Continutul adaugat stirii. Cum se fura informatia de la bloggeri
De cele mai multe ori continutul adaugat stirii este cel care primeaza si este cel care face toata stirea. Sa luam exemplu stirea de la Galati, cand aseara au sunat sirenele dintr-o eroare. Un blogger filmeaza evenimentul si il urca pe Youtube. Vad clipul si il pun intr-o stire, ii cer acceptul, ii dau link.
Stirea este preluata de restul presei, in septa de televiziuni. Pentru ca a fost un eveniment care a speriat orasul Galati. PROTV la ora 13, preia clipul publicat pe internet, pe un singur site, al carui link il vedeti mai sus si ii atribuie sursa camera de supraveghere. Asta desi Pato miscase blackberry-ul cu care filmase clipul. Oricum, la ora 19 si ora 22, Stirile PROTV au scos orice mentiune a videoului. Pentru ca nu-i asa, e pe internet.
Si asta desi un om a fost inspirat sa scoata telefonul, sa filmeze, sa urce filmul pe internet si sa si-l promoveze. In tot acest timp jurnalistii au dormit, au fost la bautura sau au zis ca e mai usor sa fure un material de pe internet decat sa aiba bunavointa sa il intrebe pe omul ala ceva.
Saptamana trecuta LIBERTATEA a dat un premiu de 300 de lei pentru materialele primite de la cititori. Si aceasta pentru cea mai buna poza de la furtuna din Bucuresti. Pentru ca asa este normal sa faci jurnalism. Sa premiezi pe cine trebuie, atunci cand acea informatie e relevanta, sa citezi sursa, sa te informezi intai tu, apoi sa ii informezi si pe cititorii tai.
Si daca vrei sa ai mai mult continut de la utilizatori, nu e suficient ca sa le oferi o platforma ca acestia sa iti furnizeze continut. E cel putin necesar sa ii bagi in seama, sa le oferi sansa sa se afirme pe o platforma cu milioane de afisari, sa se simta importanti. Si asta pentru ca utilizatorul respectiv sa stie ca nu face un lucru in zadar. Ci tocmai, ca sa stie ca daca filmeaza ceva, ii bucura si pe altii. Si asa vom mai avea si mai multe materiale de la diversi cititori. Important e sa le multumim in primul rand si sa le citam sursa.