta? Pentru ca toata lumea stie ca Google nu este numai o companie care vinde publicitate pe internet. Google ofera orice, de la motorul de cautare, la servicii video, mail, cartofi prajiti, mancare, curent electric, internet, etc, etc.

Bun. De ce ne-a parasit Google de tot? Pentru simplul motiv ca ei s-au gandit doar la ei, de fapt s-au gandit la toata lumea, dar obliga astfel  lumea sa progreseze. Saptamana trecuta Google a schimbat iarasi felul in care spiderii sai indexeaza siteurile din lumea asta. Facand aceasta schimbare au mai introdus un element care conteaza in indexarea paginilor: viteza.  Cu alte cuvinte pe langa algoritmii complicati de relevanta, cuvinte cheie, descriere si altele despre care va vor vorbi toti specialistii SEO ai lui Peste (desi nu stiu sa explice si sa argumenteze nimic), Google s-a gandit ca trebuie sa se descotoroseasca de toate siteurile care fac SEO spam si atrag astfel trafic fals.

Principiile de gandire ale lui Google sunt simple. Ai site, vrei sa fii primul pe internet, atunci trebuie sa iti poti sustine afluxul de vizitatori, din punct de vedere tehnic. Ca sa il sustii din punct de vedere tehnic, inseamna ca trebuie ca noi, Google, sa te accesam cat mai rapid si cat mai usor.
Drept urmare exact acum isi gaseste relevanta in toate manualele de SEO a principiilor care spun ca siteul trebuie sa nu aibe shpe zeci de module DOM, ca trebuie sa nu depaseasca in format html 100k, ca nu trebuie sa contina scripturi cu erori si asa mai departe. Povestea asta e explicata cu exemple si pentru cei neinitiati pe techcrunch.

De ce pierdem noi acum? Pentru ca Google nu exista in Romania, pentru ca Google nici nu va veni vreodata in viitorul mediu in Romania si pentru ca nimeni din Romania nu este pregatit pentru aceasta miscare a lui Google.
Simplul fapt ca Google cere ca el sa poata accesa cat mai rapid siteul tau, inseamna ca tu trebuie sa ai o conexiune la internet externa foarte buna, iar ca serverul tau trebuie sa fie incarcat la 0%. Daca incarcarea va depasi aceasta limita, atunci serverul tau (pe care nu e doar blogul sau siteul tau, ci mai sunt si alte siteuri alte altora) se va misca greu, ori isi va umple banda de internet externa, ori isi va termina resursele si drept urmare va raspunde foarte greu cererilor venite de la Google.

Da, veti spune ca pentru moment nu conteaza decat 1% gradul de incarcare al siteului pentru Google. Dar 1% inseamna ca siteul tau nu se incarca deloc, fiind in Romania, fiind hostat aici, unde toti furnizorii de servicii de hosting s-au grabit sa iti ofere banda metropolitana, resurse la gramada si atat. Daca furnizorul tau de hosting nu isi poate asigura banda externa sau daca banda lui externa este supraincarcata, atunci siteul tau are de pierdut pentru Google. Nu ca n-ar mai fi indexat, din contra, ci pentru ca va fi indexat greu de catre Google.

Bineinteles, acum vor veni furnizorii de hosting si vor spune ca ei ofera solutii si ca au de toate si tot ce trebuie. Dar, deja asta nu se mai aplica acum pentru serverele in colocare, nu se mai aplica pentru serverele hostate in Romania care nu au pe extern o banda suficient de mare care sa poata permite peak-uri pentru Google.

Si incepand cu miscarea asta a lui Google, ne indreptam spre un internet mai rapid si mai bun. Acum nu cei care fura ieftin vor fi primii, doar cei care fura scump.

Google nu ne aduci si ceva internet in Romania? Aici unde ne creste porumbul in geam?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply