DC prezintă în cinematografe filmul Shazam! (e cu semnul exclamării). Încă un film bazat pe supereroi, unde apare și Wonder Woman pe la final pe acolo, deși actorii visează la ea tot filmul.
Ce mi-a plăcut în acest film, a fost atitudinea DC pe care o are și noua poziționare a producțiilor sale. În final se simte la DC că nu mai există frustrarea dată de filmele Marvel, care îi fură supereroii, poveștile șiace mișto de ei, dar și-au dat seama că este suficient loc pe piață și pentru producțiile lor. Astfel încât se nișează și încep să construiască de aici.
Avem deci un film cu supereroi copii, care se transformă în supereroi mari și normali atunci când spun cuvântul Shazam. Ăsta nu e un spoiler, pentru că îl spunea un copil, mamei sale, în sala de cinema, înainte de începerea filmului. Iar de aici continuă povestea. Ai pe de o parte filmul clasic comercial, pentru publicul american, cel cu adolescenți. Pe de altă parte, filmul abundă de povești de adulți imaturi, care vor ei să pară a fi supereroi, dar nu prea reușesc.
Sunt vreo trei referințe la filmele Marvel în film, fine de tot. La un moment dat, cineva face mișto de supereroul Shazam și îi spune: Cine te crezi tu, Capitain Marvel? Apoi, supereroul are un păianjen în gură și spune: Damn Spider Man. Iar în unul din cele două trailere de la final se face referință la Avengers Society. Acum nu poți pune copyright pe Avengers, deci ironia e fină și foarte binevenită.
M-a căștigat DC la faza cu Capitain Marvel, dar și la calitatea graficii personajelor mitice din Grecia zeilor. Am văzut minotauri, sfinxi, dar și unicorni. Iar la unicorni sala a aplaudat când s-a auzit ”taste the rainbow!”.
Filmul e cu învățăminte și modelează corect copiii care vor să-l vadă. Deci e bine să îi duci la cinema. Pe de altă parte, filmul se adresează și adulților care au copiii ăștia și le explică de fapt că trebuie să îi lase să viseze și să nu îi mai super controleze într-un mod barbar. Iar asta e un plus, dar și o nișă bună și corectă asumată de DC. Anume educarea prin filme.
De altfel așa se educă oamenii. Dacă în State toate prostiile se întâmplă din filme și jocuri, poate e momentul ca filmele și jocurile să fie folosite pentru a educa publicul și pentru a crește o generație corectă. Fie că aceasta este formată din unicorni, personaje gay (de care s-a râs în sală) sau orice alt superou vreți să fiți. E loc pentru toată lumea.
Pentru că sunt efecte mișto și pentru că filmul nu este 3D, dar e filmat special pentru IMAX, e bine sa-l vezi la IMAX. Iar acesta e doar începutul.
Articolul reprezintă o opinie interesantă asupra modului în care “Shazam!” abordează universul cinematografic și se raportează la alte francize. Deși nu este o analiză profundă a filmului în sine, autorul oferă cititorilor săi o perspectivă amuzantă și provocatoare asupra acestei producții.