Cand am fost in Germania am avut o mica problema. Din cauza numelui meu nimeni nu vorbea cu mine in engleza. Toti incercau intai in germana, iar dupa ce le ziceam ca I don’t sprehaize doitch, puteam sa ne intelegem in engleza. La intoarcerea in tara, pe aeroport, n-am vorbit cu nimeni in romana. M-am prefacut ocupat, iar in avion am stat tot timpul cu castile pe urechi si cu muzica tare. Spre diferenta de compatrioti pana si stewardeselor le ceream chestii in engleza. Asa ca mi-a placut mirarea persoanelor de langa mine cand pe Otopeni am sunat un prieten si i-am zis Hello, ok, take your time. Da ba, poti sa nu te grabesti ca mai am verificat pasapoarte si recuperat bagaje.
Nu avem o identitate ca natiune
Ce e aia Romania? Daca intrebi pe cineva, poate doar un copil de clasa a doua sa iti raspunda ce e Romania. Prin ce ne definim noi. Si asta pentru ca atunci si numai atunci le invata la scoala. In clasa a 3-a deja le uita. Daca e sa intrebi un adult, iti va raspunde ca frunza, frunza. Iti va raspunde coruptie, saracie, cersetori, furt, crima, politica, coruptie, spitale, mizerie.
Nu ne educam tara
Oare mai da TVR-ul pe canalele sale, la ora 7 dimineata imnul national? Daca ne uitam la toate tarile din jurul nostru, dar si din intreaga Europa le vedem pe toate intens nationalitate, cu un imens spirit nationalist, cu un mare respect pentru insemnele lor si pentru poporul lor, chiar daca fac parte din aceeasi uniune. Pana si bulgarii au respect mai mare pentru tara lor, astfel incat partidul lor nationalist isi deschide televiziune.
Si sa luam exemplu niste tari simple: bulgaria, ungaria, italia, franta, germania, cehia, polonia, rusia. Pe aici am fost, de ele pot vorbi. Ce au in comun toate tarile astea? Un singur lucru, cultura nationala, respectul fata de limba lor, fata de statul lor, faptul ca pentru ei statul e poporul si nu o gasca de parlamentari care fura. Si asta e educata in continuu si in cel mai simplu fel: traducerea filmelor de la televizor. Atat timp cat ei traduc filmele de la televizor si nu le subtitreaza nu numai ca nu invata o limba straina (ca asta e un lucru rau), ci isi cultiva ei insisi ideea de natiune si isi dau singuri importanta. Pentru ca ei nu au Supernatural la televizor ci au Métamorphose, in Franta sau Die Dämonenjäger in Germania. Pentru ca la ei asa suna natural si normal.
Si totusi unitatea romanilor nu exista
Ardelenii se separa de sudisti zicand ca ei isi platesc impozitele la stat, dar sudistii nu. Din contra, Bucurestiul conduce detasat la venituri pe cap de locuitor.
Moldovenii sunt frustrati ca pe ei nu ii ajuta statul, dar nimeni nu vine sa munceasca. In timpul asta niste baieti destepti pun gazon.
Banatenii se cred in Italia si li se rupe de orice in tara asta, pentru ca ii cunosc ei pe baietii de la politie si asa mai departe. In schimb raziile din vami nu rezolva nimic.
In Bucuresti suni la 112 si nu se intampla nimic. Si ne mai miram de ce 98% din telefoanele care se dau acolo sunt false.
La mare hotelurile nu ofera nimic si ne intrebam de ce litoralul nostru nu creste.
Si pe langa asta vine Paula Herlo sa ne intrebe cand am zis ultima data Romania, te iubesc.