Mr Beast, cel mai mare youtuber din lume a fost anul acesta la Cluj și la Salina Turda. De fapt a închiriat Salina Turda pentru o săptămână pentru un proiect special. Bineînțeles, dat fiind faptul că youtuberul este mult prea important și ar fi generat o prea mare mișcare, faptul că el a fost în România, a fost ținut secret. A fost ținut secret și faptul că alți youtuberi, cum ar fi Marques Brownlee a fost tot la Cluj, dar măcar acesta a pus imagini din aeroporturile prin care a trecut: New York și Frankfurt înainte de a deveni silent pentru zilele cât a participat în proiectul lui Mr Beast de la Cluj.
La Cluj, Mr Beast a adunat 50 din cei mai mari youtuberi din lume într-un proiect special. Imaginile că au fost la Cluj sunt două. O Imagine cu Mr Beast în parcul central din Cluj, flancat de bodyguarzi negri (câți nergi care păzesc un alb ai la Cluj?). Iar cealaltă a fost un short sau un story din parcarea de la Salina Turda, care este un loc unic și ușor de recunoscut.
În același timp și celălalt youtuber IShowSpeed a fost în România și a făcut o vizită la București, după ce nu a fost acceptat în showul de mai sus.
De ce e asta un lucru bun? Pentru că MrBeast și ceilalți colegi au descoperit România de la Cluj. Au descoperit o țară frumoasă, chiar dacă au interacționat doar între ei, dar cu siguranță vor mai reveni aici, pentru a produce conținut și chiar dacă nu, vor vorbi despre noi cu alții.
Revolut vine în România
Celălalt lucru bun al acestui an este faptul că Revolut vine în România. Revolut, una din cele mai importante bănci europene și parcă a treia bancă din România, după numărul de clienți, dar care nu are sediu în România vine cu sediu la noi în țară.
Revolut și-a luat licența bancară și pentru operațiuni în Marea Britanie în acest an, iar acest lucru a impulsionat activitatea băncii. Revolut era deja o bancă europeană cu licență în Lituania și noi am avut IBAN de Revolut cu numere de Lituania. Între timp am avut IBAN Revolut cu numere de România printr-un contract între Revolut și Libra Bank.
În schimb faptul că Revolut vine în România fizic și în sistemul nostru bancar, reprezintă faptul că în final avem un sistem bancar robust, digitalizat, care poate funcționa la standardele Revolut de transferuri și securitate.
Acest lucru este bun pentru faptul că aduce un impuls sistemului bancar românesc și va forța atât BNR, dar și celelalte bănci comerciale să își actualizeze sistemele la standardele lui 2024.
Încă un lucru bun din această afacere este faptul că vom evita mai mult spălarea de bani prin Revolut, că vom avea IBAN românesc cu identificator Revolut, că se vor putea pune propriri pe conturile Revolut și alte sume la buget din comisioane și plăți folosind Revolut. Singurul stres pe care îl văd acum este ca Revolut să nu crească taxele, la fel cum au băncile autohtone. Asta este de fapt principalul motiv pentru care băncile autohtone au pierdut în fața Revolut: lipsa digitalizării și taxele din tranzacții și abonamente.