Poate unul din cele mai bune documentare pe care le-am văzut până acum pe National Geographic filmează și în România. Țara noastră va apărea la începutul sezonului 4, pe 20 septembrie la ora 22, pe Național Geographic.
Eu am descoperit seria asta de documentare filmate din dronă, pe Disney+ în hub-ul de National Geographic. Am fost invidios și puțin trist că nu apare și România acolo. Dar acum am motiv pentru ca marți să dau pe TV, pe National Geographic să văd în HD, România de sus.
Pe Disney+ sunt doar primele două sezoane din această serie. Următoarele sezoane vor apărea poate mai târziu. Dar mă bucur de fiecare dată de câte ori țara noastră este evidențiată în orice fel de producție tv străină. De ce? Pentru că au ce filma aici, iar comparat cu celelalte sezoane și episoade, sigur trebuie să fie mai frumos la noi.
National Geographic se ridică din nou spre înălțimi pentru a aduce în fața publicului noi imagini aeriene spectaculoase ale continentului – începând cu o călătorie uluitoare deasupra României pe parcursul celor patru anotimpuri – în cel de-al patrulea sezon al popularei serii de documentare „Europa văzută de sus”. Seria are premiera marți, 20 septembrie, de la ora 22.00, noi episoade urmând a fi difuzate în exclusivitate pe National Geographic în fiecare marți la aceeași oră.
Noul sezon ce cuprinde șase episoade oferă, de asemenea, vederi spectaculoase ale celor mai frumoase repere culturale și geografice din Danemarca, Serbia, Belgia, Bulgaria și Scoția, folosind tehnologia de ultimă generație a dronelor pentru a-i conduce pe telespectatori într-o călătorie vizuală uimitoare în fiecare dintre aceste locații.
Aceste imagini aeriene uluitoare oferă o perspectivă unică asupra modului în care tradiția, ingineria și minunile naturale au modelat continentul, ajutând la realizarea unui portret dinamic al regiunii și al oamenilor care o mențin în viață. Cu fiecare episod axat pe o țară europeană distinctă, această călătorie vizuală remarcabilă evidențiază și celebrează atât creațiile naturii, cât și poveștile și tehnologia care contribuie la conturarea acestor mari națiuni moderne.
Noul sezon al seriei documentare „Europa văzută de sus” va debuta cu episodul dedicat României, în cadrul căruia telespectatorii vor fi purtați într-o aventură uimitoare deasupra unora dintre cele mai importante simboluri și zone din Transilvania, precum Castelul Bran sau Castelul Corvinilor, urmate de o incursiune în nordul României, într-o plimbare cu Mocănița, ultimul tren forestier cu aburi din Europa, situat în Vișeu de Sus, Maramureș.
Urmărim și ambițiosul proiect ingineresc al podului de la Brăila, care la finalizare va deveni cel mai lung pod suspendat ce traversează Delta Dunării și al doilea cel mai lung pod din Europa Continentală și asistăm o echipă de voluntari care a refăcut cea mai mare parte a acoperișului lăcașului medieval „Arhanghelul Mihail”, folosind șindrilă din stejar realizată manual, prin cioplire.
Tot în cadrul acestui sezon, vom vizita Danemarca, unde ne vom alătura pasionaților de sporturi de iarnă pe pârtia de schi din Copenhaga, o pârtie de schi uscată construită deasupra unei centrale electrice. Iar în Serbia ne alăturăm inginerilor care renovează zona urbană a capitalei cu noi zgârie-nori și alte proiecte de construcție.
Călătorind prin Belgia, suntem martorii Festivalului Luminii din Ghent, unde artiști din întreaga lume se adună în fiecare an pentru a îmbrăca străzile orașului transformându-l într-unul dintre cele mai mari festivaluri de lumină din Europa. Iar în Bulgaria, ne alăturăm meteorologilor în timp ce se deplasează spre stația meteo Musala, la 3 km deasupra nivelului mării, în cel mai înalt vârf al acestei țari.
EPISOADELE NOULUI SEZON „EUROPA VĂZUTĂ DE SUS” VOR CUPRINDE:
Episodul 1: România – marți, 20 septembrie
• Restaurarea bisericii din lemn – Restauratorii lucrează pentru a salva acoperișul tradițional din lemn al unei biserici situate în Munții Carpați.
• Catedrala Mântuirii Neamului – Ne alăturăm unei echipe de ingineri care lucrează pentru a construi cupolele aurii ale catedralei.
Episodul 2: Bulgaria – marți, 27 septembrie
• Casa memorială Buzludja – Ne alăturăm unei echipe de restauratori de clădiri, care salvează cea mai faimoasă clădire abandonată din Bulgaria – un simbol al epocii comuniste construit în 1981.
• Stația meteorologică Musala – Vom parcurge drumul spre stația meteorologică Musala, la 3 km deasupra nivelului mării, în vârful celui mai înalt vârf din Bulgaria.
Episodul 3: Serbia – marți, 4 octombrie
• Parcul de sculpturi – Monumente gigantice sculptate, numite spomeniks, umplu vastul parc memorial Kadinjaca, construit pentru a comemora soldații comuniști partizani care au luptat împotriva ocupației naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
• Cetatea Golubac – Oraș medieval fortificat.
• Transformarea malurilor urbane – În Belgrad ne alăturăm ingineriei care renovează malul urban al capitalei cu noi zgârie-nori și alte proiecte de construcție.
Episodul 4: Danemarca – marți , 11 octombrie
• Pârtia de schi a centralei electrice – Ne alăturăm pasionaților de sporturi de iarnă pe pârtia de schi din Copenhaga, o pârtie de schi uscată construită deasupra unei centrale electrice.
• Legoland – Muncitorii de la Legoland din Billund au construit un sat în miniatură plin de repere emblematice ale națiunii.
• Artă murală – Artiștii din orașul Aalborg pictează picturi murale uriașe pe laturile clădirilor, transformând orașul într-o galerie de artă vie.
Episodul 5: Scoția – marți, 18 octombrie
• Descoperirea orașului de pe coasta de est St Andrews
• Reconstituirea cabanei Classman Cottage – O echipă de arheologi din Glen Coe reconstruiește o casă tradițională scoțiană, folosind materiale indigene, inclusiv un acoperiș de paie făcut din pălărie.
• Turbina marină – Urmărim un nou și ambițios proiect ingineresc de instalare a unei turbine marine în insulele Orkney pentru a genera energie electrică prin valorificarea puterii oceanului.
Episodul 6: Belgia – marți, 25 octombrie
• Atomium – Urmărim curățătorii de geamuri cu acces pe frânghie în timp ce curăță panourile de sticlă ale Atomiumului din Bruxelles, un muzeu construit ca emblemă pentru expoziția mondială din 1958.
• Festivalul Luminii din Ghent – Artiști din întreaga lume se adună în fiecare an pentru a îmbrăca străzile din Ghent cu sculpturi de lumină unice pentru Festivalul Luminii din Ghent, unul dintre cele mai mari festivaluri de lumină din Europa.
Europa văzută de sus la National Geographic
Seria documentară „Europa văzută de sus” este produsă pentru National Geographic de Windfall Films (parte a Argonon Group). Pentru Windfall Films, Mark Bridge este producător, iar Carlo Massarella este producător executiv.
Carolyn Payne este editor de comisionare și producător executiv pentru National Geographic.
National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre Disney și National Geographic Society, își propune să ofere publicului din întreaga lume conținut premium din domeniile știință, aventură și explorare, prin intermediul unui portofoliu inegalabil de instrumente media. NGP combină canalele de televiziune National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo) prezente la nivel global cu instrumentele media și cele destinate consumatorilor ale National Geographic: revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platformele digitale și social media, cărți, hărți, media pentru copii, activități auxiliare ce includ călătorii, experiențe și evenimente, vânzări, licențe și activități e-commerce. Extinderea cunoașterii și înțelegerii lumii au reprezentat obiectivul central al National Geographic timp de 132 de ani, iar acum se dedică aprofundării, depășirii frontierelor, și explorării mai departe, fiind prezenți în 172 de țări, în 43 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câștigurile sale societății nonprofit National Geographic pentru a finanța proiecte de știință, explorare, conservare și educației.