De ce nu este apă caldă în București
Toată lumea întreabă pe Facebook de ce nu este apă caldă în București. Iar presa nu are voie să scrie despre acest subiect, pentru că altfel vine primăria și îi amendează. De asta e primăria mișto și în fapt este o organizatie mafiotă. Pentru că ei nu lucrează pentru bucureșteni, ci lucrează ca să controleze Bucureștiul și respectiv să închidă gura presei care ar scrie ceva de rău despre primărie. Dar să vedem de fapt de ce nu este apă caldă în București.
În București nu este apă caldă pentru că nu am platit-o
Ignorați siteul RADET/CMTEB. Trebuie doar să înțelegem de unde vine apa caldă. Apa caldă vine de la marile centrale termice ale Bucureștiului. Sunt 4: CET Sud Vitan, CET Progresul Berceni, CET Grozăvești și CET Vest Drumul Taberei. Pe lângă acestea mai sunt câteva centrale mici ale RADET/CMTEB, care nu au capacitatea de a alimenta cu apă caldă mai mult decât un cartier.
Centralele mari sunt la ELCEN, companie sub Ministerul Economiei care produce energie electrică din apa caldă și apă caldă pentru bucureșteni. Centralele astea funcționează pe gaze.
Dar așa cum vedem pe siteul elcen.ro, Primăria Capitalei nu a plătit nici o factură la apă caldă de anul ăsta.
Primăria Capitalei nu a plătit nici o factură la apă caldă de anul ăsta.
Circuitul banilor este următorul. Noi plătim factura către asociația de locatari, aceasta plătește factura către CMTEB. CMTEB care este companie a Primăriei Capitalei are un preț al gigacaoloriei subvenționat de către primărie. Adică ia bani de la noi, ia bani și de la primărie și trebuie la rândul ei să plătească factura de apă caldă pentru ELCEN. Numai că așa cum vedem din siteul ELCEN, anul ăsta nu s-a platit nici o factură. Plus restanțele.
ELCEN a oprit CET-urile, pentru că lucrează în pierdere
Clar, ELCEN nu își permite să țină un CET pornit doar ca să livreze apă caldă. Iar cererea de energie electrică în această perioadă este redusă. E vară, nu e atât de cald, sunt alte surse pentru energia electrică, decât termocentralele și drept urmare nu are sens să arzi gazul de pomană.
Pe lângă asta este datoria de la primărie neplătită.
Ocazie cu care Elcen a închis CET Sud, sub scuza unei revizii. De fapt acolo trebuie făcute și alt tip de lucrări, pentru că țeava de 1 metru diametru nu este fiabilă și se sparge des. Dar acea conductă nu mai este a ELCEN, este a CMTEB – fostul RADET.
Drept urmare toată partea din dreapta a Bucureștiului, de la Vitan până în Aviației nu are apă caldă, pentru că nu mai funcționează centrala termică care trebuia să livreze apă caldă acolo.
De fapt are apă caldă, dar e rece.
De ce e apa caldă, rece?
Un răspuns ar fi pentru că e vară, iar vara ai nevoie să faci o baie rece ca să te răcorești și nu ai nevoie de apă caldă, că nu face bine organismului. Vedeți cum se gândește Primăria la noi?
Dar răspunsul este tot pe siteuri. Pe elcen.ro vedem la câte grade se produce apa caldă în CET-uri și ce temperatură se livrează către CMTEB.
CMTEB ia apa caldă de la ELCEN și o răcește. Pentru ei standardul de consum al apei calde este de 55 de grade. Drept urmare, acum CET Progresul, din Berceni, acela cu turnul mare, livrează apă caldă la 78 de grade, cum se vede pe siteul ELCEN, iar CMTEB o răcește până la 55 de grade și o livrează către oameni.
De ce se răcește apa caldă?
De fapt apa caldă nu se răcește. Teoretic, apa caldă ar trebui să ajungă acasă la temperatura livrată de CET. Practic rețeaua de distribuție e atât de spartă, încât apa caldă are nevoie de suplimentare pentru a avea presiunea necesară. Iar CMTEB bagă apă rece, în conducta de apă caldă pentru a ajunge la tine.
