Skip to content

Filantropica

La metrou  e o intreaga afacere. Aceea cu cersitul. Am vazut azi la Protv cum cersetorii erau ridicati la rangul de zei, de mari defavorizati ai societatii, de copii nimanui care stiu sa zica “pentru nimenea” la intrebarea ” tu pentru cine cersesti?”. In schimb se blocheaza cand ii intrebi ce faceti voi cu banii aia din fiecare zi? Ce va luati? … Nimic … pentru ca ii iau altii.
cersit1.jpg .
Am surprins iar in poze, cum … dupa ce il plimba prin metrouri ca sa  produca bani, il duce in colt, si ii ia toti banii … dupa care … bineinteles, ia caruciorul si il lasa sa mearga … pentru ca poate …  Daca nu poate, nu conteaza. Sunt altii mai mari care  trebuie sa beneficieze.
Am vazut cu totii Filantropica, am vazut cum trebuie sa se procedeze si cum filmul ala este model in continuare pentru ceea ce se intampla in oras, intr-un Bucuresti european.
Partea buna e ca vin trenurile noi … partea proasta e ca … degeaba. Daca cersetorii nu vor mai avea voie in trenurile noi de metrou, pentru simplul motiv ca astea au bozdiguarzi care te trateaza dupa modelul “pumnii mei minte nu are”, ramane peronul si iesirile inguste de la metrou ca loc de pelerinaj si de cersit.

Ce face comunitatea? Nimic… de ce ?

Pentru simplul motiv ca cersetoria e o afacere buna. Care scoate bani frumosi si care necesita investitii minime. Odata avut un teren si mana de lucru, gratis, e foarte usor sa profiti. Iar … dupa ce profiti … ce dracu sa fie mai usor decat sa iti faci reclama? Si cum sa fie mai usor sa iti faci reclama decat cu ajutorul ProTV, al caselor de primire minori si al stirilor de comanda. O stire de comanda costa in jur de 300 de euro reporter + cameraman, si restul de platit postului, in functie de difuzari. In schimb … impactul e puternic. Respectiv stirea de azi de la ProTV … poate  sa fi fost maxim 1.500 de euro. Bani care se scot si in juma de zi … asta din cauza faptului ca au evidentiat cersetorii ca marii defavorizati ai societatii.

Nu, nu … ignora-ma si combate-ma … da-le bani alora in fiecare zi, stirile vor continua sa fie … eu voi continua sa ii vad cum prefera sa stea sa intinda mana in loc sa se implice in vreo activitate. E frumos, usor … vezi lume … e un fel de relatii cu publicul 😛

4 thoughts on “Filantropica”

  1. la universitate, zilele trecute, treceau mai multi “puradei” cu cartoanele goale la un “compozitor” inarmat cu un marker si care le scria povestile pe cartoanele respective, le dadea niste indicatii si facea un pic si pe bodyguard-ul. asa ca tot ziceai de filantropica

  2. Piticule, asa e. Din pacate romanii sint (inca) foarte creduli. Si mai e ceva: romanu’ mediu, de rind, e convins ca daca da bani cersetorilor, sufletul lui va fi mintuit sau alte rahaturi religioase de genul asta. Ce icare dau bani cersetorilor ar fi bine sa se duca si sa cumpere ceva sau sa duca ceva la caminele de copii sau de batrini. Cu adevarat ar face o fapta buna atunci.

  3. Perfect adevarat, dar vezi tu, ne place sa credem ca suntem buni crestini atunci cand le dam oamenilor niste bani.
    Ne place sa ne vedem mult superiori fata de ei, pana cand unul din asta pe langa cei 1-2 lei pe care-i dai iti mai ia si telefonul daca nu esti atent.

    Asta e, suntem un popor.. ciudat

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version