Pe scurt, Bucureștiul nu are apă caldă și căldură pentru că sunt două societăți care se ocupă cu acest lucru. Sună absurd pentru unii, cei mai mulți nu sunt interesați să înțeleagă acest lucru, dar acesta este adevărul. Și e doar politic.
Pe omul de rând nu-l interesează cine produce apa caldă, el plătește un serviciu, vrea să beneficieze de el. Dar aici încep discuțiile.
Producătorul de apă caldă este Elcen, distribuitorul este Termoenergetica
Sunt două companii care livrează așadar apa caldă în București. Elcen este o companie a Ministerului Energiei, deci a lui Virgil Popescu, care se ocupă cu producerea energiei electrice. Sistemul de producere a energiei electrice se face în cele patru termocentrale din București: CTE Sud, CTE Grozăvești, CTE Progresu (din Berceni) și CTE București Vest (centrala mare din Drumul Taberei). Pentru a produce energie electrică, centralele încălzesc apă care acționează niște turbine, iar așa se face curent electric.
Elcen spune că este unul din cei mai importanți producători de energie electrică din România, având instalată o putere de peste 600 MW. În comparație, Elcen produce cât termocentrala de la Craiova, ceva mai puțin ca centrala de la Rovinari și la jumătate de termocentrala de la Turceni, dar acestea funcționează pe cărbune. Sau, cât un reactor de la Cernavodă.
Apa caldă produsă de Elcen pentru a produce energie electrică este vărsată în rețeaua de termoficare a Bucureștiului. Dar aici apare problema. Există o altă firmă care se ocupă de apa asta caldă, iar Termoenergetica se ceartă cu Elcen pe orgolii de clasa a doua. În urma acestor fapte, bucureștenii suferă.
De ce nu e apă caldă în București
Practic, pentru că produce în continuu energie electrică, Elcen poate asigura în permanență orașul cu apă caldă și căldură la temperaturi de fierbere. Dacă te uiți pe siteul Elcen vei vedea că temperatura care iese din centrală este de 90 de grade, dar nu peste tot. Iar aici e vina Termoenergetica.
Există un protocol de colaborare între cele două companii, unde Termoenergetica cere către Elcen o temperatură a apei și o presiune pentru a furniza apă caldă în București. Cu alte cuvinte, Termoenergetica e termostatul ăla din casă (pentru cei care au centrale), care cere centralei să bage căldură că e frig.
Termoenergetica răcește apa caldă
Însă, pentru că rețeaua este foarte mare, Termoenergetica ia apa caldă de la Elcen, o duce în fiecare punct termic, iar acolo, pentru a avea presiune până la etajul 10, o combină cu apă rece, o răcește și astfel o pompează mai departe.
Teoretic răcirea asta nu este drastică. Îți face combinăreala din punctul termic, ca să nu mai dai tu drumul la apă rece când faci baie, ci să ai apa caldă așa cum trebuie. Aici apare prima problemă: punctele termice sunt automatizate.
Adică punctul termic răcește automat apa caldă, în funcție de consum, pentru a asigura presiunea. Echipamentele din punctul termic, nu sunt interesate de ce temperatură primesc, nici de ce temperatură livrează, ci doar să fie o anumită presiune pe rețea. Drept urmare la ora 19, când face toată lumea baie, e apa caldă rece. Sau atunci când este apa caldă rece, fără vreun motiv întemeiat, înseamnă că e o avarie pe conducta de la punctul termic până acasă și punctul termic suplimentează cu apă rece ca să urce apa până la etajul 10.
Elcen livrează sub parametri
Cealaltă discuție prostească dintre cele două companii apare pe siteul cmteb, care spune că se livrează sub parametri. Ce nu vrea să recunoască Termoenergetica, este că livrarea sub parametri e cerută chiar de ei, pentru că altfel crapă țeava de apă caldă.
