Facebook a devenit doar o rețea de hate, troli și conturi false

Facebook a devenit doar o rețea de hate, troli și conturi false

Rețeaua lui Mark Zuckerberg și-a atins scopul său acum câțiva ani în România, atunci când reușea să mobilizeze mase de oameni ca să schimbe ceva sau cel puțin așa dădea impresia. Am văzut atunci proteste, mișcări de stradă pornite de pe Facebook care au impulsionat ceva în societatea română. Dar tot atunci a început și declinul rețelei sociale.

Hate

Partea bună e că pe Facebook nu mai sunt reclame. Nu am mai văzut reclame la firme sau produse românești, iar asta dintr-un singur motiv: nu mai este engagement pe rețeaua socială.

Degeaba ”se laudă” Facebook cu un număr de 8.6 milioane de conturi, dacă aceste conturi nu reacționează, nu intră pe rețea, nu mai sunt active acolo sau pur și simplu s-au retras de pe Facebook și nu mai folosesc rețeaua. Mulți s-au mutat pe TikTok, care a depășit Facebook (datele estimate sunt de 8.4 milioane de utilizatori) în interacțiunea zilnică.
Aici este o diferență de măsurare, pentru că Facebook măsoară la 30 de zile, adică o dată pe lună, în timp ce TikTok măsoară zilnic. Drept urmare avem 8.4 milioane de utilizatori care folosesc TikTok în fiecare zi, dar doar 8.6 milioane care intră pe Facebook cel puțin odată pe lună.

Diferența aceasta vine din hate. Modalitatea de a funcționa a Facebook dă importanță postărilor care au comentarii. De asta avem ”link în comentarii”, atunci când vrem să găsim ceva pe Facebook. Însă acele comentarii nu se indexează, deci nu apar în căutări. Practic sunt inutile, dar doar cresc un pic importanța unei postări. Dacă acea postare, însă, atrage și alt tip de comentarii, atunci acestea nu sunt decât de hate.

Pentru că pe Facebook sunt impulsionate postările ce strâng comentarii (și reacții), atunci oamenii inevitabil și involuntar au ajuns să folosească Facebook doar ca să se plângă de chestii. Dacă te plângi de lucruri nu primești un răspuns pozitiv, ci primești doar un răspuns de hate – ori de la principiul victima e de vină, ori de tipul eu am dreptate și tu nu ai.

Dacă te întrebi de ce e cineva nervos, sigur s-a certat cu altcineva pe vreun grup de pe Facebook sau sigur a citit ceva comentarii de hate pe rețea acolo și acest lucru îl afectează chiar dacă nu își dă seama.

De asta au început oamenii să se sature de rețeaua socială și să migreze pe TikTok. Acolo e totul mult mai efemer, iar măcar videourile cu dansuri nu îți mai dau starea dubioasă. Și pe TikTok e hate, dar ăsta nu e crescut de algoritmii rețelei. Facebook, cum nu știe română, crede că hate-ul e legit și îl mai și promovează.

De asta au plecat brandurile de pe Facebook. Nu mai văd reclame, ceea ce e foarte bine, nu mai au interacțiuni. Iar brandurile se feresc să lucreze cu un influencer sau să facă ceva pe rețeaua socială care să atragă hate. Bravo Mark, ai reușit.

Între timp avem Instagram care s-a transformat în explicit și soft porn, ceea ce iar e bine, dar aici depinde de timpul petrecut pe rețea. Și pe Threads oamenii nu știu să comenteze, deci acolo e safe.

Nu zic nimic de X, aici e o rețea serioasă, cu oameni bătrâni și bine închegată.

Troli

Tot hateul ăsta este adus de troli. Aceștia au destul de mult timp liber și o energie foarte mișto pe care în loc să o direcționeze spre ceva productiv, stau să piardă vremea pe Facebook și să agite celelalte persoane.
Îi putem asimila cu generatorii de hate de mai sus, la refulatorii care vor cu orice preț să strice starea de spirit a altcuiva, dar și de a face rău pe rețeaua socială.

Atunci când se strâng în grupuri, trolii devin foarte periculoși pentru mediul online, pentru că o acțiune a mai multor conturi conjugate declanșează răspunsurile automate ale roboților Facebook. Și cum pe Facebook nu îl interesează dacă sunt conturi de trol, conturi reale sau orice altceva, o gască de troli poate veni să îți distrugă un business, un cont, un grup, o pagină. Cum? Simplu, prin raportarea masivă pe rețea.
De ce? Pentru că se poate și se vrea. Adică e mai ușor să faci rău, decât să faci bine.

Conturile false

Facebook deși spune că ia în considerare raportările pentru conturi false, nu face nimic în acest sens. Mai rău, pentru că au renunțat la suportul lor și totul se bazează acum pe roboți și automatizări, la un număr suficient de raportări, se șterg conturile fără să le poți recupera.

Mie mi s-a șters contul de Facebook, pentru că a fost raportat ca fiind organizație teroristă.

Fiind raportat de trolii de mai sus, Facebook nici nu mi-a dat drept de apel, posibilitatea de a explica sau mai rău nici nu mi-a indicat ce anume din comportamentul meu ar putea fi asimilat unei organizații teroriste. Practic m-am trezit într-o zi cu contul șters, fără niciun drept de apel, fără posibilitatea de a recupra și mai mult fără posibilitatea de contact.

Parte tristă e că am rămas fără acces la vreo 50+ de pagini.

Am încercat să îi contactăm prin helpul pe care îl au specialiștii Facebook de la noi, dar acel help este doar pentru campaniile comerciale și deși au posibilitatea să intervină pe conturile private, au interzis să facă asta. Cei de la help sunt niște indieni care probabil se tem foarte mult pentru locul lor de muncă.
Cealaltă opțiune este să dau în judecată Facebook și să îmi recuperez contul astfel, dar asta implică un avocat. Nu vrei să știi cât costă un avocat pentru așa ceva și nu vreau să dau banii pentru așa ceva, nu merită Mark această investiție.

Mi se pare amuzant că în urma acestei chestiuni, Facebook a considerat că nu sunt eu, pe contul meu oficial, dar mi-a validat cu buletinul conturi false, care nu au nicio legătură cu mine sau cu numele meu.

Practic, putem face conturi false pe Facebook, pe care să le validăm cu buletinul, să folosim rețeaua pentru a face trolling și pentru a împrăștia hate, dar conturile legite și valide nu pot fi folosite.

Contul meu – cel blocat – își va reveni în 5 ani. Atât durează ban-ul de pe Facebook. E ca o închisoare, ca o pedeapsă de 5 ani. De ce spun asta? Că am mai avut un cont fals de data asta, banat în același mod, iar peste 5 ani a început la un moment dat să fie iar activ și fără nicio problemă.

În schimb am conturi false cu care urmăresc toată activitatea voastră de pe rețelele sociale și acum trebuie doar să încercați să vă dați seama dacă vorbiți cu mine sau nu.

Dar nu, Facebook nu mai e de folosit. Avem instagram unde vedem poze, dacă vrem să ne descărcăm avem Threads și pe TikTok putem să facem ce vrem, pentru că acolo oricum nimănui nu îi pasă.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply