Zilele astea, că tot e vacanță și toată lumea e la mall sau în fața blocului, am auzit o discuție între niște copii care pe bună dreptate se întrebau ce să facă. Iar din frântura de discuție am auzit exact asta.
”Mai bine să te vaccinezi, pentru că se aude că dacă mai vine un val va fi și mai rău ca astea”.
Discuții între copii, în fața blocului, ce să știe ei, sunt doar niște copii.
Fix asta este problema, că sunt niște copii, că nu știu nimic și că nimeni nu îi învață. Profesorii, care ar trebui să fie cei învățați, nu numai că nu știu să deschidă un zoom, dar nici nu vor să învețe acest lucru. Zici că profesorul este la fel ca televiziunea sau ca presa scrisă: un om blocat în timp, limitat tehnic sau blocat în ceva ce a învățat el, fără dorința de a crește și de a evolua, nici el, nici elevii săi. Sunt și excepții, desigur.
Excepțiile vin de la copiii de 7 ani, care anul trecut, în clasa întâi au învățat singuri cum se instalează și cum se pornește zoom, apoi și-au învățat și părinții. Excepțiile vin de la profesorii care au descoperit că Google Classroom este chiar o unealtă care îi ajută și le simplifică procesul de învățare. Dar atât.
Educația care nu există
”Am mai scăpat de un an de școală”
Acestea au fost cuvintele în momentul în care școala a trecut online. În momentul în care elevii știu foarte bine că școala online nu este școală, dar același lucru este cunoscut și de profesori și de părinți. Aparent toată lumea este împăcată cu ideea ca vom avea generații de needucați. Sau de persoane care nu au chef să fie educate.
Acum aflăm de fapt că vom avea mai puține teze și mai puține examene. Pentru că orele se desfășoară online, iar online, nimeni nu vede telefonul care stă sub webcam pe TikTok. Asta în loc de a aduce telefonul în prim plan și poate că pe TikTok chiar există ceva plus valoare lecției. Mă rog, nu mă bag în procesul de învățământ că nu am niciun interes aici.
Interesul meu e ca să fie vaccinați copiii
Cineva spunea că au adus virusul de la școală și că s-au îmbolnăvit și părinții și copiii. Pai nu așa se transportă virusul? Îl iei de la școală, din interacțiunea cu alți oameni, din locurile unde stai lângă persoane bolnave. Și atunci ce facem? Băgam capul la cutiuță sau ne apucam de lucruri mai normale. Cum ar fi să ne vaccinăm și să continuăm viața.
Desigur și băgatul la cutiuță e o soluție, dar nu este soluția câștigătoare.
Cine le explică elevilor că trebuie să se vaccineze. De fapt nu. Nu așa e abordarea. Cine se duce să îi caute pe elevi, acolo unde sunt ei, pe discord, pe twitch, pe TikTok să le explice că trebuie să se vaccineze.
Vaccinarea pe vremea mea
Pe vremea mea, vaccinarea era simplă. Încolonarea și la vaccinare. Nu știai de ce, pentru ce, cu ce. Oh, n-a murit nimeni. Mai aveam cate unul, doi pe școală care veneau cu scrisoare de acasă să nu se vaccineze. Sau leșinau la cabinetul medical. Și toată lumea îi arăta cu degetul și rădea de ei. Așa a apărut bullyingul.
În loc de concluzie
Există două tipuri de părinți. Unii care în mijlocul verii își pun copiii în haine groase cu căciulă, ca nu cumva cel mic să răcească. Și ceilalți care își scot copilul oricum la soare, ca să facă anticorpi și să se dezvolte fără nicio problemă.