Skip to content

Cum se fabrica berea

La prima vedere berea e usor de facut. Niste reactii chimice si iata berea. Adaugi malt din orz, hamei, drojdie, o fierbi, o lasi sa dospeasca si dupa filtrare se pune in pahare. Teoretic asta e berea. Practic e mai complicat decat atat, implica multe tevi, o tehnologie foarte evoluata si foarte multa atentie si priceprere. Pentru ca in atentie si in pricepere, pe langa studii si teste amanuntite sta secretul fiecarei beri.

Am fost asadar sa vad cum se fabrica Ciuc Radler in fabrica Heineken de la Miercurea Ciuc. Aici se fabrica de 38 de ani berea Ciuc, berea Harghita si de cand a intrat sub umbrela Heineken se fabrica si berea Heineken avand una din cele mai bune ape din Romania, apa de Harghita. Sursa de apa vine dintr-un put de mare adancime in interiorul fabricii. Fabrica s-a dezvoltat in continuu si inca se dezvolta, ajungand de la o capacitate de productie la inceput, acum 38 de ani de 226 hectolitri pe an la 2 milioane de hectolitri pe  an in prezent. La Miercurea Ciuc se fabrica acum Heineken, Bere  Ciuc, Ciuc radler, Golden Brau si Golden Brau fara alcool. Va voi povesti si de ce sau care e secretul berii fara alcool cu alta ocazie, acum sa ne uitam la primul radler din Romania.
37% bere Ciuc Premium si 63% limonada adevarata sunt exact ce trebuie ca berea sa fie un radler adevarat. Pana la un punct procesul de preparare a berii este identic pentru orice sortiment. Se adauga malt, hamei, se fierb, se racesc, se adauga drojdia se lasa la maturat, se filtreaza si se pune in sticla. Insa procentajul in care se adauga aceste ingrediente si cat dureaza fiecare procedura constituie secretul de fabricatie pe care il are fiecare producator.

Secretul de la Ciuc Radler este dat de procentul fix de 37% bere amestecata cu limonada. Iar limonada este importata din Germania. Am gustat din limonada bruta care este amestecata cu berea, iar gustul este extraordinar de bun. Asa cum ar trebui sa fie o limonada de inalta calitate.

La fabrica din Ciuc lucreaza doar 130 de oameni si chiar daca tot procesul de fabricatie este automatizat, aceasta nu inseamna ca nu sunt reguli extrem de stricte de igiena si protectia muncii. Pe langa aceasta muncitorii de acolo i-am vazut foarte atenti si dedicati muncii lor. Nu stiu cat de des se fac vizite in fabrica, dar nimeni nu s-a intors de la munca lorsa observe o gasca de nebuni care se uita ciudat si se baga sa vada de toate.

Cat am stat pe afara la fabrica de bere din Miercurea Ciuc tot intrau si ieseau camioane cu bere sau materii prime. Fabrica are si un siloz in care sunt descarcate si tinute grauntele pana intra in procesul de productie. Nu am vazut insa spatiu de depozitare foarte mare. Ceea ce inseamna ca berea pleaca aproape imediat catre distribuitori.

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version