E-fest – powered by Vodafone. Cea mai importantă competiție de gaming din România
Când spui jocuri, te gândești bineînțeles la copiii care se joacă și nu fac nimic în afară de asta. Dar nu știu dacă există studii care să certifice de fapt că jocurile sunt bune și cum spunea unul dintre organizatori: copiii care se joacă azi, sunt viitorii ingineri de mâine.
Jocurile sunt o muncă de inginerie. Ai nevoie de ingineri, dezvoltatori, modelatori grafici, scenariști, o sumedenie de oameni care să facă un joc, pe care lumea să-l cumpere și să se joace. Iar jocul vine să umple un neajuns al societății. Jocurile pe calculator au transformat de fapt o formă de interacțiune între câteva persoane care se strângeau în grupuri mici să se joace Nu te supăra frate, în cea mai interesantă și complexă formă de interacțiune pentru tineri, ce generează legături ce vor dăinui.
Dacă pe vremea mea erau legăturile pe care le creasem pe mIRC, acum aceste legături sunt mult mai complexe și se crează prin intermediul jocurilor, iar aceste jocuri aduc si beneficii.
E-fest – powered by Vodafone la Politehnica București
Nu există în București niciun alt loc mai bun pentru organizarea acestei competiții decât Politehnica București. Pentru cei care au văzut serialul Wednesday, cadrele din școală, din primul episod sunt filmate pe holurile de la Politehnica București. Aici au venit în perioada 26 -30 aprilie, 1200 de persoane care să fie împreună și să se joace împreună și să câștige și premii.
Împreună este cuvântul care m-a impresionat când a venit vorba de această competiție. Pentru că oamenii ăștia oricum erau împreună, dar online. Oamenii se joacă în fiecare zi, iar la cât costă un setup de gaming, știm că și comunică și se văd în fiecare zi. Dar acum au avut ocazia să se vadă și fizic, să se întâlnească și să lege și noi prietenii.
Fiind o competiție BYOC (Bring Your Own Computer), participanții au venit din toate colțurile țării cu calculatoarele lor și tocmai am spus mai sus că nu erau deloc ieftine. Spuneau organizatorii că au fost foarte mirați când au văzut monitoare de mii de euro, care au venit cu trenul, aduse de participanți pentru a fi prezenți la competiție, dar și calculatoare de ultimă generație care ar trebui tratete ca un bibelou.
Premiile acestei competiții care au avut o sumă totală de 22.000 de euro, cash, s-au alocat celor mai bune echipe la EA FC24, Counter-Stike2, Brawls Stars sau League of Legends.
Și pentru că nu este ușor să organizezi un asemenea eveniment, 200 de voluntari din Politehnica dar și din alte facultăți din București au lucrat la setup-ul tehnic, la trasul cablurilor, la acomodarea, primirea și comunicarea cu cei 1200 de participanți.
Dacă ești curios au participat la eveniment elevi și stundenți, din clasa 1, până în anul doi de master. Doar 15% din participanți au fost fete. Au fost echipe de jucători care au mai participat și la alte competiții, dar au fost și echipe create ad-hoc pentru a participa la această competiție, oameni care au discutat pe Discord înainte.
Vodafone, partener al E-fest
Vodafone a fost principalul partener al evenimentului și a asigurat conectivitatea pentru cei 1200 de participanți. Au fost 40 km de cablu electric și cablu de internet trase în holurile universității pentru a conecta la internet toate calculatoarele prezente la această competiție.
Conectivitatea s-a făcut pe cabluri, conectate la rândul lor în switch-uri Cisco amplasate sub fiecare masă, iar acestea mai departe la fibra Vodafone. Spuneau organizatorii că anul trecut au fost nevoiți să mufeze vreo 3000 de cabluri pentru această competiție și că din fericire anul acesta au găsit să aducă cabluri deja mufate.
Pentru cei pasionați de cam cât internet a livrat Vodafone la competiția E-Fest, unde nu numai numărul de participanți este important, dar mai ales ca toți să aibă cel mai mic ping și cel mai mic latency în timp ce se joacă pe internet, atunci putem doar să adunăm numărul de calculatoare (300 simultan) toate conectate gigabit la rețea, iar rețeaua care trebuie să fie făcută astfel încât să poată servi acest număr de calculatoare, la vârful de conexiune al plăcii de rețea, la un ping de 1 – 3 ms dacă se poate.
Vodafone e certificată Umlaut pentru performanțele rețelei, dar această certificare trebuie și dovedită cumva, iar E-Fest este cum ar fi examenul de treaptă pentru orice rețea din lumea asta. Cei care ați avut săli de jocuri știti cum se făcea. Cam la fel, dar la alt nivel.
Pentru aceasta Vodafone a venit la E-fest, nu numai să furnizeze internet ci să susțină și comunicatea de gaming, inițiativele conexe și pentru a stimula creșterea industriei de gaming din România. Rolul Vodafone este acela de a investi in generația de mâine, cea care astăzi se joacă, dar mâine vrea să dezvolte jocuri sau business-uri care să aducă evoluție.
De ce este gamingul important
Ziceam că nu știu de niciun studiu care să explice de ce este gamingul important, de ce trebuie să te joci și ce te învață de fapt jocurile. Și le luăm pe rând.
- Gamingul te învață să folosești un calculator. Dar mai mult, te învață ce este acea o placă video, la ce e bun Ray Tracing, ce este memoria ram, ce performanțe are și de ce câștigi un joc dacă ai un monitor cu rată de refresh mai mică.
- Jocurile îți îmbunătățesc capacitatea de interacțiune. Dacă înainte aveam doar un chat, unde aveam doar texte de scris, pe care le putem scrie într-un interval de timp, acum avem video și audio, iar acest lucru te face să fi atent la ce spui, cum spui, dar și la cum arăți atunci când te joci.
- Jocurile te pregătesc de pericolele de pe internet. Comunitatea de gaming știe să descopere un phishing, știe să cumpere de pe internet, știe să se protejeze, dar mai ales să se ajute atunci când este nevoie. Vorbim aici de la un setup de gaming, la diagnosticarea unei simple probleme de rețea, router, viteză, dar și la instalarea de echipamente. Orice jucător ar trebui să știe acest lucru.
- Jocurile dezvoltă atenția distributiva de care ai nevoie în orice alt domeniu pe parcursul vieții.
- Și jocurile dezvoltă și logica. Pentru că în spatele fiecărui joc este o logică ce te ajută în orice domeniu ai activa mai târziu.
Gaming-ul este mai mult decât un hobby, a devenit un fenomen cultural complex care influențează zona de divertisment, interacțiunea socială, educația și chiar parcursul profesional.
Articol susținut de Vodafone care investește în societatea românească, prin inovație și tehnologie.
Este impresionant să vedem cum evenimente precum E-fest, susținute de Vodafone, nu doar că aduc împreună comunitatea, dar și stimulează creșterea industriei și dezvoltarea profesională a tinerilor. Felicitări organizatorilor și voluntarilor pentru succesul acestei ediții!