Când s-a oprit CET Sud, au anunțat pe site, că cei din partea de est a Bucureștiului vor avea apă rece – sub parametri – în intervalul de consum mare. Pentru că se bagă apă rece în instalație.
Concluzionând. Se ia o temperatură de 78 de grade, în care bagi apă rece pentru a avea presiune pe țeavă. Tu declari pe site că realizezi apa caldă la 55 de grade, dar ea ajunge în apartamente la vreo 27 de grade. E totuși mai bine decât cele 13 grade de la apa rece.
CMTEB spune însă că atunci când nu suplinește consumul de apă caldă cu apă rece, ajunge apă caldă în apartamente. Adică în intervalul orar 9 – 18 și 22 – 07. Dar normal că atunci trebuie să lași apa să curgă, până se încălzește. Pe banii tăi.
Apometrele cu sensibilitate la căldură
Într-o perioadă au fost marketate niște schimbări la fostul RADET, prin care apometrele funcționau și înregistrau apa caldă, doar dacă în subsolul blocului venea apa caldă cu mai mult de 30 de grade. Se vede clar că acest lucru nu funcționează. Dar a fost interesantă mișcarea de piață. I-a păcălit pe oameni să rămână în sistemul centralizat.
De ce nu vă puneți centrale termice
Așa cum am mai scris, în sistemul ăsta de blocuri și apartamente nu îți poți pune centrale termice. Odată pentru că blocul nu este astfel construit, cu spațiu pentru centrală termică. Doi pentru că atât timp cât ai țeava de gaze în apartament și nu contor individual, respectiv contract individual cu distribuitorul de gaze, nu poți pune centrală termică.
Iar centralele electrice sunt o fiță și nu sunt eficiente. Plus că nu sunt fire de curent atât de puternice încât să susțină consumul electric al acestor centrale.
Ai vorbit prea mult. De ce nu am eu apă caldă și ce pot face
- Nu e apă caldă în București pentru că nu a fost plătită factura de apă caldă.
- Cea mai mare centrală termică a orașului este oprită.
- Sunt lucrări de întreținere prin oraș, nu sunt rezolvate marile probleme ale magistralelor.
- Presiunea apei calde este suplinită cu apă rece.
- Centrala termică livrează apă caldă la 78 de grade, CMTEB bagă în ea apă rece la 13 grade pentru a susține presiunea pe rețea și spune că 55 de grade pentru apa caldă sunt suficiente în apartamente.
- Viitorul primar nu trebuie ales pentru ce realizări promite, ci pentru a avea o persoana pe care să o înjuri când nu ai apă caldă.
Bun articolul, dar ti’a scapat razboiul politic dintre PMB si PS3… undeva e o manareala si o batjocura in care noi ca niste prost, platim, in vremea in care fiecare incearca sa profite politic de o problema generalizata care incepe sa erodeze deja capital politic de o parte si de alta. In rest …sincer, abia astept sa ma intorc la conacul de la tara unde sunt atonom si ma doare la ciocan de mizeriile altora. 🙂
PMB are război politic cu oricine.
Ah, asta e o tema separată. Cine cu cine se războiește la București și cum de fapt guvernarea asta descentralizată a orașului este extrem de coruptă și de ineficientă
Cristi e un big bullshit … aia e. Inainte era cuibul de hoti de la RADET, acum ii altul si probabil ca va veni un altul. La cum vad eu mersul sincer iti zic ca nu m’as mira sa vorbim de un sabotaj intentionat, tunurile sunt puse pe Firea iar ea le pune le altii. Nu e cale de iesire din cacatul asta decat daca s’ar renunta la impartiul pe sectoare si am avea o primarie generala metropolitana ca macar atunci ai stii la cine sa dai foc. Cata vreme exista descentralizarea asta de fara cap si fata coada, mereu o sa avem pe unii care arunca cu rahat in altii si in rest interese mafiote impartite pe sectoarele alea.
