Economia de piata la romani

De 18 ani noi tot refolosim si reciclam ce ne-a ramas de pe vremea lui Ceausescu. Adica, avem aceleasi metrouri, avem aproape aceleasi autobuze, dar cel putin avem aceleasi cabluri si sine de tramvai.
Suntem obisnuiti sa carpim chestii in loc sa le schimbam, suntem obisnuiti sa stam sa plangem dupa ceva vechi si sa nu-l aruncam, chiar daca nu mai functioneaza. Sustinem gandacii din blocuri pentru ca nu vrem sa aruncam o mobila veche si roasa de timp care adaposteste colonii intregi de gandaci. Preferam sa desfasuram activitatea in baraci insalubre si friguroase iarna, in loc sa facem o investitie si sa construim acolo ceva care da o culoare mai buna strazii, iar exemple din astea ar mai putea fi.

Ma gandesc ca suntem lenesi, ca nu vrem ceva nou, ca suntem mai conservatori decat partidul cu acelasi nume. Parca ne temem de nou, de evolutie, de ce urmeaza. Partea proasta e ca nici nu stam sa preluam ceva ce a fost bun la altii, ori trebuie sa ni se bage pe gat, ori trebuie sa fim fortati de imprejurari si sa il adoptam. Si iar ma gandesc la metrou. Astia au considerat ca liniile facute pana in 90 sunt bune si rodnice, de aia nu s-au mai chinuit sa faca ceva mai bun dupa acest moment. Le-au bagat in conservare si au zis  las ca ne descurcam cu ce avem pentru ca nu ne impunge nimeni ca sa facem treaba.

Ne plangem ca n-avem bani dar in fiecare an parcul auto se reinnoieste cu cel putin 20%. Ne plangem ca n-avem bani, dar avem plasme in casa si instalatii de sunet 5 + 1. Ne plangem ca n-avem bani, dar preferam sa bem vreo 2 saptamani banii din care am putea pune termopane.

Ce e mai grav e ca spunem: da suntem la austeritate, dar economisim cumparand sapun lichid ca sa il indoim cu apa si sa consumam mai putin. Asa facem noi economie.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply