De ce ai nevoie de un switch acasă
Când toată lumea are acum routere acasă și vorbește despre internet wireless, vin eu să îți vorbesc despre switch-uri. De fapt nu poți avea internet wireless fără un fir în capătul antenei. Nici măcar celulele 5G de la telefonia mobilă nu se descurcă extraordinar fără un fir in capătul lor.
Există desigur întrebarea dacă este suficient un router ca să facă acest lucru sau de ce nu folosim porturile de rețea de pe router. Iar răspunsul ar fi pentru că routerul este și așa ocupat să facă routing și să producă wireless. Ca să detaliez un pic: procesorul de pe router este ocupat pentru criptarea conexiunii prin wireless și transportul internetului prin wireless sau cablu către clienții săi. Plus că majoritatea routerelor sunt limitate la doar 4 porturi de rețea, iar dacă ai nevoie de mai multe porturi, ai nevoie de un switch.
Tenda TEG1016M pentru rețeaua de acasă
Dacă stai la o casă de două etaje sau la un apartament mai mare, ai nevoie de cel puțin două wireless-uri. Sau ai nevoie să duci internetul și rețeaua în locuri unde o antenă wireless nu face față. Sau ai o cameră de supraveghere, iar pentru asta ai nevoie de fire de rețea și de o conectivitate pe cablu. Uite câte fire sunt conectate la mine în birou pe cablu, deși folosesc un singur laptop.
Aici am un fir pentru uplink, un fir pentru wireless, un fir pentru laptopul meu, inca unul pentru un desktop pe care îl folosesc ocazional și incă unul pentru un alt laptop care are o funcție specifică. L-am amplasat aici pentru că e locul unde se strâng toate cablurile, într-o dezordine organizată.
Tenda TEG1016M este un switch fără management, iar asta este ceea ce trebuie pentru o casă mică. Are 16 porturi din care două sunt de uplink. Adică se poate configura un Vlan pe el, iar prin cele 2 porturi de uplink se poate transfera până la 2Gb/s.
Switch-ul are port de împământare separat deci pentru cei care stau la casă protejează rețeaua în cazul unui fulger și nu arde echipamentele. Iar carcasa este de metal, pentru a oferi rezistență și pentru a putea fi poziționat oriunde, în cutia tehnică sau unde vrei să ascunzi cablurile pentru a nu fi văzute.
Camerele de supraveghere și NAS-ul prin switchul Tenda TEG1016M
Switch-ul este potrivit pentru transferul datelor din camerele de supraveghere ale locației tale, dar și pentru serverele de tip NAS pe care le ai acasă, care au nevoie de internet dar fără ca să fie văzute în mijlocul camerei. Pe mine switch-ul ăsta m-a scăpat de o problemă pe care o aveam în birou. Odată dată de faptul că nu aveam suficiente porturi libere pe wireless, a doua că wireless-ul se bloca chiar și pe cablu atunci când se făcea trafic mare. Iar în fiecare casă ai momente când faci trafic la viteza maximă de internet pe care o ai contractată. Dar despre viteze de internet mai mari de 1Gbps, vom vorbi atunci când vor fi disponibile și în zona mea.
Switch-ul este și extrem de ieftin pentru un switch cu 16 porturi, doar 214 lei la PCGarrage.