Elcen explica zilele astea pe Facebook, că ei pot să livreze apă caldă la temperatură de 100 de grade, la o presiune foarte mare și astfel să livreze foarte multă apă. Dar dacă se întâmplă acest lucru, crapă conducta de la Termoenergetica și se oprește de tot apa caldă sau este afectată centrala termică, în funcție de unde se întâmplă avaria.
Practic, în sectorul 3, în această iarnă din cauza unor avarii de pe Magistrala 1, nemodernizată, CET Sud este nevoit să livreze apă caldă rece, pentru că altfel se inundă Camil Ressu, acolo unde apar avariile.
Mai mult decât atât, pentru că e acest proces de răcire al apei calde în punctul termic și pentru că se injectează apă rece pe țeava de apă caldă, Termoenergetica nici nu mai cere presiune din termocentrală pe țeava de apă caldă, ca să nu crape magistrala.
Vina e la Termoenergetica
Practic vina e la Termoenergetica pentru că nu cere presiune și apă fierbinte de la Elcen. Vina e și la Elcen, că nu livrează apă caldă și presiune pe magistrale, ca să crape și măcar stăm fără apă caldă de tot până se repară magistralele alea.
Și din cauza asta ne chinuim în halul ăsta cu apa caldă în București.
Teoretic dacă ar exista o singură companie, care să se ocupe de producerea apei calde și de distribuția ei, ar putea să își asume deciziile și să livreze niște parametri normali. Dar cum sunt două companii, ne jucăm de-a șoarecele și pisica pe spatele bucureștenilor.
Apa caldă este subvenționată
Teoretic primăria subvenționează apa caldă pentru a acoperi pierderile din rețea. Practic, nici nu reduce acele pierderi. Da, ar fi fost bine să avem orașul spart de șantiere și alte nebunii, dar mai avem de așteptat și pentru asta din o sumedenie de motive: nu sunt țevi, nu mai produce nimeni țevi, nu sunt companii care să efectueze lucrări din astea, nu sunt licitații, procedura de licitație e greoaie, se fac contestații.
Practic orice numai că să nu se lucreze
Puteam să evităm acest lucru?
Da. Elcen spune că se putea evita acest lucru dacă se fuziona cu Termoenergetica, iar Elcen pleca de la Ministerul Energiei la PMB. Astfel Bucureștiul ar fi produs energie electrică, ar fi produs energie termică și ar fi și vândut lucrurile astea. Dar nu se vrea, se vrea ca alții să producă și noi să suferim că nu avem ce cumpăra.
Elcen a intrat în insolvență pentru că pe vremea lui Firea, tanti nu a plătit factura de la apă caldă, iar Elcen a apelat la această soluție pentru a putea livra totuși apă caldă. Acum nenea Nicușor nu vrea ieșirea Elcen din insolvență. Elcen se plânge că atât timp cât nu poate ieși din insolvență, nu poate accesa fonduri pentru modernizare și retehnologizare.
Soluția pentru București rămâne sistemul centralizat de încălzire.
Dacă magistralele sunt făcute praf, iar țevile secundare mai rezistă un pic, atunci zic să ne apucăm de refăcut mai inteligent magistralele pentru a putea avea apă caldă. Fie și pe porțiuni. Dacă crapă magistrala 1 de la CET Sud, atunci pe ea livrăm presiune mai mică, iar pe celelalte 2 magistrale livrăm apă caldă cum trebuie. Tehnic nu se poate sau nu se vrea.
Practic, pentru că Termoenergetica stă la buzunarul lui nenea Nicușor, nu are bani acum să repare magistrala aia. Nici nu are bani și timp de licitații, că e iarnă și durează 6 luni o licitație, că trăim în România.
Știu că nu te-a mulțumit acest articol, că nu înețelegi de ce plătești o apă călâie la preț de apă caldă, dar măcar acum știi de ce nu e apă caldă.
Căldura vine din același loc și pe aceleași conducte ca apa caldă, separarea se face doar în punctul termic.
Mi-a scăpat ceva? Scrie în comentarii.