Choose your browser

O carte interesanta incepe astfel: La inceput era Cuvantul.

Eu as putea spune la inceput a fost internet explorer. Iar apoi au aparut celelalte brwosere: firefox, safari, opera, chrome.  Ca sa revenim in 2010, piata browserelor e aproape la fel de bine dezvoltata ca  si piata de telefoane mobile, unde sunt niste producatori importanti, iar mai departe sunt producatorii micuti sau ceilalti care au cumparat licente si si-au dezvoltat terminalele lor.

the default browser

Cand am fost la San Francisco am vazut in direct modul de prezentare al lui internet explorer, fanii lui, dar si scepticii si mi-am pus intrebarea, o sa fiu brainwashed?  Bring it to me then!  Astfel incat am inmagazinat din prezentare toate elementele lor, am invatat cum si ce trebuie sa faci intr-o prezentare si ce trebuie sa nu faci. Si pentru ca prezentarea nu m-a incantat suficient, iar bateria laptopului nu mai tine ca in prima zi am zis ca internet explorer 9 merita o sansa. Si nu merita sa-l instalez ca sa am inca un browser pe calculator, ci ca merita sa-l instalez ca sa-l folosesc in fiecare zi, pentru a imi putea crea o parere foarte critica asupra acestui browser. Asa incat acum o luna, l-am instalat si l-am setat default browser.

Acum fara sa fiu brainwashed, fara sa considerati ca sunt prea obsedat si fara sa ziceti ca sunt cumparat de Microsoft, trebuie sa va spun de ce inca internet explorer 9 este browserul default pentru mine.

internet explorer 9 pinned to taskbar

Are pinned sites. Stiti foarte bine ce inseamna sa deschizi o sesiune in browser cu sa zicem 20 de siteuri pe care le vizitezi frecvent, dar pe care nu le vei vizita in primele 5 secunde de cand ai dreschis browserul. Asa incat, poti adauga paginile tale favorite direct in taskbar, ca sa stii ca le gasesti fix acolo unde vrei, acolo unde de obicei ai programele pe care le folosesti, uite in imaginea de mai sus. Folosesc des facebook-ul, dar nu vreau sa-l deschid prima data cand deschid calculatorul, vreau sa-l vad mai tarziu si nu vreau sa apas control+t, sa tastez facebook.com, nu vreau sa sterg daca gresesc adresa, vreau sa apas un buton pe care nu scrie nimic, care are doar logo-ul facebook, iar astfel intru pe pagina respectiva.

Paginile pot crea controale speciale pentru utilizatorii de internet explorer. Sa zicem ca vreti sa vedeti doar reply-urile de pe twitter. Astfel incat click dreapta pe iconita de twitter din bara de start, iar de acolo alegeti functia de replies. Astfel vedeti cine si ce mesaje v-a trimis pe twitter.

Paginile se incarca incredibil de rapid. Internet explorer are o optiune care iti salveaza pur si simplu elementele paginilor web pe calculatorul tau, iar la refresh, la o deschidere iti citeste acel cache, deschizandu-ti paginile foarte rapid.

Compatibilitatea cu toate websiteurile e extraordinara. Daca pana acum ati crezut ca veti avea probleme de impementare, e suficient ca sa optimizati siteul si sa aveti un cod corect scris, iar acesta se va resfrange in modul de incarcare in internet explorer. Microsoft a recunoscut la San Francisco ca a facut o chestie desteapta rau: a folosit in final statisticile utilizatorilor de internet explorer din versiunile vechi, a folosit un heatmap cu ce fac utilizatorii pe calculatoarele lor, iar astfel au construit un browser axat in principiu pe cerintele acestora.  Asa incat, bara de sus, bara de adrese este restransa la ceea ce vrei, taburile sunt micute si foarte bune, pentru ca utilizatorul nu sta sa citeasca ce scrie in titlul paginii de web, ci in continutul acesteia, iar titlul se rezuma la favicon si cateva caractere.

Daca crezi ca un site nu e compatibil cu internet explorer 9, n-ai decat sa apesi butonul de compatibility. In schimb are capacitatea de a afisa codul mai repede, mai corect si fara erori majore. Pana si un script sau iframe dintr-o pagina care nu functioneaza corect nu iti afecteaza incarcarea paginii respective. 

Cat despre performanta internet explorer 9 stie foarte bine sa utilizeze toate resursele calculatorului. Daca ma uit la firefox care mie imi blocheaza un procesor (in cazul de multi core), se urca in ram si ramane agatat acolo trebuind doar sa il killaresc si sa pierd toata informatia de acolo, in internet explorer acest lucru nu se intampla. Iar cand zic ca nu se intampla spus ca nu se refac scenariile pe care le patesc in firefox.  In cel mai rau caz, internet explorer iti face recovery al paginii defecte, iar astfel nu trebuie sa dai restart, sa pierzi toate paginile deschise, sa pierzi un mail pe care il compuneai, atat timp cat o pagina defecta a murit.

Nu va zic ca merita sa ii dati o sansa, zic doar ca  trebuie sa-l instalati ca sa vedeti beauty of the web, iar daca acest lucru nu v-a convins inca, atunci instalati-l si spuneti-mi problemele lui. beautyoftheweb.com

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply