Ce faci cu DSLR sau mirrorless?
Multi dintre ei nu recunosc, dar e asa un fel de ura de clasa intre posesorii de aparate foto. E ca si cum cineva ti-ar fura modelul, ca si cum cineva ti-ar fura subiectul inainte de a-l produce, ba chiar inainte de a avea ideea de la care a pornit acest subiect. Continuati sa ignorati ce am zis mai sus, apoi urmariti momentul in care cineva cu un DSLR apare intr-un grup de oameni, eventual fotografi. Toata lumea se declara interesanta, vrea sa puna mana sa vada ce obiectiv e, ce stie sa faca camera si asa mai departe. Apoi toti se dau cu parerea si isi manifesta opiniile vis a vis de camera foto si de obiectivul respectiv. Ca nu e bun, ca nu stie, ca poate ca nu poate.
De cele mai multe ori mirarea apare atunci cand le spui ca folosesti o camera mirrorless. (mirrorless: fara oglinzi, pentru viewfinder, drept urmare pentru a folosi camera ai nevoie de baterii si camera pornita). Atunci lumea e interesata sa afle cum functioneaza camera, iar cand le explici ca totusi are nevoie de niste setari si completatii speciale, se arata destul de dezamagiti.
Pe langa povestea performantelor camerelor foto, totul tine si de fineturile fotografului. Una e sa faci o poza pe care o gandesti cu 5 ore inainte, calculezi cu doua zile inainte pozitionarea si lumina respectiva, alta e cand faci 50 de poze intr-un interval de o secunda si apoi alegi exact acea secunda care iti place.
Unii mi-au reprosat ca am multe poze. Eu le zic ca n-am pe internet atatea poze cate mi-as dori. De obicei le sortez. N-am spus niciodata ca sunt cele mai reusite poze, decat cele carora le pun watermark. Stiu foarte bine sa fac poze bune, stiu de asemenea sa pun exact acele poze care conteaza. Daca ati fi vazut in ultimele doua luni pe Facebook, ati fi inteles ca nu numai pozele conteaza, dar si povestea din spatele lor, modelul, persoana, lumina, incadrarea.
De asta aparatele foto, cele mai multe au acele puncte de incadrare a pozei in imagine. Si fiecare incadrare poate fi explicata la cerere.
V-am obosit cu teoria? Veti avea parte de multa teorie daca va grabiti putin.
Puteti veni la Komandamentul de iarna, in Austria sa invatati alaturi de noi sa faceti poze de calitate, ce sa alegeti in urma pozelor, dar si cum sa le promovati apoi. Ce-mi doresc eu de la aceasta tabara de fotografie, e ca participantii de langa mine sa inteleaga de ce fac eu poze, iar eu sa le fur toata meseria lor. Pentru ca de invatat din carti nu faci nimic, dar daca observi un exemplu bun – iar Sutu si Radu sunt buni la a fi exemple – poti lua de acolo exact ce iti trebuie ca sa fi atat de original, cat si deosebit.
Tot ce trebuie sa faceti e sa scrieti pe blog de ce ati vrea sa mergeti in tabara, sa exemplificati asta si sa le dati de stire organizatorilor. La final puneti Text înscris în concursul Komandamentul de iarnă – Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri, un eveniment organizat de Foto Union, cu sprijinul Neola, Hotel Kehlbachwirt, Domeniile Vînju Mare, Hotel Continental Forum Oradea, Opel, Anagrama. Si nu-mi ramane decat sa va urez mult succes.
Voi ce vreti sa invat eu acolo, in tabara de fotografie? (ca de rupt picioarele la ski, eram serios aici, ma pricep si singur)