Criza nici macar nu a atins pragul maxim

Dupa cum probabil stiti, Romania e in criza. O criza economica, pornita undeva la finalul anului 2008, bazata pe un consum exagerat, pe o productie inexistenta si pe credite acordate de catre banci cu ochii inchisi unor oameni care nu avea nici atunci, dar nici acum posibilitatea de rambursare.

In momentul de fata tara e aproape paralizata. Bancile nu acorda credite decat foarte rar, datornicii sunt asaltati de telefoane daca depasesc cu o zi data limita de achitare a ratei, iar fabricile nu prea mai produc, ca sa nu vorbim ca nu se mai lauda nimeni cu exporturi de inalta calitate. Drept urmare, magnificul guvern al Romaniei s-a decis ca e vremea sa se imprumute (dupa modelul Greciei) la FMI, ca sa aiba bani sa plateacsa salarii, pensii si alte taxe irelevante pentru populatie, dar bune pentru grupurile de interese.
Zis si facut, au luat acceptul lui Basescu si s-au imprumutat la FMI, ei: Emil Boc si restul guvernului, pe banii nostri, pe munca noastra, pe salariile noastre. Si nu au imprumutat putin ci doar 9 miliarde de euro. Drept urmare noi trebuie sa dam FMI-ului, acesti 9 miliarde de euro. Imi scapa insa in cat timp trebuie sa facem treaba asta, dar stiu ca e un timp scurt.

Daca ne amintim de anii de marete realizari ale Romaniei condusa de un guvern de 15.000 de specialisti, 1996 – 2000, atunci am mai obtinut niste imprumuturi de la FMI care ne-au dat peste cap, au generat inflatie, prabusiri ale monedei nationale, salarii mici, proteste, somaj, saracie, furturi, spargeri de locuinte si miscarile de strada ale PROTV care a mizat exact pe saracia si pe disperarea oamenilor. Bun, astea au fost, dar acum ce se va intampla?  Nu cumva se repeta povestea?

Credeti ca nu se repeta povestea? Hai sa va povestesc putin.

Daca anul trecut tara noastra a incheiat pe profit negativ, de unde si criza, anul asta toata lumea era bucuroasa si spera ca tara noastra se va dezvolta in continuare, avand crestere economica si fiecare om de la presedinte, la guvernatorul bancii nationale, chiar si primul ministru spuneau cu mare curaj ca anul asta vom fi o tara profitabila cu o crestere de tzashpe procente si ca suntem foarte buni. Dupa care s-au calmat. Au venit din transele de bani de la FMI si vazandu-se cu banii le-au dat foc. Au aruncat banii de la FMI pe geam, pe salarii, pe cresteri salariale, pe un sistem bugetar defect si nefunctional si au ramas fara ei. Dupa ce s-au mai temperat guvernantii nostri in declaratiile despre previziunile cresterilor economice ale tarii de anul asta, a mai scazut si procentul initial.

Iar zilele astea, intr-o stire care a fost trecuta cu vederea FMI vine si spune sec:

Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai puţin bune decât s-au aşteptat economiştii, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, fostul ministru de finanţe Mihai Tănăsescu.

Drept urmare FMI a taiat cresterea economica a Romaniei de la 1.3% la 0.8%.

Si ca totul sa fie asa cum trebuie, dupa ce ca nu suntem in stare sa atragem finantari europene pentru dezvoltarea infrastructurii, dupa ce ca NU avem crestere economica, dupa ce ca NIMENI nu mai munceste in Romania, vor veni cat de curand ratele de plata ale imprumutului, iar aici nu se plateste cu 200 de euro pe luna, ci cu miliardele de dolari o data.

Asa incat, ori fugim din tara, ori dam afara bugetarii, ori inchidem fabrica si plecam, ori ne sinucidem in masa.

Da, da, solutiile care au fost in anii ’90 nu se mai pot aplica. Atunci s-au vandut toate fabricile comuniste la fier vechi, acum … mai avem de vandut ce? Atunci s-a furat tot ce se putea fura si totul s-a investit in consum, lumea cumparand tot ce se putea cu credite si fara credite, facandu-si vile, case si luandu-si masini. Acum ce se mai poate fura?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply