Cea mai tare lovitură a băieților deștepți din energie
Vă amintiți de expresia lui badea Traian (Băsescu) de pe vremuri care la un moment dat acuza ”băieții deștepți din energie”? Cei care cumpărau la vremea respectivă energie ieftină de pe undeva și o vindeau mai scump către stat sau către fabrici? Ei bine, băieții ăștia s-au întors, acum fac acest lucru pentru cetățeni.
Producția de energie electrică la prețuri astronomice
Aparent nu s-a schimbat nimic în sistemul de producție a energiei electrice. Avem tot o centrală nucleară cu 2 reactoare din patru. Avem tot centrale pe gaz la București, avem tot centralele din Valea Jiului, mai puțin centrala de la Deva care a fost închisă că nu mai are cărbune.
La această listă a furnizorilor de curent electric se adaugă câteva eoliene din Dobrogea care produc curent electric dacă bate vântul și Criserb care și-a pus panouri fotovoltaice pe casă, dar în cazul lui se acoperă doar consumul propriu.
În cazul orașului București, producătorul de curent electric local, Elcen și-a negociat un contract de aprovizionare cu gaze la prețurile lui 2021, nu la prețurile lui 2022, nu la prețurile astronomice de pe bursă. Aceștia consumă gaze, cu care încălzesc apa caldă care învârte niște turbine și astfel se produce curent.
În tot acest timp România joacă la bursă prețurile de curent electric și teoretic ar putea câștiga. E un sistem unde vinzi și cumperi curent electric în funcție de consumul local și la prețurile zilei respective. De exemplu la ora la care scriu acest articol, pe siteul transelectrica (transportatorul național de curent) se vede cum România importă doar 255MW de curent electric, la consumul intern făcut de fabrici, uzine și oamenii care se uită la televizor.
La această oră deci România aproape că își acoperă din resurse proprii consumul de curent electric. Dacă ar ploua sau dacă ar bate vântul ar avea de unde să dea și la alții. E o compensare pe aici.
În schimb la bursa la care joacă România, joacă toate țările europene. Adică pur teoretic sau în cotații financiare, noi am putea importa curent din Norvegia sau Țările de Jos, state care au un surplus de producție. Dar datorită unor alte țări care depind de gazele rusești cum ar fi Polonia sau Cehia sau Germania, prețul pe bursă al gazelor e la cotatii maxime, pentru același flux pe care rușii l-au trimis în Europa în ultimii ani. Iar aici e speculă.
Cum se produce curentul electric
Calculele de producție al curentului electric sunt cele care îi dau prețul. Tot pe Transelectrica vedem cum se produce curentul electric: Eolian, nuclear, cărbune, apă sau hidrocarburi.
Din fericire, de câțiva ani România reușește să nu prea mai importe gaze naturale. Ce se importă de la ruși sunt niște gaze făcute acolo ca să mențină conductele funcționale. (* Nu ai mai auzit știri despre contracte uriașe semnate cu Gazprom pentru furnizarea de gaze în România. Pe de altă parte, producția internă de gaze și optimizarea centralelor de producție au făcut ca noi să fim aproape independenți. Dacă reușim să ne dăm seama cum se scot gazele din Marea Neagră, dacă reușim să mai facem 2 reactoare la Cernavodă, atunci am putea produce curent să dăm și la alții. Și curent ieftin, pe care să-l dăm scump.
Băieții deștepți din energie lovesc în cetățeni acum
Anul trecut s-a reușit o chestie legislativă mișto de tot: liberalizarea pieței de energie. Asta s-a făcut din două motive. Unul că așa a spus UE și e normal să fie așa, al doilea că … dar vreau și eu la alt furnizor și să funcționeze concurența la oamenii ăștia.
Dar nu, la noi liberalizarea prețurilor nu înseamnă că se apucă furnizorii să ofere servicii și prețuri mai bune pentru populație. Ci furnizorii, aceiași care joacă la bursă și care văd prețurile altor țări de acolo, iau aceste prețuri și le aruncă populației de aici.
Aici apare aberația, de fapt nu, aici e șmenul. Sunt prețurile mari la bursă, dar noi nu luăm totul de la bursă, luam doar puțin de acolo. În schimb prețurile mari apar în facturi.
Curentul de 4 ori mai scump, gazele de 8 ori mai scumpe
Mie mi-a venit notificare de la Enel că următorul contract ar avea un preț pe kWh de 4 ori mai mare. La mama care are centrală termică de apartament, prețul de gaze a venit de 8 ori mai mare, de la 1 leu la 8 lei.
Pentru cei care au contractele ce le expiră acum la începutul anului situația va fi puțin cruntă. Eu deja mă gândesc cum să fac cu contractul de gaze pentru mama, dar nu sunt prea multe opțiuni în zona ei, iar pe siteul ANRE oferta care a primit-o de 8 ori mai mare, este chiar mai mică decât ce a declarat furnizorul către stat.
La mine e relativ simplu, pentru că pot, mă voi muta de la Enel la Hidroelectrica. Aceștia promit un preț ieftin la curent pentru următorul an din două motive. Avem apă, iar producția se face la fel ca anii trecuți și probabil vor și clienți casnici, în loc de clienții industriali și ceilalți furnizori de curent electric. Cu alte cuvinte Hidroelectrica prin prețul ieftin al curentului face un fel de CSR, atât timp cât îl vinde către populație. Că alți furnizori, cumpără același curent ieftin de la Hidroelectrica și adaugă acolo cât trebuie ca să-l livreze la prețuri de 6 ori mai mari. Mai departe este acest șmen cu bursele și de fapt scuza cu bursele și prețul mare.
Ce trebuie să facă statul?
Statul nu trebuie să facă nimic, că piața se așază singură. Statul trebuie să se asigure că Hidroelectrica poate servi un anumit număr de abonați și că îi poate abona repede.
Pe de altă parte statul trebuie să se asigure că furnizorii de gaze nu au o mișcare de tip Cartel prin care toți au urcat prețurile la gaze și le mențin sus.
Statul prin Transelectrica au publicat capacitatea de transport a energiei electrice, instalată în România. Acum oricine poate deveni producător de energie (foto, biomasa, etc).
Cum nu vom avea criză energetică și blackout, măcar să se regleze odată piața asta și să avem o concurență corectă. Până atunci, furnizorii de curent vor face exagerat de mulți bani anul ăsta, bazați pe lipsa de comunicare cu abonații – neprotejați de nimeni – și urmare a prețurilor aberante de pe bursă care sunt cumva întreținute artificial acolo. (cred)
Mai este un aspect care nu va permite autoreglarea. Baietii destepti sunt sprijiniti de politicieni. E dau legi, ei sunt statul. Stat care nu joaca corect. Fac o comparatie plastica: Vine un interlop (furnizorul de energie) si-mi cere taxa de protectie. Eu ma zbat, fac scandal, apelez la stat sa ma ajute. Statul vine, preia problema, ma linisteste ca e de partea mea si, in loc sa-l ia de guler pe golan, plateste taxa de protectie cu banii pe care mi-i ia tot mie din buzunar, sub forma de alte taxe. Asta face acum guvernul cu compensarile la facturi. Tor de partea hotilor este, chiar daca e platit din banii nostri.