Cel mai bun router din 2022 pentru conexiune gigabit și ieftin
Eu ziceam că routerele bune trebuie să fie urâte, mari și scumpe. E uite că a evoluat tehnologia și nu mai e așa ceva. Am două bucăți aici. Hai să vedem despre ce e vorba.
Am un Tenda aici. Ax3000, cu Wifi6, care costă 300 de lei. Linkul unde îl găsești cu 300 de lei este în descriere. Acum să îți zic și la ce e bun.
Pe cutie spune că oferă premium wifi 6 pentru toate dispozitivele smart de acasă. Și aici are dreptate. Am ajuns acasă la 25 de dispozitive conectate la internet. Și aici intră lumină, laptop, setup box, telefon, prizele cu Wifi, aspiratorul, se tot adună dispozitive care se conectează la internet.
Toate aceste dispozitive au nevoie de lățime de bandă, de internet dar și de un wireless puternic astfel încât să bată în toată casa cu mare putere și să ai o experiență bună pe internet în orice loc al casei.
Tenda Ax3000 acesta l-am folosit direct ca router principal. Nu mică mi-a fost surpriza să văd că am rămas conectat la routerul ăsta în cealalată camera, unde mai aveam un wireless, pentru că aveam nevoie de o conexiune suplimentară acolo.
În Wifi6, în modul AX, laptopul și telefonul se conectează la 2.4 gigabiti pe secundă. Ceea ce înseamnă că ar trebui să transfere cu viteza asta. Internet am doar de 1 giga, deci doar viteza asta am atins-o.
Am mai vorbit despre faptul că dacă ai internet prin fibră, routerul pe care ți-l oferă furnizorul nu este suficient nici pentru un telefon mobil, dar pentru 25 de dispozitive conectate. Așa încât ai nevoie de un router nou. Și dacă nu vrei să dai bani, Tenda acesta este soluția. Totuși e doar 300 de lei. Dacă ai un router de acum 4 ani, deja nu mai face față la câte dispozitive sunt conectate la el.
Ce aduce nou routerul ăsta? WPA3, noul serviciu de securizare la care trebuie să treacă toate routerele. Vine cu un procesor de 1.6 ghz dual-core, 4 antene cu amplificator. Cum trece prin pereții blocurilor comuniste, pentru mine este o surpriză extrem de plăcută.
Routerul știe să optimizeze tipul de conexiune wifi pentru fiecare client în parte, astfel încât cineva care se uită la un film să nu fie deranjat de faptul că cineva se joacă sau face streaming din camera cealaltă și altcineva stă se se uite pe tiktok de pe telefon.
Panoul lui de administrare este extrem de simplu, iar multe funcții pe care nimeni nu le folosea, au fost dezinstalate. Are un singur bec de led, pentru a nu avea pomul de Crăciun în casă. Și știe să scaneze și să își aleagă singur canalul de wireless cel mai liber, în funcție de interferențele vecinilor, pentru o rețea cât mai performantă.
Are doar 3 porturi de rețea LAN, unul de WAN, iar cel de-al treilea port este dedicat pentru IPTV, dacă s-ar oferi acest serviciu de la furnizor.
Și dacă am vorbit de furnizor și de faptul că routerul de la fibră este lent. Acela nu este chiar lent. Știe foarte bine să ruteze, dar doar pe cablu. Așa încăt routerul ăsta ar putea fi trecut în sistemul AP și să funcționeze ca un switch. Dar la fel de bine, routerul de la furnizorul de internet poate fi trecut doar ca mediaconvertor, iar tot controlul asupra serviciilor de internet se face de pe Tenda.
Routerul are și IPv6 instalat pe el. Noua configurație de rețea de internet, internetul mai rapid și mai sigur. E bine să-l activezi dacă routerul tău este compatibil și ești la Digi care oferă IPv6 în toată rețeaua.
Jucăria asta de la IP-COM este tot un router de internet, pentru business, cei care au firme, birouri, restaurante, hoteluri și vor să ofere internet în toată clădirea lor fără să se streseze de cabluri și antene. Ce am eu aici este un TP-Com EW12, AC2600 Mini BaseStation. Cum ar veni stația de bază pentru o rețea de tip mesh, unde access point-urile se conectează între ele fără fire, doar cu alimentare electrică.
Routerul este tri band, ceea ce înseamnă că o bandă este de 2.4, ghz, una este de 5 ghz, iar cea de-a treia este destinată să comunice și să dea internet către alte baze instalate prin clădire.
Din panoul de administrare, atunci când îl activezi te întreabă unde vrei să-l instalezi și îți oferă diferite soluții de instalare predefinite, firmă, birou, restaurant, hotel și așa mai departe.
De ce e bun tipul ăsta de conexiune mesh? Odată pentru că nu poți trage cabluri între rețele wireless peste tot, deși ai și această opțiune, dar pe wireless echipamentele astea comunică între ele cu 1.3 gigabiti pe secundă.
Iar clienții se pot plimba dintr-o cameră în alta fără să piardă semnalul și fără să schimbe rețeaua. În practică asta înseamnă că un apel pe whatsapp sau un live pe Facebook nu se vor întrerupe când treci de pe o bază pe cealaltă.
Routerul vine și cu un sistem de instalare direct în tavan, pentru a se așeza cât mai ușor în cel mai bun punct al camerei. Iar dacă acolo sus nu este o soluție de curent, atunci oferă și un adaptor care oferă internet și alimentare prin cablul de rețea. Deci sus în tavan ajunge doar un singur fir.
Iar managementul lui se face din cloud. Tot acolo se pot vedea și numărul de clienți, dar și diferite alerte pe care sistemul de mesh le poate genera. De exemplu s-a deconectat un client sau câți clienți sunt conectați în diferite locații.
Dacă ți-a plăcut acest video, apasă like, da-mi scubscribe pentru a vedea clipuri noi și împărtășește acest video și cu prietenii tăi. Mulțumesc. Pa.