Pai da, ca acum ai de fapt 2 clanuri mafiote. Ala de la centru si ala de la sector.
Asa se razbuna ei unii pe alții. Unii cu Netcity, altii cu panseluțe
Nu dezinformati, va rog. Centralele de apartament sunt eficiente, si nu polueaza atat cat se spune. Investitia initiala e marisoara, de acord, dar se amortizeaza in 2-3 ani. Si s-a terminat cu ghicitul, ai-n-ai cu ce te spala!!
tehnic blocul meu nu poate pune centrale de apartament decat daca se schimba reteaua de gaze pentru toata lumea
Acolo am scris centrale electrice care nu sunt fiabile.
Multe centralele mici consuma mai mult decat o centrala mare ca sa incalzeasca apa – deci e mai ineficient. CET-urile produc apa calda ca produs secundar producerii de energie, centrala de apartament nu produce energie – deci e mai ineficienta.
Ce-i drept centrala de apartament nu pierde caldura pe teava pana la dus.
Poate polueaza mai putin decat se spune, dar trebuie sa iei in calcul ca TOTI or sa aiba cetrala. 2 milionane de ferestre care ard gazul exact in nasul nostru.
De centrale electrice nici nu se poate vorbi. Si asa nu face fata reteaua.
da, multumesc.
Am mai zis odata care e solutia pentru RADET, pe vremea cand era RADET, nu CMTEB :))
https://www.dcristi.ro/problema-cu-radet-nu-poate-fi-rezolvata.html
Multumesc! Eram de mult timp curios cum se intampla treaba asta cu apa calda.
Totusi noaptea nu am apa calda de loc, oricat las sa curga. Hmm sper ca nu am iar un administrator de bloc care opreste apa calda intre 23 si 8 ca sa ne faca economie.
nu, ai mari sanse sa nu ai apa calda ci doar surplusul ala de apa rece bagat in instalatie, pentru a asigura presiunea .)
Nu ar fi rau sa putem mari imaginea 🙂 Unii sunt mai chiori 🙂 Vor sa vada exact ce datorie apare acolo :))
Cristi, ar trebui sa te interesezi cât de complicat, as zice c azi imposibil într-un an, este sa obții aprobările pentru centrala termica de apartament? Asta in condițiile în care ai gaze trase în apartament.
Apropo, deși tu, ca și proprietar de apartament, nu ai contract cu radet trebuie sa îți iei aprobarea ca renunti la serviciul contractat și plătit la asociația de proprietari, de la radet. Tot la ei trebuie sa platesti taxa de debranșare. Care e mare, late puterile bucureșteanului obișnuit. Asta pentru ca pesede a dat o lege care sa protejeze radet, practic sa stabilească un monopol de facto și sa salveze radet de faliment.
Corect.
Însă nu am gaze trase în apartament. Am o țeava generală pentru tot blocul. Drept urmare nu pot să îmi pun centrală, pentru că nu îmi pot pune contor separat de gaze.
Pentru contorul separat de gaze, trebuie să trag direct din țeava de pe stradă, un racord până la mine acasă. Pentru că stau la etajul 8, trebuie să sparg tot blocul pentru asta.
La Chișinău de exemplu este același lucru. Dar acolo la un moment dat s-a dat o lege sau ceva și țeava aia s-a tăiat în fiecare apartament și oamenii s-au trezit cu contoare în bucatărie. Arată ca naiba, dar au contor separat de gaze.
Plus ca e instalație de gaze, nu te joci așa ușor cu ea că face poc.
Singura problema e cum am zis, centrală de cartier. Nu de bloc, pentru că de bloc e ineficientă economic și energetic. Mai sunt cazuri în București cu centrale de bloc și plătesc de se usucă. De cartier e mai ok. La Pitești sunt centrale de cartier, pentru că ei nu mai au CET-uri și acolo s-a cam rezolvat problema. Tot sistem centralizat de apă caldă și căldură, dar vine de jos din parcare, nu de la 25 de kilometri.