De ce nu avem produse în magazine

De ce nu avem produse în magazine

Acum vreo doi ani erau investigații europene care stabileau că România și estul Europei beneficiază de produse mai slab calitative față de restul continentului și al spațiului comunitar. Aici se vorbea în principiu de produsele perisabile, de mâncare și alte produse din categoria asta. Dar eu mă refer și la restul produselor.

De fapt, de prin 2020 de când a început nebunia cu restricțiile s-au blocat lanțurile de aprovizionare. Pe de-o parte pentru faptul că au fost restricții de călătorie, pe de altă parte, că atunci când acele restricții s-au ridicat au început să vină produsele vechi, în timp ce altele noi abia apar pe piață și așteaptă.

De ce suntem în urma lumii

La noi la Black Friday nu sunt reduceri la produsele pe care ar vrea să le cumpere omul, cum sunt de exemplu în Statele Unite. Acolo de Black Friday îți iei la reducere un iPhone lansat în același an sau un laptop lansat cu câteva luni înainte. La noi reducerile astea sunt la stocurile din anii trecuți. De asta dacă vrei să iei ceva de Black Friday tot timpul trebuie să ai în vedere că laptopul, televizorul sau ce jucărie vezi tu la reducere sunt de acum câțiva ani și pur și simplu au rămas pe stoc, iar acum vor să se vândă.

Pe de altă parte noi avem și un singur magazin online de electronice și electrocasnice: eMAG. Nu se ridică niciun alt magazin la nivelul eMAG, nici măcar nu a apărut un alt marketplace ca să concureze principalul retailer. Am putea băga aici și siteurile de tip OLX, dar acestea sunt siteuri de anunțuri și servicii, nu au conceptul de magazin integrat, nu oferă servicii de plată.

În lipsa unei concurențe pe piața retailului e ca și cum am avea un singur magazin, de unde cumpărăm ce găsim. La fel ca în Coreea de Nord. Oh wait, nu chiar la fel.

Principalul concurent pentru eMAG în România este AliExpress. Aceștia au început să livreze prin curieri – FAN și DPD, iar multe produse ajung chiar mai repede decât de la furnizorii locali.

De ce este AliExpress mai bun

Oricine se gândește că AliExpress este un magazin de chinezării și are perfectă dreptate. Apoi vede cum tot aici există produsele care sunt și la noi. Cum adică?

Am văzut ieri o reclamă care m-a avertizat asupra unor magazine false de pe AliExpress care vând acolo produse la prețuri mai mari decât alte magazine de pe AliExpress și să ne ferim de aceștia. Lucru care m-a amuzat dintr-un singur motiv. Toată lumea care vinde chestii pe eMAG cumpără de pe AliExpress, le aduc în depozite și apoi le pun la vânzare pe eMAG, la preț dublu. Da, sigur, dacă vrei produsul mâine ai putea să-l cumperi de la noi, teoretic vine. Dar dacă vrei produsul în 5 zile, reușești să-l iei de pe AliExpress și la preț mai mic, dar și mai nou.

Ce se mai întâmplă aici? Urmare a școlilor de cum să faci bani din Amazon, unde trebuie doar să plimbi parcele de produse prin lume, asta se întâmplă și la noi. Absolvenții acestor școli cumpără produse din China, le aduc aici, le vând aici la preț dublu. Reușită maximă.

Însă aceste produse durează până să ajungă aici, durează până să se pună în vânzare și apoi noi ne mirăm de ce cumpărăm chestii vechi și la prețuri mari.

Pentru că tot căutam chestii pentru case inteligente, am ales să iau de pe AliExpress niște prize cu contorizare electrică. Foarte bune, de calitate și au venit și repede. Așa am luat și benzi LED la jumătate de preț față de ce găsesc aici și altele.

Dar magazinele de la noi încă vând lucruri care nu se mai fabrică de ani de zile. Mă uitam la Flanco, nu are nimic nou în magazin și nimic din ce mi-aș dori. Mă uitam la Altex, are un singur model de becuri conectate. Nu sunt rele, dar sunt la un preț prohibitiv față de ce îmi doresc. De ce becuri conectate? Pentru că după ce le instalezi și le vei spune chinezilor când aprinzi tu becul, vor ști ei ce lumină să îți dea și așa controlează lumea.

Pe de altă parte mai e și comoditatea clienților. Văzusem ieri în magazin niște băieți cu un bec ecologic, care nu se mai fabrică, ars și cum ei căutau tot același model. Nu s-au interesat că există și un model nou, nici nu au fost interesați să încerce ceva pe bază de LED. Ei voiau același lucru, pentru că asta au avut până acum.

Pe același principiu știam că în Franța marile lanțuri de magazine (care sunt și la noi) schimbă odată la două luni locul unde sunt așezate produsele în magazine ca să crească retenția clienților. La noi nu se poate face așa ceva. Suntem atât de conservatori încât dacă magazinul schimbă raftul de unde se cumpără zahăr, iese revoluție în stradă și petiție online.

Cred că acest conservatorism este cauza faptului că noi nu avem produse de calitate în magazine și nici nu vrem să încercăm – sau să cerem – ceva nou. Pentru că retailerii spun: ah, oamenii sunt conservatori, las că le servim ce vrem și cumpără de la noi. De asta ultimul model de televizor din magazin se cumpără la preț second hand de afară și ajunge la noi după 6 – 8 luni la preț întreg. De asta nu avem noi routere performante acasă, chiar dacă avem internet prin fibră. De asta la noi costă mai mult ca afară deși nu ar trebui.

Sistemul vamal din România este incredibil de prost

Cealaltă problemă a lipsei produselor noi din magazine este sistemul vamal. Practic orice iei din Europa e lipsit de taxe. Orice iei din afara Europei, poartă taxe, poartă TVA, poartă taxe vamale de zici că aduci arme și lucruri interzise. Ok, plătim astea. Dar nu, sistemul nu că nu vrea să plătești, ci vrea ca tu să nu cumperi. Adică sistemul de plată și procesare al acestor mărfuri din afara UE este atât de slab dimensionat, de zici că suntem în continuare în Coreea de Nord și nu avem niciun fel de legături cu exteriorul.

În tot acest timp, restul Europei se bucură de aceste mărfuri și produse. De ce? Pentru că dacă au văzut cei din Cehia și Franța că se cumpără masiv din China (mărfuri care ajung la ei prin România, că e mai scurt) au dimensionat serviciile lor vamale pentru a primi aceste mărfuri și pentru a lua ei taxele de import. Iar apoi, aceste produse vin către România, după ce europenii nu le mai cumpără sau sunt second hand sau nu le mai pasă de ele. Ce rămâne.

Ajung la concluzia că nu e vina noastră că suntem în estul Europei și avem produse inferioare calitativ. E vina noastră că nu vrem produsele de calitate, că nu ne uităm după ele, că nu suntem în stare să le primim, să le taxăm și să le punem pe piață.

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

4 thoughts on “De ce nu avem produse în magazine

  1. Ne poți spune ce produse ai luat, mai exact, de pe Aliexpress? Mă gândesc să îmi fac și eu casa mai deșteaptă anul ăsta, așa că nu ar strica niște recomandări.

  2. Mi se pare corect sa cumperi de pe AliExpress, desi timpul de asteptare e ceva mai mare. Dupa cum bine ziceai, pe piata din RO oricum doar chinezarii gasesti. Si atunci, de ce sa nu cumperi direct de la sursa? 🙂

Leave a Reply