De ce exista Vplay?
Pe langa tot scandalul de zilele astea legat de Vplay, Voyo si alte tampenii, ce nu vor sa inteleaga detinatorii de drepturi ai acestor productii incriminate e faptul ca ele au nevoie sa fie vazute.
Teoretic Stefan zice o parere destul de pertinenta. Dar reactia publicului e putin diferita.
O luam pe rand. Niste producatori fac un film, sa ii zicem Fringe, ca imi place mie. Pentru productia filmului astuia baga niste bani, bani pe care nu ii au, bani de care se imprumuta sau bani care vin de la reteaua de televiziune (in engleza network). Sa zicem ca filmul e produs in Statele Unite si ca are succes, milioane de oameni se uita la televizor, in fiecare seara, ca sa vada filmul. In timpul filmului se difuzeaza reclame care ar trebui sa acopere costurile de productie, drepturile de licentiere, salariile actorilor si asa mai departe. Pentru asta vezi filmul la televizor, ca sa vezi reclamele, ca postul tv sa isi ia banii, sa isi acopere productia.
Pentru ca avem internet, retelele de televiziune din State si-au creat servicii de video on demand, vezi Fox, unde poti vedea filmul imediat ce el s-a terminat de difuzat la televizor. Adica televiziunile respective si-au facut un fel de vplay, pe romaneste. Dar pentru utilizatorii lor. Adica am fost in State si am vrut si eu sa vad pe net episodul din Fringe pe care il ratasem la tv. Canci, n-aveam cont. Drept urmare am incercat sa-l iau de pe net, a venit FBI-ul peste mine. In momentul ala am incalcat legea. De ce? Pentru ca puteam sa vad episodul la televizor, puteam sa-l vad si pe net platind o taxa normala si logica.
Urmarim filme pe internet in Romania
Ei bine aici intervine problema cu ai nostri. Avem internet. Si aici utilizatorii de internet au ceva dreptate. Adica bun, exista Fringe la televizor in Statele Unite, este disponibil imediat dupa aceea pe internet. Noi de ce sa nu-l vedem? Sau sa-l vedem peste un an cand il aduce unul din posturile TV din .ro la televizor? Si aici trebuie analizata, inteleasa, educata sau schimbata gandirea.
Noi nu suntem ca francezii sau nemtii sau spaniolii, care habar n-au limba engleza, care nu vor sa invete limba engleza sau care nu pot urmari un film in alta limba pana cand pentru ei nu le face cineva traducerea filmelor cu actori si voci diferite, fara subtitrare. Acolo e logic si normal ca filmul sa intarzie inca 6 luni dupa data productiei, pentru ca trebuie alte voci puse peste film, alt montaj alta distractie. Noi lucram cu subtitrari, asa cum ne-am obisnuit si asa cum s-a obisnuit piata astfel incat voice-over-urile nu functioneaza la noi. Drept urmare, cum filmele noi vin cu subtitrari automate, iar noua nu ne-ar ramane decat sa traducem textul acela in Romana. Sarim peste faptul ca televiziunile romanesti iau subtitrarile de pe net de ani buni de zile si le asigneaza ca fiind ale lor.
Bun. In cazul asta romanii cer filmele straine, de succes, datorita internetului, mai repede in Romania. Pentru asta exista internet si alte metode de a transfera fisierele video de peste ocean incoace.
Paradigma casetelor video
Ce nu intelege media romaneasca, e ca acum nu mai exista servicii de inchiriat casete video. Va amintiti pe vremuri cand venea un film cu Rambo? Venea la cativa ani de la lansare, dupa ce il traducea Irina Margareta Nistor, dupa ce se copia pe o caseta VHS, iar de pe ea alte zeci. Canci drepturi de autor, canci plati catre producatorii filmului de la noi. Acum exista internet si vrem sau nu, romanii au invatat ceva engleza de la televizorul ala subtitrat. Drept urmare vor filmele pe net imediat dupa premierea din State. Dar la ce costuri?
La vremea lansarii serviciilor VoD in Statele Unite Hulu, BBC iPlayer, Fox, CBS si altii, acestia promiteau extinderea la nivel global in curand. Toata lumea astepta infrigurata. Ei bine nu s-a mai intamplat. Pentru ca, revenim doua paragrafe mai sus, nu existau suficiente venituri din publicitate. Care publicitate nu exista.
In Romania nu exista bani si nici trafic
Si acum sa o spunem inca o data. De ce nu vine Youtube in Romania. De ce nu vine Google TV in Romania. De ce nu vine Hulu in Romania, dar de ce nu merg nici alte siteuri de video on demand in Romania? Pentru ca nu au inteles romanii ca pot si ca e bine sa cumpere publicitate acolo. Ca nu fac suficient trafic pe aceste siteuri si ca le tin degeaba. Adica Yotubube de exemplu e inca departe cu traficul din Romania fata de alte tari. De fapt tot internetul din Romania e departe fata de alte tari. Nu comparam aici doua orase cu broadband care downloadeaza ceva si se uita seara doua ore pe internet, fata de restul Europei care are internet in 80% din case, unde oamenii isi desfasoara orice activitate pe internet.
Bun. Iarasi. Si acum ce facem? Pentru ca internetul romanesc e inca mic, mic a fost si Vplay pana mai devreme. Acum a crescut, pentru ca a educat utilizatorii de internet sa se uite pe net. Dar ilegal. Drept urmare producatorii de continut s-au desteptat si vor si ei bucata lor din piata, ceea ce e logic si normal, vezi exemplul Fox de mai sus. Dar aici intervine discutia aia misto cu privire la cerere fata de oferta.
Avem servicii de Video on Demand in Romania
Video on Demand exista in Romania de cativa ani de zile. Majoritatea serviciilor vezi Dolce TV, Seenow, Voyo sunt servicii pronite cu bani multi, investitii uriase in servere si infrastructura, servicii care nu au returnat nimic din investitie. Si ce faci, tii un serviciu in pierdere? Am avut la un moment dat un serviciu de filme online, gratuite, dar cine voia sa vada un film din 1985?
Drept urmare cererea exista, iar Vplay ne arata ca publicul e invatat sa primeasca si sa vrea filme noi, pentru care sa si plateasca bani. Acum furnizorii de video on demand reusesc sa convinga producatorii si sa atraga suficienti bani astfel incat sa ofere filme noi pentru internauti, contra cost si sa aiba suficient trafic astfel incat sa isi si scoata banii de investitie? Publicitatea agresiva a Voyo pe Protv imi zice ca nu.
Cineva zicea mai devreme ca Voyo ar avea pregatite seriale bune pentru internet, numai ca acestea exista si pe Vplay si de aceasta doresc sa fie inchis Vplay. Foarte bine, dar iar ne lovim de cerere si oferta. Cine, cat ofera? Cine, cat cere? Voua v-ar conveni sa vedeti seriile unu si doi din Fringe in video on demand de la Voyo? Adica alea de acum 4 ani? Sau CSI?
Bonus: Afla cum poti face puscarie daca descarci filme de pe net.
PS: Robi se lamenteaza, nu da cu pumnul in masa.