De ce am intrat în grupul de tineret USR

De ce am intrat în grupul de tineret USR

Am intrat în grupul de tineret USR ca voi să nu mai fiți nevoiți sa o faceți.

Pe Facebook, printre minunatele grupuri pro sau contra vaccinării, între grupurile pro sau contra mască și grupurile pro PSD sau grupurile de mâncare, există și grupul susținătorilor USR, aripa tânără.

Nu e nicio diferență între grupurile de pe Facebook. Toate fac același lucru, iar în interior sunt fix aceleași discuții. Singura diferență este dată de titlul grupului sau de faptul dacă un grup este public sau nu. Grupurile publice sunt indexabile, aparent motoarele de căutare le ignoră, în timp ce în grupurile private, oamenii se simt mai liberi în exprimare. Și asta din simplul fapt că nu te descoperă ”prietenii” tăi de pe rețeaua socială ce like-uri ai dat și ce ai comentat într-un anume grup.

Iar în condițiile astea nu am putut decât să mă bucur în momentul când am fost admis într-un grup de Facebook plin de oameni tineri. Eu am trecut de vârsta corectă pentru a putea fi încadrat la tineret. Dar e ok, mă trădează fața și îmi doresc să văd cum gândesc cei care ne vor plăti pensiile.

Partea bună e că vine un suflu nou. Partea proastă e că lipsa de educație din România este atât de cronică, încât acest suflu nou nu va veni prea curând.

Întrebasem acum câteva zile, unde sunt tinerii aceștia pe care eu i-am cunoscut la Strasbourg și când se întorc ei în țară. Mai ales când vor dori și să facă ceva pentru țară. Dacă îi știe cineva, să le spună că vreau să dau de ei. Dacă nu, îmi susțin ideile, că odată ce ieși din nămolul de aici și ajungi în Europa, nu mai vrei să te întorci în mizeria din România și nici să schimbi ceva de aici.

Dar și în România sunt tineri. Poate că ei nu au planuri atât de mari ca să plece în afară. Dar spre marea mea surprindere am descoperit că sunt de fapt singuri și blocați.

Am făcut zilele astea o deplasare prin țară, unde am reușit să văd țara cu alți ochi, prin prisma experienței de peste Prut. Există atât de multe Românii, care gândesc la fel, care vorbesc aceeași limbă, care trăiesc la fel, dar care nu comunică unii cu alții, pentru că nu au exercițiul comunicării, nu au voie să împărtășească gândirea lor, dar mai ales se tem să facă acest lucru.

Asta a rezolvat Mark cu grupurile de Facebook. Adică a luat oamenii cu anumite afinități, le-a oferit niște unelte de comunicare, cum ar fi grupurile de Facebook și i-a închis acolo, ca nu cumva să se audă vorba lor mai departe.

Așa se întâmplă și în acest grup de pe Facebook – Tineret USR – pe care eu încă am dubii cum să-l denumesc. Parcă toată lumea de acolo gândește normal, parcă toată lumea vrea să facă lucruri. Dar sunt ei, între ei, locul lor ascuns, unde fiecare își dă likeuri fiecăruia, fără să transmită mesajul lor mai departe. De ce nu se transmite mesajul mai departe? Păi am spus mai sus:

  • Cum să recunoști, maică, că tu faci politică?
  • Pai mai sunt încă 5000 de membri ca mine.
  • Și ce faceți voi pe grupul ăla, incantații cu găini la ceas de seară?

La fel ca în orice altă comunitate, din când în când apare câte cineva care sparge bula, sparge greva (!) și strică firul discuției.
Dar nu e asta problema. Dificultatea apare atunci când oamenii nu sunt motivați să meargă mai departe cu firul lor și gândirea pe care vor să o expună și se aruncă în discuții inutile și obositoare. Tipul ăsta de comunicare îl găsiți pe grupurile publice anti mască. Acolo vedeți cum se trolează.

Teoretic Facebook a vrut să facă ceva bun cu grupurile. Și am zis că a făcut. I-a blocat pe oameni în gândirea lor, în locuri unde doar ai lor se bucură.

De asta a plecat Nicușor Dan din USR (sau ce făcea acolo) azi și toată lumea se simte violată. Dar atât timp cât acel mesaj rămâne doar pe grupul de Facebook, tot ceilalți au câștigat.

Am scris aici despre inutilitatea acestor alegeri parlamentare. Văd oameni care cheamă românii la vot și spun că dacă nu votează cu *** câștigă PSD-ul. După ce am citit articolul ăla, cu acele calcule, cred că m-am decis cu cine să votez. Dacă mă duc la vot, un mare dacă.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply