Skip to content

E-BOOK – CARTEA ELECTRONICA

Am vazut la zoso, ca iar si-a cautat numele pe net, m-am gandit sa mi-l caut si eu pe al meu. Bineee, acum puteti sa ziceti ca sunt ca Mircea Badea. Interesant e ca am gasit un referat de al meu, ce nu-mi amintesc cum a ajuns online, dar … pe care l-am scris acum cativa multi ani.

Urmeaza:

E-BOOK – CARTEA ELECTRONICA

Suntem in 2004, un mileniu si o era a comunicatiilor si a electronicii, suntem abia la inceputuri, dar suntem increzatori si inovatori. Astfel incat totul se desfasoara foarte rapid si pe zi ce trece.
Omul are nevoie de informare, omul de afaceri are nevoie de informare rapida si scurta si la obiect. Asa a aparut calculatorul si retelele de comunicatii. Asa a aparut internet-ul, dintr-o nevoie de comunicare rapida usoara si fara griji. Ochii nostri au inceput sa fie mult mai atenti in fata unui calculator, in fata unui ecran de sticla pe care ni se desfasoara o imagine, decat in fata unui ziar, sau a unei carti, sau a unei reviste. As indrazni sa spun ca timpul hartiei tipografice se apropie de final. Is de asemenea as indrazni sa incerc sa introduc conceptul de hartie electronica.
Hartia electronica nu este nimic mai mult decat ceea ce obisnuiam sa facem pana acum, sau chiar inca obisnuim. Hartia electronica este acea fituica pe care obisnuiam sa scriem ideile noastre in ore, in parcuri sau oriunde altundeva. Acea hartie obisnuita, obtinuta din celuloza este acum inlocuita de ceva obtinut din plastic si din siliciu. Este inlocuita de calculator, de notepad, de laptop si de orice alt mijloc electronic de stocare a informatiei.
De ce ? Foarte simplu. Pentru ca acest mijloc electronic de stocare a informatiei este mult mai comod, nu implica decat apasarea catorva taste sau butoane, nu este atat de incomod ca si hartia, plus ca nu ne trebuie foarte multe buzunare ca sa ascundem acele hartii si ca sa stam sa cautam acele hartii prin atat de multe buzunare. Hartia electronica nu ocupa mai mult decat un buzunar ( pentru PAD-uri ) si nu mai mult decat o servieta sau o mapa pentru celelalte tipuri de calculatoare portabile. Hartia electronica nu cere tus, sau pix sau stilou sau orice alt instrument de scriere ( care de cele mai multe ori poate creea destule probleme ), ci doar de atingerea catorva butoane. Hartia electronica poate stoca atatea informatii cate dorim noi intr-un singur loc, asta ca sa nu pierdem ceva ce ne-ar putea trebui mai tarziu, asta ca sa nu existe riscul unei proaste interpretari sau sa nu trebuiasca sa stam sa cautam minute in sir.
Odata cu dezvoltarea sistemelor informatice, odata cu dezvoltarea si raspandirea retelelor, mai ales in mediul universitar si al companiilor. Odata cu aparitia atator calculatoare personale in foarte multe din casele oamenilor, bibliotecile au inceput sa isi piarda din clientii lor. Si aceasta pentru ca s-a dezvoltat o alta ramura a hartiei electronice. Si anume, E-Book.
E-book este in traducere cartea electronica. Este cartea care nu mai trebuie cumparata, cautata intre rafturi prafuite, sau cartea care nu poate fi citita pentru ca este imprumutata catre altcineva. E-book este cartea de calculator, cartea din calculator, cartea care este disponibila pentru un numar infinit de cititori, cartea care poate fi citita usor si care poate avea parte de o prezentare grafica net superioara unui tipar clasic.
E-book-ul este in momentul actual modalitatea prin care se pot pastra cele mai vechi carti, este cel mai bun mijloc prin care o carte rara poate fi multiplicata, fara a fi necesara tiparirea acesteia in mai multe exemplare. E-book-ul este cartea care poate fi citita de un numar infinit de persoane simultan, si aceasta pentru ca poate exista pe calculatorul fiecarei persoane.
Pe langa acestea, scrierea unui e-Book este similara cu scrierea unei carti, numai ca aici se reduce timpul de scriere, posibilitatea permanenta de a reveni asupra textului, posibilitatea de a corecta, de a adauga, de a reface si aceasta fara a fi afectat textul sau aranjamentul textului in sine. Adica fata de obisnuitele manuscrise cu adaugiri si mazgalituri pe margine, in realizarea unui e-book va arata textul curat si aranjat. Preturile de producere ale unui e-book sunt mult mai mici decat preturile de producere ale unei carti, pana si investitia pe care autorul va trebui sa o faca in viitoarea sa creatie va fi mult mai mica. Si aceasta pentru ca nu va mai trebui sa piarda hartie si multi nervi, in cazul in care doreste sa revina asupra textului, ci doar va trebui sa apese cateva taste.
In aula Academiei Romane a avut loc in ziua de 21 iunie 2001 simpozionul cu tema Cartea electronica, organizat de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei in colaborare cu Institutul National de Cercetari in Informatica si SOFTWIN.
In deschidere, acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei si moderatorul lucrarilor, a prezentat comunicarea Societatea cunoasterii si cartea electronica, subliniind, de la inceput, ca trecerea de la societatea informationala la societatea cunoasterii se face prin mai multi vectori dintre care amintim Internet extins, cartea electronica, utilizarea agentilor inteligenti, managementul cunoasterii. Cartea electronica – e-Book – foloseste o tehnologie noua, promovata in ultimii doi ani si la elaborarea ei a participat si intreprinderea de software SOFTWIN din Romania. Cartea electronica ofera toate avantajele unei carti tiparite la care se adauga faptul ca poate fi obtinuta prin Internet gratuit sau la un pret de 4-8 ori mai mic, va putea fi cumparata si din librarii. Pentru studiul individual, pot fi copiate capitole sau pot fi facute adnotari. Dintre alte avantaje mai amintim cheltuielile foarte mici de productie si faptul ca astfel vor fi reduse consumurile de masa lemnoasa si, astfel, padurile vor fi protejate. Pana acum sunt deja mai multe tipuri de carti electronice. Piata acestor produse informationale va fi, in esenta, Internetul. In acest sens, acad Mihai Draganescu a propus, printre altele, dotarea liceelor si scolilor nu doar cu calculatoare si cuplare la Internet, ci si cu biblioteci de carti electronice, stimularea productiei interne de carte electronica. Extinzand aria de dezbatere, acad. Mihai Draganescu a vorbit despre managementul utilizarii morale a cunoasterii la nivel global, reliefand ideea ca Trebuie gasit un echilibru intre utilizarea economica si utilizarea morala a cunoasterii, in asa fel incat sa existe o diseminare cat mai larga a informatiilor stiintifice, fie gratuit, fie la un pret mic. Pe viitor, vor fi utilizati si agenti inteligenti, specializati in functie de domeniul de activitate al unei persoane si, intr-o prima etapa, agentii inteligenti pentru gasirea informatiilor si cunostintelor existente in baza de cunostinte. Desigur, tara noastra este in curs de dezvoltare din punct de vedre informational, dar daca va fi o evolutie favorabila a cartii electronice atunci se va putea trece la folosirea agentilor inteligenti. Acestei teme ii va fi consacrata o dezbatere in anul 2002 sau 2003.
Obstacolele care sunt in calea acestui viitor al cartii electronice, pe care unii o considera a fi cea mai mare schimbare in domeniul editorial de la Gutenberg incoace, sunt obisnuintele si tehnologiile. Nu sunt obstacole de netrecut si speranta este ca e- book nu va inlocui cartea clasica, insa va face posibil un acces mai mare la stiinta si cultura, va conduce la aparitia acelui univers al comunicarii si comuniunii oamenilor in structurile perene ale valorilor civilizatiei.
Cu alte cuvinte, e-Book-ul este cartea viitorului, viitorul format al literaturii, care nu va mai trebui sa ocupe spatii imense de depozitare, sau nu va mai cere conditii speciale pentru a nu se deteriora hartia scrisa. Totul poate incape intr-un calculator de marimea unei foi, sau pe un compact disc de marimea unui sfert de foaie.

UNIVERSITATEA PITESTI
FACULTATEA DE ISTORIE FILOSOFIE SI JURNALISM

E-BOOK CARTEA ELECTRONICA

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version